716 pregleda
Antonio Frkarević u rubrici Web Marketing od Antonio Frkarević (664 bodova)
uređen od Znatko

Što  je to backlink?;Zašto su dolazni linkovi važni, ,trikovi i savjeti za backlink, te način kako doći do backlinkova?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Damir Vučković od Damir Vučković (473 bodova)

Backlink ili poveznica predstavlja uređeni kod koji je povezan s određenim tekstom, a njegova namjena je da uputi (klikom) čitatelja na neki drugi tekst ili dio teksta koji je povezan s tekstom kojeg upravo čita. Linkaju se članci i stranice koje predstavaljaju vrijedne resurse povezane za dotičnu temu.

Dolazni linkovi predstavljaju vrijednosti za svaku web stranicu, pogotovo u procesu web optimizacije (SEO), jer ih Google a i druge web tražilice broje kao "pozitivne glasove" ka određenoj web stranici za određenu temu.

Do linkova se najlakše dolazi ako imate vrijedan (linkabilni) sadržaj na svojoj web stranici, te uputite vlasnike drugih web stranica da pročitaju Vaš sadržaj i linkaju prema njemu ako misle da je zaiste vrijedan. Postoji više načina kako doći do vrijednih linkova,  a trenutno su aktualne tehinke BLB (broken link building), guest posting, local citatons, niche/biz directories i resurce links.

+11 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić (15.9k bodova)

Što je backlink i zašto je važan?

Backlink je link koji vodi ka Vašoj web stranici. To su takvi dolazni linkovi koji se nalaze na drugim web stranicama i klikom na njih se dolazi na Vašu web stranicu. Broj backlinkova danas predstavlja popularnost neke web stranice i koliko je ona važna tražilicama kao što je Google. Više backlinkova znači veća popularnost web stranice i obratno. Prema toj popularnosti raste i ugled stranice u očima Google tražilice, te se kod rezultata pretraživanja ista pojavljuje što bliže vrhu (ako je stranica uglednija).

A znamo da što je Vaša stranica višlje na rezultatima tražilice, to znači i vjerojatno veća količina posjetitelja na Vašim stranicama što u konačnici može značiti više kupaca tj. više novaca u Vašim prihodima.

Kako napraviti backlink ili kako doći do njih?

Web-stručnjaci, koji znaju raditi Search Engine Optimization (SEO), često koriste te SEO metode da povećaju broj backlinkova koji vode ka njihovoj web stranici.

Najbolja metoda za to je, pa nećete vjerovati, potpuno besplatna! Na primjer, napišete neku nevjerovatno dobru vijest, dodate video, par slika poznatih zvijezda i Vaša web-stranica će dobiti u kratkom vremenu dosta backlinkova. Kako i zašto? Zato jer druge web stranice ili ljudi će linkati prema Vašoj web-stranici da pokažu svojim posjetiteljima tu nevjerovatnu vijest.

+10 glasa
Dubravko Blaće od Dubravko Blaće (208 bodova)
Najjednostavniji, ali težak savjet za primjeniti je - dobar dobar dobar sadržaj koji bi netko zbilja podijelio. To znači više backlinkova, posjetitelja, SEO juice-a i viši rang :)
+9 glasa
Srđan Borović od Srđan Borović (822 bodova)
Backlink je u suštini link na nekom drugom sajtu koji vodi na vaš sajt. Backlinkovi su važni jer signaliziraju Google-u i ostalim pretraživačima da je vaš sajt i sadržaj na njemu dobar jer, da nije, ne bi imao backlinkove.

Zbog toga je najvažnije da backlinkovi dolaze samo sa drugih reputabilnih sajtova, pogotovo u zadnje vrijeme kada je Google-u najbitniji kontekst. Prošlo je vrijeme kada su backlinkovi sa nekih direktorijuma, forum komentara i slično bili korisni za SEO.

Danas je najbitnije imati kontekstualne backlinkove sa drugih popularnih sajtova iz iste oblasti u kojoj poslujete i velikih medijskih publikacija. Na primjer, za turističku agenciju bi najkorisniji bili backlinkovi sa travel blogova i velikih media sajtova koji primarno pišu o temama vezanim za turizam.

Naravno, to je pod uvjetom da su to dofollow backlinkovi jer linkovi koji imaju nofollow parametar ne proslijeđuju link juice tako da nisu ni blizu toliko korisni.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Marija Miljević 29.06.2022. pitanje u rubrici Web Marketing od Marija Miljević (10.4k bodova)
3 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
2 odgovora
Marko Radić 05.05.2015. pitanje u rubrici Web Marketing od Marko Radić (8.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...