Lovro Gorup u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup
promjena rubrike od Znatko
Kako se prestati bojati pasa? Čime je uopće uzrokovan strah od psa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+4 glasa
Iva Murat od Iva Murat
Evo mog iskustva. Kao mala, bojala sam se pasa, čak i onih malih. Ne znam zapravo otkud mi taj strah jer nikad nisam imala nikakvo neugodno iskustvo sa psom, niti sam vidjela kako pas nekoga grize ili napada. Ipak čula sam neke priče o tome, a i moji su me upozoravali da ne diram pse na ulici i sl. Naravno, to je bilo iz dobre namjere, ali možda sam se zato počela bojati. Kad sam imala 7-8 godina, učila sam engleski u školi stranih jezika. Grupe djece nisu bile velike pa je učiteljica znala na sat dovesti svog malog, bijelog, čupavog psa. Bio mi je sladak, ali opet sam imala nekakvo strahopoštovanje prema njemu. Međutim, svaki put kad bi ga dovela, pas bi se smjestio baš ispod mojih nogu i tako je ostao cijeli sat. Tako sam se postupno navikla na njega, postao mi je drag, a onda sam se prestala bojati i ostalih pasa. Ipak, budući da živim u stanu, nikad nisam imala psa, pa ne mogu reći da znam s njima. Ali više ih se ne bojim i mislim da bih jednog mogla nabaviti psa ako bih imala mogućnosti.
+3 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Strah od pasa može nastati kao posljedica nekog negativnog događaja, priče ili vlastitog stava prema životinji.Pas je kućni ljubimac, pitoma životinja i ujedno dio prirode. Način na koji strah može prestati je da nabavite psa, štene i vodite brigu o njemu. Morate učiniti ono što ne možete kako bi se oslobili toga straha. Jednako tako, možete se pozabaviti raznim literaturama o psima i zanimljivim istraživanjima i filmovima. Promatrati ih u šetnjama i ako želite krenuti polagano, šetati psa. Dakle probajte ga hraniti, šetati i dirati. Držite se nekog redoslijeda i budite hrabri. Strah će lagano prijeći u prošlost.
+2 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić

Većina ljudi se ne boji pasa koji ne pokazuju znakove agresivnosti. Međutim, ima onih koji se boje biti u prisutnosti psa, neovisno o njegovom ponašanju. Taj strah najčešće je uzrokovan ugrizom psa ili sličnom traumom iz djetinjstva osobe. Bojati se pasa vrlo je nezgodan strah s obzirom na to da je teško otići u šetnju i ne naići niti na jednog psa. Prijeći preko straha je moguće, ali potrebno je raditi na sebi. Najbolji način za to je postupnom ekspozicijom izvoru straha.

Primjer koraka:

  • gledanja emisija ili filmova o psima
  • promatranje psa odvojen preprekom (prozor, ograda)
  • promatranje psa (koji je na uzici i udaljen metar od osobe) bez prepreke
  •  smanjivanje udaljenosti
  • dotaknuti psa koji je na uzici i pod nadzorom vlasnika
I tako sve dok se osoba ne privikne na pse. Ovaj postupak je težak jer nas tjera da se direktno suočimo sa strahom, ali je istovremeno i najuspješniji. 
+2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Strah od pasa se može prebroditi na nekoliko načina. Moja prijateljica je imala veliki strah od mojeg psa u mladosti, ali smo ga se uspjeli riješiti kroz par malih koraka. Najprije, na početku treba održavati distancu između psa i te osobe i ne žuriti u napretku i imati puno strpljenja. Ići u šetnje, dati psu da bude miran i ne previše hiperaktivan pored te osobe. S vremenom povećati kontakt tako da osoba vodi psa na povodcu i isto tako da mu daje keksiće i da ga mazi.

Slična pitanja

2 odgovora 245 👀
2 odgovora 501 👀
4 odgovora 527 👀
3 odgovora 256 👀
5 odgovora 801 👀
2 odgovora 214 👀
3 odgovora 465 👀
2 odgovora 954 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...