923 pregleda
Biljana T. u rubrici Web Poslovanje od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)
Susjed nam se već jako jako dugo bavim umjetničkom keramikom. On je umjetnik. U ateljeu u svojoj kući izrađuje predmete od keramike i to mu je jedini izvor zarade. Daje ih galerijama u Hrvatskoj na prodaju. S galerijama ima sklopljen ugovor o autorskom honoraru temeljem kojeg mi oni uplaćuju zaradu na njegov žirac, a državi uplaćuju porez i prirez za njega. Znači sve legalno. Početkom svake godine radi godišnju prijavu poreza na dohodak i tako već godinama funkcionira. Dakle, ponavljam - sve po zakonu.
 
Sada se on sjetio da bi želio proširiti svoje tržište i ponuditi stvari na prodaju putem internet trgovine na svojoj internet stranici i još putem Ebay.com i Njuškalo.hr. Kako da to on napravi, a da sve bude u skladu sa zakonom?
 
Dodao mi je da mu je otvaranje kućne radinosti ili j.d.o.o. ili obrta malo preskupo za trenutne troškove života.
 
Da li bi se on mogao učlaniti u neku udrugu za umjetnike, te na temelju čijeg članstva bih mogao legalno prodavati svoje stvari preko interneta, na štandovima itd.?

Sve Vas pozdravlja susjed-umjetnik! smiley

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Petra Škarica od Petra Škarica [Proaktivan] (957 bodova)
odabran od Biljana T.
 
Najbolji odgovor
Za prodaju putem e-baya ili njuškala nije potrebno imati obrt, j.d.o.o. ili d.o.o. jer bi onda svatko tko prodaje npr haljinu, luster, sliku i slično morao imati registriranu djelatnost. Ako se npr prodaje automobil onda se kod prodaje plaća porez jer tu dolazi do prijepisa papira, dok kod predmeta od keramike toga nema
Biljana T. od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)
Hvala na javljanju.

Evo on kaže da inače na ulici, da bi prodavao, mora biti član ili neke umjetničke udruge ili slobodno umjetnik (registriran u Poreznoj upravi). E sad, ako prodaje putem interneta - meni se nekako čini da je to isto, samo je drugi kanal prodaje.
Biljana T. 23.04.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova) Gdje prodavati umjetničke radove?
Ana Pilato 22.01.2021. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova) Kako riješiti problem radnog ateljea mladih umjetnika kod nas?

Slična pitanja

1 odgovor 813 pregleda
1 odgovor 881 pregleda
4 odgovora 1.7k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?



[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...