Sandra Vukov u rubrici Odjeća i obuća od
promjena rubrike od Znatko
Kako se pere odjeća u vešmašini, koje su preporuke, kako najbolje razvrstati odjeću?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+15 glasa
Ivana Horžić od
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor

Kod pranja odjeće u veš mašini najbitnije je dobro razvrstati odjeću. Dakle nikako ne treba miješati crnu, bijelo i šarenu odjeću. Osobno robu perem tako da prije svakog pranja pogledam koje odjeće imam najviše i onda se odlučim hoću li tu večer prati šareni veš, crni veš ili bijeli veš. Iako mnogi ne peru odjeću tako da ju razvrstavaju, ja to činim jer mi oduzima svega par minuta, a puno sam sigurnija da kasnije neće doći do flekanja odjeće. 

Ručnike ne perete kao i svu ostalu odjeću. Oni su nešto nježniji te ih osobno uvijek stavljam posebno s nešto više omekšivača da bolje miriše i budu više mekaniji. naravno da se oni mogu prati i s odjećom, no onda nemaju poseban miris. 

Ukoliko imate nekakve masne fleke ili zamazano od šminke (tuša za oči) njih je bitno prije pranja tretirati određenim proizvodima. Meni se najbolji pokazao Lidlov proizvod za uklanjanja mrlja jer zaista uklanja sve mrlje, čak i masnoću od ulja. Mrlju našpricate proizvodom i ostavite da djeluje neko vrijeme, a nakon toga samo ubacite taj komad odjeće u veš mašinu s ostatkom. 

Postoje i vrećice za tenisice, čarape... Ja sam ih kupila preko AliExpressa, te su super za čarape. Kasnije nemam problema s gubitkom jedne čarape, a sve je čisto i oprano kao da nisu bile u toj vreće koja je mrežasta. 

+11 glasa
Lara Tić od
U našem kućanstvu imamo isti način odvajanja robe od kad smo dobili prvu mašinu.

Prva i najbolja preporuka jest da se odvaja bijelo (ili vrlo svjetlo) rublje od onoga u boji, te se to pere na 40 stupnjeva. Ovdje dodajemo i donje rublje.
Zatim, obojano rublje (majice, traperice...) se pere na nekih 30 stupnjeva.
Uvijek je preporučljivo odvojiti osjetljivije materijale (neke finije majice, košulje...) te ih prati zasebno također na nižoj temperaturi.
Također, uvijek zasebno peremo ručnike sa kuhijnskim krpama ili ručnicima za plažu, na nešto višoj temperaturi da se unište sve bakterije (mi stavimo 60).

U svaki od pranja se stavlja deterdžent i omekšivač, kojeg se može staviti više ili manje ovisi koje su Vaše preference. Mi smo poečli koristit one Ariel kapsule koje u sebi imaju i deterdžent i omekšivač, te se samo jedna ta ubaci u bubanj skupa sa robom i ona se kompletno otopi i nestane dok je pranje završeno.
+10 glasa
Lucija Vlaović od
Dobro je perilicu tu i tamo oprati (postoje posebni detergenti za pranje) kako bi se perilica dezinficirala i kako bi se spriječilo nastajanje kamenca, čime odmah i produljujemo trajanje perilice.

Odjeću nije potrebno pretjerano razdvajati po bojama (bitno je da se bijeli i izrazito svjetli komadi peru zasebno), važnije je sortirati rublje po gustoći vlakana (teške tkanine upijaju više vode od onih lakših). Temperatura pranja obojene odjeće ne smije prelaziti 30 stupnjeva, u suprotnome će brže izblijedjeti.

Ako na odjeći postoje jake mrlje (poput onih od šminke) potrebno ih je tretirati prije pranja (mrlje od šminke prvo je dobro namazati pjenom za brijanje). Postoje i posebni proizvodi koji dobro skidaju većinu mrlja.

Iako se za pranje standardno koriste detergent i omekšivač (stavljaju se u pretince koji su u kutu perilice rublja), isto se ne preporuča i za bijelo rublje- umjesto toga dobro je staviti izbjeljivač (omekšivač spriječava potpuno izbjeljivanje odjeće).
+8 glasa
Darija Magdalenić od

Pročitala sam na blogu Andree Andrassy sljedeće inovativne i jedinstvene pa rekla bih i moderne savjete za pranje veša u vešmašini:

"Crni veš se smije prat sa svjetlijim stvarima, samo treba ubacit onu maramicu koja skuplja boje. Ovo ne znači da smiješ zajedno prat bijelo i crveno, ali znači da se ništa neće dogodit ako pomiješaš crne i bijele gaće, you are most welcome."

Suzanna Marić od
Ja bih ipak razdvajala na tvom mjestu šareni i bijeli veš. :)

Slična pitanja

3 odgovora 702 👀
Sandra Vukov 13.11.2020. pitanje u rubrici Odjeća i obuća od Sandra Vukov
3 odgovora 2.8k 👀
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Lovro Gorup
1 odgovor 364 👀
6 odgovora 337 👀
2 odgovora 421 👀
3 odgovora 579 👀
2 odgovora 248 👀
1 odgovor 273 👀
4 odgovora 986 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...