Lovro Gorup u rubrici Hrana i piće od
uređen od Lovro Gorup
Koja su jela bila pravo čudo i rapsodija okusa starijim generacijama (djedovima i bakama) kada bi im se vrlo rijetko poslužila na stolu? Što su sve jeli u prošlosti i kako su se pripremala ta jela? Moj bližnji stalno spominju mast koja se jela na šiti kruha. Koja su još takva jela?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Znatkica od

Moja baka je voljela raditi fine kolače, te iako je ona odrasla na selu, a ja s njom u gradu, mislim da neki njeni specijaliteti nisu bili izvorno sa sela jer se, eto, silom prilika, baka urbanizirala s modernim receptima i kuhinjom. Naravno, danas su svi ti fini kolači poznati i često viđeni. Pa, krenimo redom...

1. Štrudla - u biti, više ju je radio djed koji je došao i Marije Bistrice, nego baka te ju je radio često, pa ju moram prvu spomenuti. Bile su štrudle od sira i od jabuke. Ove od sira su bile sa sušenim grožđicama, a od jabuke s cimetom. Prve su bile puuuuno bolje i ukusnije. E da, nekad su bile i od višanja no zbog koštica nisu bile baš naj.

 

2. Knedle sa šljivama s preljevom od krušnih mrvica ili vrhnja - ovaj specijalitet se počeo raditi kuhanjem krumpira, guljenjem te "pasiranjem" i dodavanjem brašna. Knedle sa šljivama sam ja istinski obožavala, a baka je voljela raditi i za nekoliko dana. Znala sam se "daviti" u njima kada ih je bilo puno. :D

Knedle sa šljivama

+3 glasa
Karla Jurišić od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Postoji mnogo hrane koja se jela u prošlosti, koju možda danas ne bi svi pomišljali jesti. Prije su ljudi morali biti kreativni te koristiti raspoloživa sredstva, a danas imamo jako puno izbora hrane te se ne moramo toliko snalaziti kao prije.

Primjerice, baka mi je pričala da su znali jesti tjesteninu posipanu šećerom koju je i nama pripremala kada smo bile male. Također, to su nam znale tete u vrtiću pripremiti jednom da isprobamo i većini djece se čak i svidjela.

Isto tako, jelo zvano šunfudle. To je tjestenina rađena s krumpirom, zarolano i posipano prezlama i šećerom. Također nije loša kombinacija, osobito za djecu.

Jedno jelo koje mi je mama uvijek pričala da su često radili na selu bila je palenta sa mlijekom. To i dan danas jedemo, samo što ja umjesto mlijeka volim staviti vrhnje. 

Slična pitanja

5 odgovora 726 👀
1 odgovor 195 👀
3 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 277 👀
2 odgovora 489 👀
3 odgovora 295 👀
2 odgovora 516 👀
Margareta Jurisi 28.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...