Sandra Vukov u rubrici Odjeća i obuća od
promjena rubrike od Znatko
Kako se pegla odjeća, koje su preporuke kod peglanja odjeće?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Lucija Vlaović od
Prije samog peglanja dobro je odjeću sušiti na štriku (odjeću protesti i izravnati te zakvačiti na mjestu na kojem se to neće vidjeti), određeni komadi odjeće nakon toga neće zahtijevati peglanje.  Također, pretjerano punjenje perilice izaziva nabore zbog prevelike naguranosti odjeće u perilici.

U peglu je potrebno uliti vodu. Nikako nije dobro uliti vodu iz slavine, već treba kupiti destiliranu vodu u dućanu. Voda iz slavine je puna kamenca koji će se taložiti u pegli pa će ona prijevremeno postati neupotrebljiva.

Odjeća se najlakše pegla ako nije presušena, nije ju dobro ostaviti ljeti na suncu cijeli dan. Ako se to i dogodi, da se malo omekša, dobro ju je poprskati vodom iz šprice.

Budući da su neke tkanine osjetljivije od drugih, potrebno ih je razvrstati. Počinje se od onih najosjetljivijih za koje je potrebna niža temperatura peglanja pa se temperatura postepeno povečava kako se ide prema sve 'čvršćim' tkaninama (za primjerice vunu treba niža temperatura od one koja je potrebna za pamuk, a za platno je pak potrebna najveća temperatura peglanja).
Znatkica 15.11.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Znatkica Kako mogu peglati kartice?
+9 glasa
Ivana Horžić od
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor
Za klasično peglanje bitno je imati peglu i dasku. Danas većina ljudi odjeću pegla pomoću parne pegle. Dakle to je pegla koja ispušta paru te se ona pokazala kao puno bolja opcija od starih klasičnih pegli. Bitno je da odjeća bude raširena na ravnoj površini i da se odjeća na nju stavi tako da se nikakvi dijelovi ne preklapaju jedni preko drugih. Isto tako je bitno da je pegla dobro zagrijana tako da para ravnomjerno izlazi van. Pegla na par je super jer odjeću pegla brže i ravnomjernije.

Što se tiče nekakvih trikova meni je osobno dobro preko nekih osjetljivijih komada odjeće staviti gazu pa tek onda određeni komad odječe peglati. Tako se on sigurno neće uništiti.

Isto tako danas postoje i parne pegle koje peglaju na daljinu. Odjeća se stavi u ravni položaj na vješalicu i na ruke se stavi rukavica. Te parom (peglu držite udaljenu od odjeće) prolazite po odjeći a rukom koja na sebi ima rukavicu pomažete da sve bude ravno. Ovo je odličan način ukoliko ste u žurbi, no i dalje mi je osobno draža klasična parna pegla.
+6 glasa
Ivana Metić od
Za optimalno peglanje potrebne su Vam pegla, daska za peglanje i, naravno, odjeća koju želite ispeglati. Prije nego što uključite peglu u struju, otvorite poklopčić na kojem je najčešće simbolično označena voda, te ulijte destilirane vode nešto manje od maksimalnog kapaciteta koji spremnik prima. Ako ulijete previše vode, izlijevati će Vam se, a rezultat toga biti će mokra odjeća i daska za peglanje. Kad imate spremne rekvizite za peglanje, lijepo prostrite komad odjeće na dasku za peglanje. Ovisno o osjetljivosti materijala namjestite temperaturu na pegli. Što ljepše odjeću stavite na dasku, ljepše i lakše ćete ispeglati. Peglu pomičemo po odjeći sve dok ne "izbrišemo" svaki nabor. Preporučam peglati s obje strane za optimalni efekt. Osim što je dobro za vizualni izgled odjeće, peglanje ubija bakterije koje nisu ubijene pranjem.

Slična pitanja

4 odgovora 6.3k 👀
1 odgovor 229 👀
Margareta Jurisi 26.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Margareta Jurisi
4 odgovora 379 👀
2 odgovora 243 👀
1 odgovor 270 👀
1 odgovor 914 👀
3 odgovora 325 👀
Margareta Jurisi 29.10.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Margareta Jurisi
5 odgovora 492 👀
Michelle Koprivnjak 17.10.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Michelle Koprivnjak
2 odgovora 288 👀
Lovro Gorup 25.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
1 odgovor 358 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...