182 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Što različiti dijelovi Hrvatske nude kao svoje specijalitete? Što karakterizira Slavoniju, Zagorje i Dalmaciju?
Znatkica od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
Misliš na specijalitete lokalne kuhinje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.1k bodova)

 Ne možemo spomenuti Zagorje bez da ne spomenemo zagorske štrukle, odnosno štuklje. Bili oni zapečeni, slatki ili slani, kuhani pa posuti krušnim mrvicama (prezlama), neizostavn su specijalitet zagorske kuhinje te su većini prvi odabir kada sjednu pojesti nešto u klet. No postoje i druga jedinstvena jela ovoga kraja, kao na prijmer poznata zagorska juha sa vrganjama, lisičkama, domaćim špekom i krumpirom ili u zimsko vrijeme, krvavice, buncek, kiselo zelje i restani krumpir. Naravno, nakon dobrog objeda, ne smijemo zaboraviti na dobru kapljicu kraja koji obiluje vinogradima.

Kada govorimo o Slavoniji, uz suhomesnate proizvode kao što su kulen i kulenova seka, svakako treba navesti slavonski čobanac i fiš paprikaš. Od ribljih jela neizostavan je šaran na rašljama, a od delikatesa slavonski čvarci. Od slatkih jela, prvi mi na pamet padaju salenjaci punjeni pekmezom te orehnjača i makovnjača koje se nađu na stolu gotovo svakog Hrvata.

Dalmaciji je najpoznatija riba. Jela od riba i njihov način pravljenja je raznovrstan, a neki od glavnih specijaliteta su brudet i ribe na gradele. Škampi ili školjke na buzaru također su specifični za ovaj predio. Od delikatesa je najpoznatiji dalmatinski pršut sušen na buri i kruh ispod peke. Ispod peke se radi i hobotnica, a od mesnih jela, rekla bih, najpoznatija je pašticada. Kada govorimo o slasticama, prvi izbor turista su fritule, a manje su poznate kroštule, koje su mi osobno najdraže. Također valja spomenuti i rožatu i kolač od smokvi.

Slična pitanja

1 odgovor 201 pregleda
1 odgovor 756 pregleda
2 odgovora 172 pregleda
1 odgovor 213 pregleda
3 odgovora 331 pregleda
1 odgovor 1.2k pregleda
Lovro Gorup 12.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
4 odgovora 369 pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.2k pitanja

13.2k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...