354 pregleda
Darko Međimurec u rubrici Posao od Darko Međimurec (25.3k bodova)

I rad za novac i sam posao mogu ti biti važan faktor tvoje osobne motivacije. Uostalom, bez novca danas ne možeš opstati u modernom civiliziranom svijetu. Ako ti posao ne donosi dovoljno novaca, makar te puno ispunjava - ne možeš baš živjeti od tog posla. A sad zamisli obrnutu situaciju... Ne voliš svoj posao nikako, no zarađuješ brutalno dobar novac (imaš super plaću). Što bi odabrala ili odabrao:

a) manje novca mjesečno i posao snova koji te ispunjava, ili

b) natprosječno više novca mjesečno i posao koji ne voliš?

Što te motivira u poslu - novac ili sam posao?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+7 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (14.2k bodova)

I novac i posao koji volimo su iznimno važni za lakši i jednostavniji život.

Novac donosi dozu sigurnosti u budućnost. Ukoliko je zarada stalna i kontinuirana osoba može urediti kuću, priuštiti si sve. Danas se sve vrti oko novca. Oni koji imaju novca imaju i status, smatraju se pametnima i boljima. Novac omogućava ljudima odlazak na godišnji odmor, auto... Novac osobi daje sigurnost da će sve biti uredu i nažalost ukoliko danas osoba ima novca ona ima i prijatelje, ljubav, sve...

Posao osobi daje novac. Stoga je posao svakako važan. Ukoliko osoba ne radi, nema ni novca, zarade. Dobar posao je glavni preduvjet za dovoljno veliku zaradu. Danas je svakoj osobi u cilju završiti što bolji fakultet da bi nakon toga našla dobar osao. Svaka osoba se nada da će na poslu imati dobru radnu atmosferu, dobre uvjete za rad i da će joj biti lako raditi. No ne bude to uvijek tako. Nekada osoba naiđe na loše radne uvjete i mora raditi posao koji je voli. 

Osobno smatram da je bolje biti na poslu koji ne volimo i imati zaradu. Naravno to nije stalno no radeći neko vrijeme u takvim uvjetima stječemo iskustvo i možemo otići na neko drugo radno mjesto. Bitno je samo skupiti snagu i volju i naći bolji posao, a do tada se strpiti raditi posao koji ne volimo. Naravno to nije opcija ukoliko se susrećemo s maltretiranjem na poslu. 

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat (27.1k bodova)
odabran od Darko Međimurec
 
Najbolji odgovor
Novac nam je svima potreban za život pa svi radimo primarno zbog novca. Naravno, neki ljudi imaju posao koji ih ispunjava i usrećuje, ali takvi su nažalost rijetki. Malo tko je zaista postao ono što je htio biti kad odraste, a mnogi nisu ni znali što žele kad je došao trenutak da odaberu zanimanje. Nažalost, mnogi uopće ne rade u svojoj struci iako ju vole. Niti jedan posao nije idealan i svaki ima svoje pozitivne i negativne strane. I na najboljem poslu, imat ćemo teške dane. Navedena dilema nije nimalo laka. Osobno nisam sigurna bih li mogla raditi posao koji mrzim, ma koliko novaca donosio. Loše radno okruženje i jako stresan posao bi me psihički dotukli, a nije vrijedno zbog novca narušavati zdravlje. S druge strane, bilo bi divno raditi posao koji me ispunjava, pa makar za manju plaću, ali samo ako je ta plaća dostatna za normalan život i ako si s njom mogu priuštiti ono što mi je potrebno.
+4 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (29.5k bodova)

Mislim da je svakom prosječnom zaposleniku glavni motiv novac. Bez novca ne može prehraniti svoju obitelj, ne može si priuštili odjeću, ne može si kupiti  stvari koje želi, ne može upisivati razne edukacije te zapravo, ne može ništa.

Ukoliko netko daje odgovor da posao radi zbog novca, onda ga upitajte je li bi radio taj posao za potpuno besplatno, bez da ga se uopće plati kao radnika, zatim bi promijenio odgovor.

Dakako, drugo je pitanje koliko cijenimo i uživamo u poslu koji radimo. Postoje mnogi poslovi koji su zahvalni, poslodavci se lijepo odnose prema vama, ne stvara vam mnogo stresa te zaista radite ono što želite. No, radite da bi zaradili jer je novac, nažalost, glavno sredstvo razmjene danas te nam je potreban za život.

Malo drugačijem možemo gledati kada bi pokrenuli svoj posao, logično je da ćete pokrenuti posao u čemu uživate, u čemu ste dobri i ono što volite. Čak i tada vam je potreban novac kako bi mogli ulagati u daljnji razvitak svog poduzeća. Morate raditi da bi zaradili, da širite svoj posao, privlačite klijente itd..

Nećete biti loš čovjek ako gledate u kojem poslu je veća zarada, nećete ispasti ni pohlepni zato jer ste iskreni. Pohlepnost spada u drugu kategoriju te mislim da, ukoliko ljude motivira novac u poslu, ne bi trebali osuđivati.

Mislim da se možemo naviknuti na posao koji nam trenutno ne paše kako bi dobili veću plaću, ali ono što najviše potičem je radite ono što volite ali radite to za vas i vašu firmu i tek onda će vam doći novac i posao koji volite raditi.

+2 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (9.8k bodova)
Izabrala bi više novca mjesečno i posao koji ne volim osim ako je taj posao neki koji psihički ili fizički ne bi mogla raditi. Ne mogu izabrati posao koji me ispunjava a daje manje novca s kojim ne mogu imati za osnovne potrebe. Srećom nisam imala takva iskustva, uvijek sam radila što me ispunjava i gdje je zarada prosječna ili malo iznad prosjeka, ovisi kod nas studenata je sve tako danas jedno radiš, sutra drugo. Plača od 4000-4500 i ako je posao koji volim dok sam student je sasvim u redu.

Slična pitanja

2 odgovora
3 odgovora
Matija Kranjčić 02.07.2021. pitanje u rubrici Posao od Matija Kranjčić (16.1k bodova)
3 odgovora
Tomislav Gatara 18.05.2016. pitanje u rubrici Posao od Tomislav Gatara (3.3k bodova)
1 odgovor
Borna Matić 31.07. pitanje u rubrici Posao od Borna Matić (2.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...