1.7k pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.3k bodova)
uređen od Znatko
kako se biljke hrane?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Andreas Angelo Mavrlja od Andreas Angelo Mavrlja [Početnik] (85 bodova)
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor
biljke se hrane pomoću sunčeve energije tj. sunčeve svjetlosti  , zraka (CO2) i vode naravno i također minerala iz zemlje što crne kroz korijenje pomoću difuzijskih svojstava .  Kada biljka obavi proces fotosinteze,  tada ispušta pretvoreni CO2 i vodu  u šećere kojima se ona zapravo i hrani . što zapravo znaći da biljke hranu proizvode fotosintezom. To je proces u kojem posredstvom sunčeve energije pretvaraju ugljik dioksid i vodu u šećere. Fotosinteza ovisi o zelenom pigmentu klorofilu koji hvata sunčevu svjetlosnu energiju. Klorofil se nalazi u malim tvorevinama, kloroplastima, koje su najbrojnije na gornjoj strani lista. Klorofil pretvara svjetlosnu energiju u kemijsku, te tako potiče fotosintezu. Biljka pretvara ugljični dioksid i vodu u šećere, koje tada prenosi do drugih tkiva i pohranjuje u obliku škroba.
Marinko Zadro od Marinko Zadro [Ekstraktivan] (6.8k bodova)
da da, sjećam se toga iz osnovne. ne bih to znao tako sada napisati, ali podsjetilo me na osnovnu školu.
+9 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko

Većina biljaka stvara hranu za sebe u obliku šećera. Taj se procez zove fotosinteza (foto- svjetlost, sinteza- napraviti). Drugim riječima, stvaranje hrane svjetlošću.

Biljke se ne hrane samo hranjivim sastojcima koji se nalaze u tlu i u vodi, već i energijom koja se nalazi u svjetlu. Baš kao što to čine neke bakterije i alge, fotosinteza je način na koji biljke hvataju energiju sunčeve svjetlosti za proizvodnju hrane.

Proces je prilično složen, ali u osnovi, biljke pretvaraju ugljikov dioksid  (CO2) u ugljikohidrate i kisik uz upotrebu vode i energije (koju svjetlost osigurava). Danju svjetlost apsorbiraju različiti pigmenti, posebno klorofil koji je zelene boje pa je zato većina biljaka zelena. 

 

Izvor: https://guernseydonkey.com/how-do-plants-feed/

+5 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Biljke se nazivaju proizvođačima jer same proizvode svoju hranu. Njihovo korijenje uzima zemlju i minerale iz zemlje, lišće apsorbira plin zvan ugljični dioksid (CO2) iz zraka. Te sastojke pretvaraju u hranu koristeći energiju sunčeve svijetlosti. Hrana se naziva glukoza i škrob. Biljke apsorbiraju vodu i hranjive sastojke iz vode putem svojih korijenskih sustava. Te hranjive tvari i sama vodu putuju kroz stabiljku i kroz biljku do lišće gdje se dogodi fotosinteza. Biljke su jednostavne jer većinu hrane proizvode procesom nazvanim fotosinteza. U fotosintezi biljke apsorbiraju energiju svijetlosti zelenim pigmentom zvanim klorofil. To je uglavnom od sunčeve svijetlosti, ali umjetna svijetlost takodjer djeluje. Energija se koristi za kombiniranje biljaka ugljičnog dioksida koje apsorbiraju iz zraka i vode, koje biljke apsorbiraju iz tla da bi stvorile molekule šećera.

Slična pitanja

3 odgovora 189 pregleda
2 odgovora 134 pregleda
1 odgovor 66 pregleda
1 odgovor 279 pregleda
1 odgovor 198 pregleda
1 odgovor 86 pregleda
2 odgovora 527 pregleda
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
2 odgovora 117 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...