Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od
uređen od Lovro Gorup
Kako informatički nepismenu baku koja je iskazala želju za korištenjem računala i mobitela podučiti osnovama koje su potrebne za korištenje ovih uređaja? Trebam savjete kako da joj na što jednostavniji način objasnim paljenje mobitela, slanje poruka, uspostavljanje poziva, pretraživanje recepata i sličnih, jednostavnih postupaka.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Antoneta Hrgović od

Starija osoba, u ovom slučaju vaša baka, je u ovom konteksu kao dijete koje treba naučiti širok spektar stvari. Stoga, najbolje bi bilo da joj u objašnjavanju tako i pristupite.

Ako govorimo o mobitelu, bilo bi najbolje da ima mobitel koji nije u potpunosti na touch screen. Pri tome mislim na starije verzije mobitela koje imaju samo tipke, ako bi joj mobitel bio u funkciji slanja poruka te upućivanja poziva i odgovaranja na iste. Ako je bitan pristup internetu s mobitela, može se koristiti mobitelom koji djelomično ima tipke, tako da joj je obavljanje poziva jednostavnije. S obzirom da stariji ljudi često imaju lošiji vid od mlađih, Ako ima tipke koje može lako vidjeti ili opipati, to će joj omogućiti da se brzo snađe i sačuva živce od nerviranja ( to govorim jer je mnogim ljudima starije životne dobi vrlo stresno kada uređaj zvoni, a oni nisu sigurni kako postupiti). Na prvom mjestu bitno je da joj objasnite kako smanjiti i pojačati zvuk, koje tipke pritisnuti za javljanje na pozive te kako pristupiti porukama. Ostale funkcije poput namještanja zvonjave i slično bi bilo najbolje da joj postavite vi, a ako baki bude dobro išlo snalaženje s uređajem, lako ju možete naučiti i drugim upravljanima na uređaju. Nakon što ste joj objasnili kako funkcioniraju pozivi i poruke, svakako joj demonstrirajte tako da ju nazovete par puta i razmjenite s njom par poruka dok ste u istoj prostoriji tako da vidite je li shvatila princip.

Kada govorimo o računalima, najbinije je,naravno, da joj pokažete kako se pali i gasi računalo te kako se pristupa internetu. Najbolje bi bilo da joj ikonu za internet na desktopu stavite na sredinu ili u kut ekrana. Poanta je da bude na njoj vidljivom mjestu. Također, kada govorimo o vidljivosti, slika pozadine ne bi trebala biti šarena ili nejasna, u slučaju da gospođa ima problema sa vidom. Najbolja opcija bi bila neka jednobojna pozadina, ali svakako uslišite i bakine želje, ako želi nešto za pozadinsku sliku. Što se tiče pretrage na internetu, možete stvoriti prečace tako da joj olakšate pristup e-mailu (ako ga ima) ili stranicama s receptima koje ste naveli. Ne bi bilo loše da joj na papir napišete i par osnovnih uputa, u slučaju da zaboravi kako nešto napraviti i ne zaboravite "testirati" njezino znanje tako da pred vama sama uključi računalo i, na primjer, ode na željenu stranicu. 

Svakako uzmite u obzir da je baki svijet tehnologije nepoznanica, ako se s njime prije nije sustrela, te imajte strpljenja, obzira i poštovanja prema njoj i njezinim željama i mogućnostima. Sretno s podučavanjem!

+4 glasa
Iva Murat od

Mi smo učili našu baku kako da koristi pametni telefon i jako se dobro u tome snašla, a sada koristi i društvene mreže. Evo nekih savjeta. Vaša baka vjerojatno slabije vidi pa joj povećajte slova na mobitelu. Teško joj je među kontaktima odabrati koga želi nazvati ako ne vidi pročitati. Isto je i s pisanjem poruka. Ako su vama slova na njezinom mobitelu smiješno velika, njoj mogu biti taman. Pojačajte joj zvuk na mobitelu kako bi čula kad ju netko zove. Isto se odnosi i na zvuk za poruku, a pokažite joj kako ugasiti zvuk. Kako biste ju naučili paliti i gasiti mobitel, uspostavljati pozive, pisati poruke, pretraživati internet i slično, sve od navedenog joj detaljno pokažite. Prvo vi to napravite, a zatim dajte njoj da pokuša. Vjerojatno će trebati više pokušaja, ali to je u redu, ne može odmah sve pohvatati. Objasnite joj kako koja ikonica izgleda. Nemojte joj samo reći pritisni na imenik, nego joj objasnite kako izgleda oznaka za imenik i gdje ju može pronaći, pokraj koje ikone se nalazi. Važne aplikacije svakako stavite na početni zaslon kako bi uvijek bile dostupne. Najvažnije je da imate strpljenja i da joj sve pokažete više puta. 

Slična pitanja

2 odgovora 325 👀
1 odgovor 656 👀
1 odgovor 876 👀
1 odgovor 1.1k 👀
1 odgovor 203 👀
1 odgovor 413 👀
2 odgovora 408 👀
1 odgovor 180 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...