5.6k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Tehnologija od Zoran Jurić
Kako mogu provjeriti podržava li moj TV novi DVB-T2 signal?
.
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kada HRT prelazi na DVB-T2 signal emitiranja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

To se vrlo lako, jednostavno i brzo može provjeriti. Za tu provjeru postoji više načina, no ja ću se bazirati na dva najjednostavnija.

Prvi način jest da na poleđini svog TV uređaja pročitate točan naziv modela te da taj naziv upišete u google tražilicu i pronađete specifikacije istog. U tim specifikacijama lako ćete pronaći stavku u kojoj piše podržava li vaš TV dvbt2 ili samo stari dvbt signal.

Drugi, te možda jednostavniji način bio bi izravnom pretragom TV kanala preko samog uređaja. Dakle sve što je ovdje potrebno jest da u sučelju vašeg TV uređaja odete u meni te pronađete automatsku pretragu TV kanala. Nakon što ste je pronašli sve što treba je pričekati par minuta da se ta pretraga obavi, a nakon toga slijedi završni korak provjere. Kada su se pretražili kanali i kada opet vidite sliku na vašem uređaju, samo prolistajte kanale i ako vidite domaće kanale kao što su HRT 1 i 2, RTL i NOVA TV u HD rezoluciji (pisati će vam "HD" pored naziva programa), onda vaš TV podržava dvbt2 signal, no ako pretraga nije pronašla HD kanale, to znači da vaš tv ne podržava novi signal.

+5 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Na DVB-T2 signal dio Hrvatske prelazi 27. listopada, dok drugi dio prelazi na isti 12. studenog. Prije prebacivanja bitno je provjeriti podržava li vaš televizor DVB-T2 signal. U slučaju da je podržava, morali biste kupiti novi televizor ( većina novih modela televizora podržava DVB-T2 signal) ili kupiti posebni prijemnik koji bi podržavao emitiranje takvog digitalnog signala ( cijene takvih prijemnika kreću se od oko 200 KN naviše).

Kako provjeriti?

Provjeriti podržava li vaš televizor novi DVB-T2 signal možete na stranici proizvođača marke televizora kojeg posjedujete ili provjeriti u uputstvima koja ste dobili pri kupnji televizora. Također, provjeru možete obaviti i na stranicama OiV-a. Osim što na stranici OiV-a možete provjeriti je li vaš televizor pogodan za novi signal, možete se na isti odmah i prebaciti, ako je dostupan.

Prilažem i link na kojem se nalaze 963 certificirana uređaja koja podržavaju DVB-T2 signal. U tražilicu jednotavno upišite naziv svog uređaja i ako je on pogodan za novi signal - stranica će ga pokazati : https://gledajbezbrige.oiv.hr/provjera-dvb-t2-oiv-certificirano/

–1 glas
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat

Prijelaz na novi digitalni signal odnosi samo na korisnike koji televiziju gledaju putem zemljanih antena, a ne odnosi se na one koji imaju satelitsku, kabelsku televiziju ili IPTV-a. Oni koji imaju noviji televizor ne moraju ništa mijenjati i bit će im dostupni svi programi koje su imali do sada, a ako imate stariji televizor možete kupiti prijamnik  koji podržava novi signal. Taj je prijamnik potrebno spojiti s televizorom, a može se kupiti po cijeni od 200 kuna. Za stanovnike stambenih zgrada, važno je napomenuti da, ako koriste zajedničku antenu, možda ju je potrebno podesiti. Podržava li vaš televizor novi signal, možete provjeriti u uputama koje ste dobili s televizorom ili na internetskoj stranici proizvođača. To možete provjeriti i na ovoj stranici: https://gledajbezbrige.oiv.hr/provjera-dvb-t2-oiv-certificirano/.

Izvor: https://www.poslovni.hr/sci-tech/evo-kako-mozete-provjeriti-podrzava-li-vas-tv-novi-dvb-t2-signal-4254321.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
Michelle Koprivnjak 30.11.2020. pitanje u rubrici Mediji od Michelle Koprivnjak
4 odgovora
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...