Lovro Gorup u rubrici Kućni ljubimci od
promjena rubrike od Znatko
Kako započeti s amaterskom (kod kuće, neprofesionalno) dresurom psa? Koji su osnovni savjeti za osobu koja dresira psa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+3 glasa
Sandra Vukov od
Za dresiranje psa treba imati mnogo strpljenja, zato se na to dobro pripremite.

Pobrinite se za zdravlje psa i budite sigurni da je on potpuno zdrav, igrajte se puno s njim i hranite ga kvalitetnom hranom.

Takodjer omogućite svome psu socijalizaciju, socijalizaciju s drugim psima, mentalnu stimulaciju kao i dovoljno odmora i mira. Nagrađujte psa za ponašanja koja volite !

Mnogo je lakše spriječiti nepoželjno ponašanje i naučiti psa što biste voljeli da učini, nego kasnije zaustaviti nepoželjne navike zato ih učite dok su mladi! Svaki put kad Vaš pas napravi nešto što Vam se ne sviđa pokušajte postaviti okruženje da mu se više ne pruži prilika za takvim ponašanjem, te ga učite zamjenskom ponašanju.

Dresuru počnite u okolini s mallo ili ako je moguće nimalo ometanja jer se vani psi teže mogu usredotočiti jer ih zaokupljaju drugi psi, pokreti, mirisi itd. Ako Vaš pas kod kuće reagira na naredbu npr "sjedni" a u posjeti prijateljima kao da govorite zidu to je zato jer psi uče kontekstualno. Kad se kontekst promjeni, pas percipira drugačiju situaciju u kojoj ga ponovo trebate učiti ono što je već naučio. Uz dovoljno vježbe pas će s vremenom naučiti što znači sjedni bez obzira na to gdje se i što događa oko njega!

Zapamtite, neka trenuci dresure budu kratki i zabavni jer ih je lakše uklopiti u dnevnu rutinu ! Budite dosljedni, koristite jasne i uvijek iste rečenice i pokrete rukama za određenu radnju. Budite realni u očekivanjima jer je kod dresure bitno, njegova dob, veličina i temperament. Dresura zahtjeva vrijeme i praksu, svaki pas kao i čovjek uči svojim tempom :)
+2 glasa
Sara Cindrić od

Psi su inteligentne životinje i relativno ih je lako trenirati. Za njih je to način da se riješe dosade, a za nas osiguranje da nam neće zadavati glavobolje i sramotiti nas u šetnji. Također, trening pomaže da se zbližimo s ljubimcem.

Najbolji način treniranja pasa je pomoću nagrada. Svaki put kada pas napravi nešto dobro, pohvalite ga i nagradite poslasticom. Na taj na način pas stvara pozitivnu vezu između određene radnje i nečega što voli. Nakon što pas nauči radnju, nagrade više nisu obvezne jer pas zna što treba napraviti (onda samo o tvrdoglavosti ovisi hoće li to zaista učiniti ili ne), ali i poslije je dobro povremeno ga nagraditi kako ne bi izgubio motivaciju. 

Još nekoliko savjeta:

  • Trenirajte na mjestu gdje nema puno toga što psu može odvući pažnju (zvukovi, igračke).
  • Trenirajte redovito, ali u kratkim sesijama kako psu ne bi postalo dosadno (10-15 minuta, 3 puta dnevno).
  • Krenite od osnovnih naredbi (sjedi, lezi, čekaj, dođi).
  • Naredbu učite jednu po jednu (a ne malo ovu, malo onu) kako psa ne biste zbunili.
  • Budite strpljivi! Ne uče svi psi jednakom brzinom.
  • Završite trening pozitivno, to jest, nečim što je pas već naučio.
  • Zabavite se! 
+1 glas
Michelle Koprivnjak od

Psi su veoma inteligentne životinje i njihova dresura nije jako zahtjevna, no ipak zahtjeva određenu posvećenost.  Dresiranje je jako bitno za Vašeg psa jer se on osjeća voljenim i sretnim, a tijekom dresure ostvarujete posebnu vezu između vas. 

U životu Vašeg psa jako je bitna rutina, pa tako i u dresiranju psa. Posvetite se tome da vrijeme za trening bude svaki dan u isto vrijeme. Oni će to zapamtiti i znati će kada je vrijeme za njihovu dresuru!

Za dresuru su Vam potrebne poslastice (možete ih kupiti u gotovo svakom dućanu mješovite robe) koje će služiti kao nagrade. 

Dresiranje započnite malenim koracima. Nemojte očekivati da će Vaš pas odmah znati preskočiti kroz obruć ili sl., već počnite s jednostavnijim naredbama poput "sjedi", "lezi" ili "daj šapu". Također, imajte na umu starost i rasu svog psa, ne uče svi spi istom brzinom! Na početku neka vaši treninzi traju po 10 do 15 minuta do dva do tri puta na dan. Važno je da psa prvo naučite jednu naredbu pa onda krenite na drugu kako se psu naredbe nebi pomješale. Psa prvo počnite učiti kod kuće pa onda vani u šetnji. Svaki put kada Vaš pas npr. sjedne na naredbu sjedni nagradite ga s poslasticom. 

Kako bi naučili psa na naredbu dođi koristite njegovu omiljenu igračku. Držite igračku u ruci, pa izgovorite riječ dođi te recite njegovo ime. Kada dođe nagradite ga s poslasticom i pohvalite.

Ako ga želite naučiti naredbi lezidržajte poslasticu iznad njegove njuške te ju polako spuštajte prema tlu. Kada se počinje spuštati prema tlu, recite naredbu lezi. 

Ako pas odma ne shvati što želite od njega, nemojte ga kažnjavati ili vikati na njega, ili recimo ako ne legne na naredbu lezi, nemojte ga gurati da legne. 

Također, bitno je da vodite račune o svojim osjećajima. Svi znamo da svoje osjećaje prenosimo na psa, pa tako nemojte biti frustrirani i nezadovoljni ako Vaš pas ne napreduje kako ste Vi to planirali jer oni to osjećaju! 

Slična pitanja

4 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 323 👀
2 odgovora 443 👀
2 odgovora 1.2k 👀
1 odgovor 305 👀
1 odgovor 353 👀
4 odgovora 256 👀
1 odgovor 207 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...