Lovro Gorup u rubrici Osobni razvoj od
Kojih se loših navika želite riješiti? Jesu li toksične za Vaše življenje? Kako ih se rješavate?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+12 glasa
Nika Nikić od

Svi mi imamo neke navike koje znamo da su loše za nas, no često nismo spremni na taj proces odvikavanja. Moja navika koje bih se htjela riješiti je korištenje socijalnih mreža. Smatram da su novije generacije sve više ovisne o mobitelu i socijalnim mrežama i da je to postalo normalno. Pametni mobiteli pružaju mogućnosti koje do sada nisu bile ni zamislive i mogu biti izuzetno korisni. No, tanka je granica između korištenja mobitela isključivo u potrebi i ovisnosti o njemu. 

Kako bismo se odvikli od neke navike potrebno ju je prvo osvijestiti. Govori se da je potrebno 66 dana za stvaranje navike, pa onda i za odvikavanje od iste. Stoga je drugi korak postavljanje cilja. U redu je postepeno smanjenje korištenja sredstva od kojeg se odvikavamo. Ne možemo očekivati da će se promjena dogoditi preko noći - odvikavanje je proces. Ako stvorimo plan da ćemo svaki dan manje koristiti sredstvo naučit ćemo se živjeti bez istog. 

Npr., recimo da ja koristim mobitel 8 sati dnevno. Uzimam si 66 dana, 8 tjedna, odnosno 2 mjeseca i postavljam cilj da svedem korištenje mobitela na max. 1 sat dnevno. Svaki tjedan ću smanjiti korištenje za sat vremena dok konačno ne dođem do cilja. To ću ostvariti brisanjem određenih aplikacija koje mi nisu nužne, osvještavanjem vremena koje provodim na mobitelu, korištenjem postavka na mobitelu koje ograničavaju dopušteno vrijeme korištenja, itd. 

Ako smo uvjereni da postizanjem cilja radimo dobro samome sebi, lakše ćemo doći do njega. Bitno je biti motiviran, uporan, smisliti plan i osjećati se samouvjereno oko ostvarenja toga cilja. 

+10 glasa
Mihaela Blažeka od
Ne mogu se riješiti navike gledanja televizije navečer. To je pogotovo loše kada shvatim da mi veliki dio vremena ode na čekanje da reklame završe i sadržaj opet počne. Gledanje televizije, iako može biti opuštajuće, sigurno nije najbolja stvar koja se može raditi navečer, a ometa i san koji nakon toga uslijedi. Isto tako, sadržaji koje gledam nisu pametne prirode. Najčešće se radi o humorističnim serijama iz kojih se zaista ništa ne može naučiti, a često gledam epizode iznova iako sam ih već gledala. Zbog svega navedenog mogu reći da je televizija toksična za moj život. Najbolji način borbe protiv te loše navike je da postupno smanjujem gledanje i stavljam si granice unutar kojih smijem provoditi vrijeme pred televizijom.
+10 glasa
Iva Murat od

Imam naviku kašnjenja što naravno loše utječe na moju svakodnevicu. Kad se trebam s nekim naći u točno dogovoreno vrijeme nije baš zgodno, a ni pristojno da zakasnim. Ipak uvijek mi se dogodi da zakasnim bar 15-ak minuta. Iako to možda nije tako puno, shvaćam ako ljudima počinje ići na živce. Većina mojih prijatelja isto ima ovaj problem pa nekako stalno jedni drugima kasnimo. To nije pozitivna stvar, ali nije ni tako ozbiljno kao kad zakasnim na neku obavezu. Puno puta sam zakasnila na autobus pa sam morala čekati sljedeći, a budući da ionako ne voze po voznom redu, uvijek se načekam. Puno puta mi se dogodilo da zakasnim na predavanje na faksu ili na neku drugu obavezu. Ne znam baš dobro procijeniti vrijeme i uvijek mi treba duže vremena da se spremim nego što sam mislila da će mi trebati. Ako tu još dodamo loše vrijeme, prijevoz koji kasni, kišobran kojeg sam zaboravila ili nešto slično, još ću više zakasniti. U zadnje vrijeme se trudim početi spremati ranije nego inače kako bih imala dovoljno vremena. 

+9 glasa
Sandra Vukov od

Imam jako puno loših navika i zadovoljna sam kako ih se u 2020. konačno uspješno rješavam. 

Dosta vremena sam provodila na društvenim mrežama i imala bi jake glavobolje, izmučene oči i vrtoglavicu.

Konačno sam ugasila društvene mreže i ako sam nešto zadržala smanjila sam aktivnost i koristim to isključivo u svrhu fakultetskih obaveza. 

Druga loša navika mi je bilo gledanje televizije koju sam zamjenila čitanjem knjiga i više sam se fokusirala na svog kučnog ljubimca. 

Treća loša navika koja je takodjer uklonjena, a to je distanca od toksičnih osoba.

 Maknula sam se od osoba koje konstantno šire negativnu energiju i ne misle dobro o nikome. 

Zadnja loša navika je konstantno naručivanje fast food-a. Vjerovali ili ne, tek sada biram što ću jesti (kuhati) i baziram se na zdravu prehranu i treninge, što me čini jako sretnom !

+8 glasa
Matija Kranjčić od
Definitivno jedna od loših navika koje se želim riješiti je nagrađivanje sebe samog nakon neke vrste uspjeha. Tu se može raditi o dobro riješenom ispitu, položenom testu, dobrom prolasku na nekom natjecanju i sl. Mislim da se u većini takvih situacija previše nagrađujem i opuštam da često zna doći do lijenosti koja ni u kojem slučaju nije dobra. Na kraju krajeva iz te lijenosti je teže izaći nego što je malo se opustiti nakon uspješnog dana i krenuti dalje u nove pobjede.
+7 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Voljela bih se riješiti nekoliko loših navika koje svakako utječu na moju kvalitetu života. 

Prvo od svega, voljela bih unositi manje šećera u organizam, što povlači i želju za boljom i pravilnijom prehranom. Ne prođe dan, a da ne pojedem nešto slatko, a često se ulovim kako prije spavanja jedem sve što je slatko. Primijetila sam da količina unesenog šećera utječe na moju pospanost koju smatram drugom lošom navikom. 

Definitivno bih trebala uravnoteži svoj san i pronaći optimalno vrijeme odmora. 

Često pokušavam napraviti više stvari odjednom pa najčešće ne uspijem obaviti sve kako sam zamislila. Iako volim biti stalno u pokretu i zaposlena, mislim da nije zdravo da se utapam u moru obaveza, na čemu bih još svakako trebala poraditi. 

Slična pitanja

3 odgovora 320 👀
1 odgovor 351 👀
4 odgovora 613 👀
3 odgovora 2.8k 👀
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Lovro Gorup
1 odgovor 267 👀
2 odgovora 413 👀
2 odgovora 2.4k 👀
4 odgovora 6.3k 👀
4 odgovora 666 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...