Karla Jurišić u rubrici Kupovina od
Na koje stavke trebam obratiti pozornost pri kupovini novog laptopa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Darko Međimurec od
odabran od Karla Jurišić
 
Najbolji odgovor

Kupovina laptopa - što i kako?

Draga Karla, vodi se sljedećim koracima prije nego kupiš laptop:

 1. Kod kupovine laptopa bitno ti je znati za što će Vam trebati, pa razmisli da li ga trebate samo za posao, za studiranje ili za kod kuće (igranje igrica?) ili dok si vani na terenu, po sastancima, u raznim prijevoznim sredstvima ili na vikendici...? Ili sve zajedno ili nešto od svega nabrojanoga.
 2. Sada si odredi budžet koji misliš potrošiti na laptop, pa ako nešto i ostane uvijek možeš ostatak potrošiti na neku lijepu torbu za laptop ili miša i vanjsku tipkovnicu (ako za to imaš potrebe).
 3. Odaberi si veličinu dijagonale ekrana tvog budućeg laptopa koja može se kretati od najmanjih 13-inča do klasičnih 15 ili 17-inča, pa do ogromnih ekrana od 21-inča ili više. Osim toga, uzmi onaj laptop čija rezolucija ekrana (gustoća točkica za prikaz slike na ekranu) je gušća odnosno većih dimenzija (npr. 1920 x 1080 točaka za gledanje Full HD video snimki).
 4. S obzirom za što će se laptop koristiti odaberi i snagu procesora. Ovdje ćeš birati između Intel Pentium procesora i AMD-a.
 5. Osnovno pravilo kod odabira radne memorije (RAM) je - što je ima više to je bolje. Prema tom pravilu odabereš i memoriju. Isto vrijedi i za RAM, ako postoji, od grafičke kartice.
 6. Kod odabira grafičke kartice na laptopu ćeš vjerojatno birati između kvalitetnijih proizvođača kao što su Nvidia i AMD. Grafička je dosta bitna za ugodan rad na tvom budućem laptopu.
 7. Kod odabira tvrdog diska svakako preporučam ti novije, brže, ali i skuplje SSD diskove. Stariji HDD diskovi su nešto sporiji, s više prostora ali i jeftiniji. Ako hoćeš uštedjeti - odaberi HDD disk. Disk kapaciteta od oko 256 GB danas bi ti trebao biti i više nego dovoljan. Možda čak i duplo manji ti može odgovarati.
 8. Što se tiče trajanja baterije, načelno se možeš osloniti na proizvođačevu preporuku trajanja baterije u radu i na čekanju (stand-by). Samo trajanje ovisi o tome koliko laptop koristiš. Slično kao i kod mobitela, trajanje u praksi može varirati. Odaberi onu dužinu trajanja baterije koja ti stvarno treba. Pokušaj predvidjeti situacije u kojima ćeš koristiti laptop samo na bateriju. 
 9. Ako ćeš često biti vani s laptopom i nositi ga sa sobom, preporučam ti da kupiš što lakši laptop. Dakle, obrati pozornost na težinu laptopa. Težine stvarno mogu varirati.
 10. Neke stvari ti više ne trebaju - kao npr. DVD disk čitač čije vrijeme je prošlo a polako i čitača memorijskih kartica, ali zato pazi da imaš na laptopu što više USB utora i to 3.0 te Type-C utor, HDMI izlaza.
 11. Ako si početnik oko informatike za operativni sustav odaberi Microsoft Windows ili Apple MacOS, a ako si napredni korisnik probaj Linux ili možda Google Chomebook koji postaje sve popularniji.

Osobno, uz laptop svakodnevno koristim i vanjsku tipkovnicu i miša, te veliki monitor dok mi laptop uvijek bude spreman da ga sklopim i ištekam od svih kablova i odnesem na put ili u kafić na poslovni sastanak.

Slična pitanja

2 odgovora 331 👀
1 odgovor 201 👀
1 odgovor 263 👀
3 odgovora 564 👀
2 odgovora 240 👀
2 odgovora 892 👀
1 odgovor 583 👀
1 odgovor 664 👀
1 odgovor 1.4k 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...