1.5k pregleda
Lovro Gorup u rubrici Priroda od Lovro Gorup
uređen od Znatko

Koji su postupci određivanja starosti masline?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović
uređen od Antoneta Hrgović

Već je poznata činjenica da se starost drveća može odrediti prebrojavanjem godova na presijeku debla drveta. Svake godine nastaje novi "prsten" u kori drveta koji označava da je prošao jedan vegetacijski ciklus umnožavanja stanica.

U svakom godu razlikujemo:

  • svjetliji dio - nastao u proljeće

 

  • tamniji dio - ​nastao u ljeto i jesen


Prebrojavanjem godova u većini slučajeva možemo odrediti starost drveta, ali naravno postoje i iznimke. Na područjima tropske klime, odnosto tamo gdje vegetacijski ciklus traje kroz čitavu godinu, godovi su gotovo neprimjetni.

Zbog različitosti klime i povremene pojave lažnih prstenova (pojave većeg broja godova kroz godinu) puno precizniji i adekvatniji način određivanja starosti drveta, u ovom slučaju maslina je pomoću radioaktivnog izotopa ugljika 14C kojime se mogu datirati svi materijali organskog podrijegtla do starosti od 60 000 godina.

Ovom metodom je određena starost i jednoj od najstarijih maslina Mediterana, maslini staroj 1800 godina koja se nalazi na Brijunima. Ovo istraživanje proveo je Institut Ruđer Bošković uzevši uzorak korijenovog vrata masline i spojivši ga sa navedenim radioaktivnim izotopom.

Također, maslina je kao drvo specifična u svome rastu jer se na određen način "zacijeljuje" prerastanjem novog tkiva preko starog te se na taj način i širi. Zbog tog, kao i ranije navedenih razloga, ova metoda određivanja starosti drveta je za maslinu najadekvatnija.

Zbog svoje čvrstoće i otpornosti, maslina je i danas simbol snage, a zanimljivost je da je upravo zbog te simbolike Herkul imao toljagu od maslinova drva, a Odisej je maslinovim kolcem oslijepio Kiklopa.

+4 glasa
Helena Balić od Helena Balić
Poštovani,

starost masline mjeri se jednim od načina, prema lokalnim starješinama i znalcima:

Ako drvo ispred Vas ima metar promjera, polumjer je 500 milimetra. U ovakvom mjerenju, jedan milimetar predstavlja jednu godinu. Dakle, maslina polumjera 50 centimetra, ima 500 godina. Istom analogijom, maslina polumjera 20 centimetra, stara je 200 godina.

Osim tog postupka, postoji vjerojatno nešto preciznija metoda određivanja starosti, a to je  metoda karbonske analize koja se primjerice koristi u otkrivanju starosti fosila.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Zabava od Lovro Gorup
1 odgovor
1 odgovor
Antoneta Hrgović 30.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Antoneta Hrgović
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 25.04.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...