170 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Društvo od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Koje su sve poslove obavljale sluškinje u prošlosti? Kakav je bio njihov položaj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)

Specifične dužnosti sluškinja u povijesti uključivale su pomaganje svojim vlasnicama u preljubu na način da su im pomagale u njihovome izgledu uključujući šminku, frizuru, odjeću, njihov nakit i cipele. Sluškinja dame bi takodjer uklanjala mrlje s odjeće: morala bi šivati, popravljati i mjenjati odjeću po potrebi, donositi doručak u sobu i pripremati kupku.

One bi morale spavati na tavanskom podu kuće, dvije u sobi a u nekim su kućama dijelili i krevete.

One su bile odgovorne za sve detalje održavanja kućanstva. Služba više sluškinja smatrala se ključnom za upravljanjem prostranim palačama, dvorcima i imanjima između srednjeg vijeka i 19. stoljeća. 

Sobarice obavljaju kućanske poslove, kao što su pranje rublja, peglanje, čišćenje kuće, kupovina namirnica, kuhanje i briga o kućnim ljubimcima. One su se takodjer mogle brinuti i o djeci iako za to postoje određenija zanimanja poput dadilje. Važno je znati da su trebale nositi uniformu.

 

+4 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)

Postoji mnogo knjiga, filmova i serija koje nam mogu vizualno prikazani prijašnji položaj sluškinja. Općenito, mnogi se naježe na riječ 'sluškinja' jer zvuči vrlo nehumano, ali je tako bilo. Danas je čak još uvijek tako, ali možemo reći uz humanije uvjete.

Sluškinje su prije imale samo imućne obitelji te su one odrađivale gotovo sve kućanske poslove. Ovisno o ljudima, neki su se prema njima ponašali veoma ružno i nezahvalno, ali neki su ih i znali cijeniti pa su čak znale postati i članovi obitelji. 

Sluškinje su pripadale nižem i siromašnom stanovništvu koje su služile onima iznad njih. Skoro svaka imućna obitelj je imala barem jednu sluškinju koja se, između ostalog, brinula o djeci i njihovom školovanju i odgoju pa su djeca vrlo često zamijenila majke sa sluškinjama. 

Ostali poslovi sluškinja bili su:

  • održavanje kuće i rublja
  • nabava namirnica i priprema jela
  • krpanje odjeće
  • pranje posuđa
  • vodile brigu o kućnim i seoskim životinjama
Neki od težih poslova koje su radile su bili oni fizički, gdje je bilo potrebno vrlo mnogo snage ili teret psihičkog zlostavljanja.

Slična pitanja

2 odgovora 489 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...