Lovro Gorup u rubrici Promet i vozila od Lovro Gorup
promjena rubrike od Znatko
Koje će se odredbe u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama promijeniti? Kako će promjene utjecati na električna vozila?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Iako je Zakon o sigurnosti cestovnog prometa donesen prije nešto više od godinu dana kada su električni romobili već bili u upotrebi, nijedan stavak zakona ne odnosi se na prometovanje vozila na električni pogon. Prema sadašnjim odredbama, električni bi se romobili trebali kretati samo po nogostupima, odnosno po površinama po kojima se kreću i pješaci. Novim će odredbama regulirati brzinu i mjesto kretanja, tko smije upravljati električnim romobilom i koje će biti kazne ukoliko se prekrše pravila.

Žele izmijeniti i odredbu Zakona prema kojoj su liječnici dužni upućivati na izvanredne liječničke preglede zbog povećanih troškova policijskih uprava i vozača. Naime, zakonom donesenim prije nešto više od godinu dana, liječnici bi snosili kaznu, ukoliko ne bi pravovremeno reagirali na stanje pacijenta koji je počinio prometnu nesreću.

Osim toga, predlažu sankcioniranje vozača koji se besplatno parkiraju na mjesta namijenjena punjenju električnih vozila.

Regulirat će se i ograničenje korištenja vozačke dozvole za vozače kojima je taj dokument izdan u Hrvatskoj i u nekoj drugoj zemlji, a prikupe određen broj prekršaja.

Slična pitanja

1 odgovor 8.9k 👀
1 odgovor 377 👀
1 odgovor 149 👀
4 odgovora 949 👀
1 odgovor 434 👀
1 odgovor 274 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...