471 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić

Kako mogu znati da imam gubitak okusa (zbog korone)? I inače u ustima nemam okusa jedino dok nešto značajno pikantno (ili pak bljutavo) ne stavim na jezik. Kakav je to osjećaj ne imanja okusa u ustima?

Da li je za ovo testiranje bitno staviti nešto na jezik?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kakav je osjećaj imati COVID-19?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Obično, gubitak okusa zbog korone ćete vrlo lako primijetiti. Nećete razlikovati ni slano niti slatko niti ljuto, a ni kiselo. Jednostavno ćete izgubiti potpun okus koji će se postepeno gubiti, znači da ćete prvi dan osjetiti manji gubitak okusa, a već drugi ili treći dan vaš okus će u potpunosti nestati.

Ovdje nećete razlikovati niti pijete li vodu ili hladni sok, a ni jedete li jabuku ili krušku. Također, ni miris nećete osjećati. Nećete osjetiti miris gela za tuširanje, miris hrane pa čak niti miris parfema. Ovaj osjećaj može biti u početku malo zastrašujući jer gubite čak 2 osjetila no morate se umiriti i shvatiti da će proći. Miris će se vratiti prije okusa, postepeno, a okus će se vratiti kroz otprilike 8-10 dana, iako nekome može potrajati i do nekoliko mjeseci.

Okus vam možda neće biti u potpunosti vraćen odmah te će neka hrana imati malo drugačiji okus ili ju nećete moći u potpunosti osjetiti kako ste ju pamtili, no bar ćete razlikovati slano od slatkog.

Kod nekih može i doći samo do gubitka okusa, uz prisutan miris. Kod svih je individualno.

+5 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Jedan od glavnih simptoma kod COVID-19 virusa je gubitak okusa. Prema mišljenu epidemiologa ukoliko osoba primijeti da nema okusa trebala bi se što brže javiti u najbliži epidemiološki centar ili kod svog liječnika opće medicine.

Gubitak okusa se primjećuje kada osoba pri žvakanju hrane i jedenju ne osjeti okus koji je inače prisutan. Dakle bitno je da usporedite okus koji ta hrana inače ima s okusom koji osoba osjeti sada (kada sumnja na gubitak okusa). To je naravno malo teže kod osoba koje inače teže osjete okuse hrane. U tom slučaju najbolje je probati jesti začinjeniju vrstu hrane poput ljutih kobasica, ljutih umaka i slično... Ako osoba ni onda ne osjeti ništa tada je gubitak okusa vjerojatno prisutan i treba se odmah javiti svom liječniku.

Prema pričama mnogih ljudi koji su izgubili okus, to se odmah primijeti jer hrana nema baš nikakav okus, mogu jesti iznimno ljutu hranu. A gubitak okusa je prisutan dulji period.

+5 glasa
Corina Mihaljević od Corina Mihaljević
Evo govorim iz iskustva, trenutno se nalazim u karanteni. Na sreću prošla sam sa blažim simptomima kao što su kašalj, bol u mišićima i gubitak okusa i mirisa. Na prvu mislila sam da je radi začepljenog nosa te zato ne osjećam nikakav miris i prigušen okus, međutim kad se nos odčepio ostala sam kompletno bez okusa i mirisa. Naravno testirala sam svoje granice. Za početak pojela sam cijeli limun bez ikakve reakcije, osjećaš materijal hrane, osjetim da je sočno i da je voće međutim okusa nema, kao da jedete vodu. Moji eksperimenti nisu stali tu, napravila sam čaj pomiješan sa 3 vrste različitih bilja koje nikako ne ide skupa, ja mislim kamilica, zeleni čaj i jagoda vanilija, iscijedila sam pola litre naranče i limuna te dodala 3 žlice meda, dan danas ja ne znam kakvog je to okusa bilo, jednostavno voda. Probala sam i alkohol , možete piti do mile volje, samo nemojte se nakon toga naglo ustati, jer pad je garantiran. Što se tiče hrane, ako zaista volite jesti bit ćete razočarani jer što god da pojedete ima okus kartona, osjetite ako je nešto mekano, tvrdo, hrskavo ali opet se sve svede na okus kartona., bezlično. Evo jučer se vratio okus i miris tako da ponovno mogu uživat :D
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...