140 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Darwinova teorija prirodne selekcije ne govori kako je stvoren život na Zemlji već kako se razvijao. Možda su život donijeli asteroidi iz svemira na Zemlju? Odakle potječe život?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (22.6k bodova)

Ovo pitanje je vrlo teško, a istina je da zapravo nitko ne može reći sa sigurnošću odakle je potekao život kao takav. Ako pitate vjernika, reći će vam da je Bog stvorio život, a ako pitate znanstvenika, odgovori mogu varirati.

Ono o čemu učimo u školama je razvoj, evolucija, ali zapravo se ne spominje "kako je sve počelo". Asteroidi koje ste naveli jedna su od mogućnosti. Naime, postoji teorija da su razna nebeska tijela, poput asteroida, u doba kada se uspostavljao Sunčev sustav, donjeli život na Zemlju. Više prihvaćena teorija je ona da se život razvio u moru, s obzirom da je ono i danas ispunjeno najjednostavnijim oblicima života (od kojih smo svi, smatra se, potekli).

Tako da, eto, sigurnog odgovora zapravo nema, a tko zna kakve će se još teorije (možda) pojaviti i hoće li znanost uznapredovati toliko da može odgovoriti na ovako kompleksno pitanje.

Ivan Gačić od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Rekao bih da i ako je život došao preko asteroida na Zemlju, to nužno ne isključuje tumačenje u vjeri da ga je stvorio Bog. Npr. možda je baš Bog ili neka energija iskoristila taj asteroid kao alat u stvaranju života na Zemlji.
+1 glas
Lara Tić od Lara Tić (5.0k bodova)
Nitko nezna sa stopostotnom sigurnošću odakle je potjekao sav život koji danas imamo tj koji je bio okidač da se stvori prvo živo biće na planeti Zemlji. Ovo pitanje također sa sobom povlači još jedno: kako i zašto je naš planet nastao? Tko ili što ga je stvorilo?

Postoji mnogo znanstvenika, teorija, znanstvenih radova i zaključaka koji odgovaraju na ovo pitanje: prvo i najčešće je to da se planeta stvorila iz Velikog praska. Veliki prasak je nastao kada se previše plinova uskomešalo te je ta "prva kugla energije" eksplodirala i iz sebe izbacila ono što je danas Svemir. Opet, za Svemir se kaže da je beskonačan tj da se cijelo vrijeme širi tako da i taj Veliki prasak ima svoje rupe u teoriji.

Jedino što se govori sa najvećom sigurnošću jest to da su prvi živući organizmi bili cijanobakterije koje su upijale vrlo snažnu energiju sunca i ogromnu količinu štetnih plinova u "zraku", te iz nje procesom fotosinteze stvaralie kisik. Taj proces je trajao milijunima godina dok nisu stvorile dovoljno kisika da se oko Zemlje stvori ozonski omotač, koji nas danas štiti od te energije sunca tj ublažava ju. Moglo bi se reći da su one nekakav "početak života".

Ako gledamo s alternativne strane, recimo da se uhvatimo šamana i cijele te zajednice ljudi koja se bavi bioenergijom, oni će tvrditi da postoji Stvoritelj, ponekad zvano i Majkom Univerzuma (koji se u vjeri tumači kao Bog). Stvoritelj je etnitet neke vrste koji je ultimativno blisko povezan sa Svemirom, na neki način On i jest taj svemir. Također, u ovakvim zajednicama se spominje i dobro znana Majka Priroda, koja je ono što nam udiše život.

Ovo pitanje nema specifičan odgovor, vjerovatno ga nikada ni neće biti zato što (po mojem mišljenju) teoriju odakle potječe život nećemo moći dokazati stoposto. A opet, lijepo je ne znati sve i dozvoliti mašti i svojoj vjeri ili uvjerenjima da nas vode ka odgovorima.
Ivan Gačić od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Ovo s Big Bangom je malo nespretno objašnjeno ovdje, ali cijanobakterije su mi sad potpuno novo i intrigantno objašnjenje. Proučiti ću više o tome. :)

Slična pitanja

1 odgovor
Sandra Vukov 17.12.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov (19.5k bodova)
1 odgovor
Sandra Vukov 26.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov (19.5k bodova)
1 odgovor
Znatkica 10.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Znatkica (5.2k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 01.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.7k bodova)
3 odgovora
Ivan Gačić 04.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.7k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 05.05.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ana Pilato (7.9k bodova)
1 odgovor
Marko Radić 12.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Marko Radić (8.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...