328 pregleda
Monika Matijević u rubrici Zdravlje i medicina od Monika Matijević
Dali je ADHD izliječiv i kako se liječi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
prikazano od Znatko
 
Najbolji odgovor

ADHD je poremećaj koji utječe na mozak i ponašanje. Ne postoji lijek za ADHD, ali postoji nekoliko opcija koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Tretmani se kreću od intervencija u ponašanju do lijekova na recept.

Dvije glavne vrste lijekova za ADHD su stimulansi i nestimulansi- Nekoliko terapijskih mogućnosti također može pomoći.

Psihoterapija može pomoći u tome da se dijete otvori u svojim osjećajima suočavanja s ADHD-om, kako bi se bolje snašli s vršnjacima i odgajateljima , učiteljima i sl. Također, dijete može naučiti kako istražiti svoje obrasce ponašanja i naučiti kako donositi dobre izbore u budućnosti. 

Terapija ponašanja (BT) za cilj ima naučiti dijete kako nadzirati svoja ponašanja, a zatim ta ponašanja primjereno mijenjati. Potrebno je razviti strategije kako bi se dijete ponašalo primjereno u određenim situacijama. Npr. može se osmisliti sustav nagrađivanja koji podržava pozitivno ponašanje. 

Trening socijalnih vještina ponekad može biti koristan ako dijete pokazuje ozbiljne probleme u socijalnom okruženju. Cilj takvog treninga je naučiti dijete novim i primjerenijim načinima ponašanja. Npr.: naučiti čekati na red, u dijeljenju igračaka ,traženju pomoći i sl.

Grupe podrške su izvrsne kako bi i roditeljima pomogle u dijeljenju briga i iskustava. Redovito se sastaju kako bi omogućile izgradnju veza i mreža podrške.

 

Izvor: https://www.healthline.com/health/adhd/treatment-overview

Monika Matijević od Monika Matijević
ADHD je bolest koja zahvaća i odrasle osobe a ne samo djecu. ADHD se jako često dijagnosticira tek u odrasloj dobi.
+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Potpuno izlječenje poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD-a) u današnje vrijeme još uvijek nije moguće, no primjenjuju se različiti pristupi kako bi se ublažili simptomi i kontroliralo ponašanje za lakše funkcioniranje osobe s ADHD-om i njezine bliže okoline. 

Klinička slika osoba s ADHD-om nikada nije jednaka zbog čega se pristupi određuju individualno, prema potrebama i stanju pojedinca. Najidealnije bi bilo započeti terapiju čim se detektiraju odstupanja u urednom funkcioniranju kako bi se prevenirala pojava dodatnih teškoća, poput poremećaja u ponašanju ili psiholoških problema. Znanstveno provjereni i učinkoviti načini su psihosocijalni pristupi i farmakoterapija, koja se uključuje tek kasnije, ako ju je moguće izbjeći. Kako se najčešće prvi intenzivni problemi jave polaskom u odgojno-obrazovne ustanove, primjenjuju se tehnike psihoedukacije i obrazovne intervencije. Od psihosocijalnih pristupa primjenjuje se bihevioralna terapija usmjerena unapređenju ciljanih ponašanja, a sastoji se od identifikacije pozitivnih i negativnih posljedica u okolini, koje uzrokuju nepoželjna ponašanja, a potom se modificiraju kako bi se smanjila negativna ponašanja i povećala ona prihvatljiva.

Preporuča se multidimenzionalno kombiniranje različitih tretmana kako bi dijete bilo usmjereno i imalo podršku u najvažnijim sferama života, već u ranim počecima razvoja. 

Monika Matijević od Monika Matijević
ADHD nije bolest samo djece, već i odraslih.
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
ADHD, kao niti jedna druga teškoća u razvoju, nije bolest, već je stanje. Dakle, nijedna osoba s ADHD-om neće kihnuti i prenijeti svoju dijagnozu na drugu osobu. Osim toga, podjela "bolesti djece" i "bolesti odraslih" u teškoćama u razvoju ne postoji.
ADHD je neurorazvojni poremećaj čiji uzrok nastanka može biti perinatalni, natalni i postnatalni (podrazumijeva maksimalno tjedan dana nakon poroda). Dijagnoza ADHD-a može se postaviti i u odrasloj dobi, naravno, no zato što pravovremeno nisu prepoznate karakteristike i odstupanja kod osobe. Upravo je iz tog razloga u mojem odgovoru (treći odlomak) stavljen naglasak na važnost pružanja adekvatnih terapija djetetu kada je plasticitet mozga najveći.
Govorim iz iskustva jer studiram na fakultetu koji se, između ostalog, bavi neurorazvojnim poremećajima.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
3 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...