Mihaela Blažeka u rubrici Zdravlje i medicina od
uređen od Mihaela Blažeka
Već nekoliko puta se dogodilo da sam prestala koristiti šminku kako bih popravila stanje lica, a na kraju se stanje samo pogoršalo. Kako je to moguće?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Antoneta Hrgović od
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Obično šminka, pogotovo ona niže kvalitete, može prouzrokovati pojavu prištića i onečistiti lice. To se događa zbog začepljivanja pora puderom, bronzerom i raznim sjenilima, stoga koristimo primer.

Međutim, neke vrste šminke, pogotovo određene kreme koje stavljamo na lice prije nanošenja šminke ili odreni puderi, pa i primeri imaju neke sastojke koji mogu djelovati antibakterijski, pa čak i zaštititi kožu. Kada se prestanemo šminkati na određeno vrijeme, koža krene u proces oporavljanja te izbacuje nakupljene nečistoće. Može se deiti i veće lučenje masnoća na licu te time ozazvati pojavu prištića. Bilo bi najbolje pričekati malo dulje, odnosno uzeti malo dulji period nešminkanja kao eksperiment te proučiti kako će se koža ponašati nakon što proces čišćenja završi. Nešto poput detoksikacije. Također, nekorištenjem šminke često se možemo opustiti i smatrati da ne trebamo dubinski čistiti kožu onako često kako bismo u periodu korištenja šminke. Predlažem korištenje prirodnih preparata poput limuna, meda i aloa vere za odravanje kože čistom i glatkom te često mjenjanje jastučnica. 

+4 glasa
Ivana Horžić od

Često puta osobe misle da je za prištiće kriva šminka. Naravno da to nekada može biti slučaj, no u većini slučajeva šminka nije zaslužna za prištiće na licu. Glavni krivac je loš način pranja lica ili dehidrirano , masno lice. Ukoliko osoba želi imati čisto lice ne mora se odreći šminkanja, nego kožu mora dobro tretirati, a isto tako ukoliko se ne šminka svejedno kožu treba dobro tretirati.

Dakle iako osoba ne koristi šminku bitno je da svako jutro i večer obavi čišćenje lica. Najbitnije je da se dobrim gelom za lice (preporučila bih Sebamed scrub gel) opere lice, poželjno je da to bude gel koji ima male čestice koje ujedno čine i piling na licu, te miču višak mrtve kože. 

Također je bitno koristiti tonik koji će lice dodatno očistiti od svih nečistoća. 

No poslije tonika je bitno da se koža dobro nahrani. Za to je dobar nekakav serum koji inače može poslužiti kao primer (puno zdravija opcija). Osobno mi je super Balein Aqua serum, njega se može nanijeti na suhu kožu, ali je dobro za osobe koje inače imaju jako isušenu kožu lica da serum stave na malo vlažno lice. 

Nakon toga slijedi zadnji i najvažniji korak, a to je krema za lice. Naravno da o svakoj osobi ovisi kakvu će kremu koristiti. Ne paše svakoj osoa ista krema, jer nitko nema istu kožu lica. No kod suhe kože preporučila bih Balea Hydra Aqua kremu za lice koja izrazito lijepo daje koži vlažnost. Također se mnogim osobama pokazala i kao dobro rješenje kod masne kože lica.  Ona ne zatvara pore kao neke druge kreme što je super. Bitno je da i osobe s suhom, ali i masnom kožom kremu nikako ne izostavljaju. Jer iako je koža masna ona također treba neku vrstu kreme da bi ljepše disala. 

Ukoliko želite imati kožu bez nepravilnosti bitno je ponavljati ove korake ujutro i navečer bez obzira imate li šminku ili ne jer se koža zaprlja i bez šminke na sebi. 

+1 glas
Sandra Vukov od
Ako se dogodi i taj slučaj da je stanje lica bolje s kozmetikom, nego bez nje, treba dobro obratiti pažnju i pogledati od kojih se sve sastojaka ta kozmetika sastoji jer mnogi kozmetički proizvodi pa čak i puderi sadrže razne hranjive i zaštitne tvari koje zapravo pogoduju koži lica.

Takodjer te sastojke, bilo bi dobro staviti na jedan poseban popis i na taj način, isprobavajući jedan po jedan saznati što najbolje djeluje za vašu kožu. Nisu svi kozmetički proizvodi toliko štetni a mnoge danas nalazimo i u ljekarnama s posebnim certifikatima. Treba samo saznati koja je to kozmetika i koji su sastojci.

Slična pitanja

2 odgovora 278 👀
4 odgovora 258 👀
5 odgovora 664 👀
3 odgovora 388 👀
3 odgovora 2.3k 👀
5 odgovora 438 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...