214 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Što je Montessori pedagogija i što podrazumijeva?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+7 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Montessori pedagogija je znanstveno utemeljen način podučavanja čiji je glavni cilj osnaživanje djeteta za samostalno donošenje odluka i podizanje samopouzdanja. Rad se temelji na individualnom pristupu, a djeca se ne pohvaljuju zbog dobro učinjenog, već se potiče osjećaj zadovoljstva djeteta zbog onoga što je postiglo.

Ovaj pristup nazvan je po Mariji Montessori, koja je 1907. godine osnovala Dječju kuću gdje je utemeljila Montessori pedagogiju, a radila je s djecom tipičnog razvoja pa je promatrala njihovo djelovanje u prostoriji.

Montessori materijali koji se koriste izrađeni su od prirodnih materijala, ali su jedinstveni, čime se potiče djecu na razvoj strpljenja pri dobivanju materijala ili dijeljenju istog materijala s drugima. Ti se materijali dijele u nekoliko kategorija:

 • materijali za praktični život
 • senzorički materijali
 • materijali za razvoj matematičkih vještina
 • materijali za glazbu
 • materijali za razvoj govora i jezika.

Svaki korišten materijal dijete treba vratiti na prvotno mjesto, odnosno otvorenu policu (kako bi cijelo vrijeme bio dostupan za korištenje), čime se djecu potiče na razvoj odgovornosti.

+6 glasa
Marina Radić od Marina Radić [Aktivan] (229 bodova)

Marija Montessori (Chiaravalle, Italija 31. kolovoza 1870. - Noordwijk, Nizozemska 6. svibnja 1952.), pedagoginja, liječnica i tvorkinja pedagoške metode Montessori. Jedna među malobrojnim pedagozima 20. stoljeća koja je pomogla pri unaprjeđivanju razmišljanja o odgoju djece. Osniva Dječju kuću 1907. godine ( Casa dei Bambini ). 

Montessori pedagogija

 Metodu razvija pomoću empirijskog promatranja djece, zanimljivo je da se i dan danas otkrivaju prednosti navedene metode. Temeljno načelo jest stvaranje emancipiranog djeteta koje je samostalno u donošenju vlastitih odluka. Ključ je poticajna okolina koja će u djetetu probuditi prirodnu razigranost i radoznalost te spontano učenje otkrivanjem. Još jedna od bitnih odlika odnosi se na poštivanje međusobnih razlika među djecom, bilo to na osnovi rase, nacionalnosti, vjeroispovjesti, ključ je postizanje dubokog poštovanja drugih te ujedno i samoga sebe. Uloga odgojitelja odnosi se na usmjeravanje djeteta prema cilju do kojeg bi dijete trebalo samostalno doći. Npr. odgojitelji su tu da djetetu objasne kako nečemu pristupiti i kako nešto postići, no na djeci je da sami odluče koliko dugo i kako se nečim treba baviti. Jedino pravilo koje se u ovom slučaju primjenjuje odnosi se na odlaganje stvari na mjesto onakvima kakve su bile nakon korištenja, čime se djecu uči odgovornosti. 

Metodu bi šturo mogli svesti na par porukica koje je potrebno primjenjivati u svakodnevnom životu:

 • okruženje je djetetova riznica učenja i znanja
 • prečestom kritikom usmjerenom prema djetetu, učimo ga kako osuđivati druge, dok stalnim pohvalama, učimo vlastitom precjenjivanju
 • pristup pogreškama nalazi se u poštovanju, time će dijete lakše prihvatiti pogrešku i krenuti dalje
 • prijateljsko okruženje i osjećaj važnosti, djetetu otvara mogućnost pronalaska ljubavi, kako prema sebi, tako i prema drugima
 • podrška u životnim koracima, stvara samouvjereno dijete
 • otvorenost prema pružanju pomoći djetetu kada ono to zatraži i kada se roditelj vidi da je to potrebno
 • sami budite uzor vlastitom djetetu!
 

 

+5 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Montessori pedagogija daje djeci slobodu da istražuju i razvijaju se u punoj mjeri dok rade s didaktičkim materjalima u grupama i samostalno u pripremljenom okruženju. koncept poštovanja prema sebi. drugima i okolini vodi Montessori metodu. Ona je metoda obrazovanja koja se temelji na samostalnoj aktivnosti, praktičnom učenju i zajedničkoj igri. U Montessori učionicama djeca donose kreativne odluke u učenju, dok učionica i visoko obučeni učitelj nude aktivnosti prilagođene dobi kako bi vodili proces. Očekuje se da će razviti informacijske vještine, vještine učenja i inovacije, komunikacijske vještine, vještine života i karijere svih učenika u osnovnom obrazovnom programu. Pet glavnim pristupa su konstruktivističku, suradničko, integrativno, reflektivno, i učenja temeljno na istraživanju.
+2 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
Montessori pristup obrazovanju je više od jednog stoljeća usmjeren na djecu. Razvila ga je dr. Maria Montessori, talijanska liječnica i danas se taj pristup primjenjuje širom svijeta. Karakterizira ga prepoznatljivost učionica. Djeca rade samostalno ali i u skupinama, s posebno dizajniranim materijalima za učenje, duboko angažirani. Montessori metoda pitiče motivirani rast za djecu i adolescente u svim područjia njihovog razvoja- emocionalnom, socijalnom i fizičkom.

Montessori pristup karakterizira samostalnost u radu učenika, ali uz vodstvo obučenih učitelja i uz pomoć vršnjaka. Učionice su dizajnirane tako da stvaraju prirodne mogućnosti za neovisnost i odgovornost. Učenici samostalno slijede znatiželju, vođeni vlastitim tempom, s ciljem potpunog razumijevanja svakog koncepta i ispunjenja individualnih ciljeva učenja.

S obzirom na slobodu i podršku da samostalno istražuju i povezuju, Montessori učenici izrastaju u samopouzdane i entuzijastične ljude koji kritički razmišljaju i rade surađujući s drugima.

Izvor: https://amshq.org/About-Montessori/What-Is-Montessori

Slična pitanja

1 odgovor 302 pregleda
2 odgovora 133 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...