Što je PayPal?

369 pogleda
Goran Dren pitano 18.04.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
Što je to točno PayPal i čemu služi? Otkuda dolazi?

2 odgovor(a)

+5 glasova
Mario Daka odgovoreno 18.04.2014. od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)
selected 22.04.2014. od korisnika Goran Dren
 
Najbolji odgovor

PayPal je web orijentirana tvrtka koja omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti preko weba.

PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim "papirnim" metodama kao što su čekovi i novčani ugovori, ali i kartičarskih plaćanja. Od ožujka 2011. i u Hrvatskoj je moguće i primanje uplata, odnosno prodaja putem sustava PayPal.

PayPal je vrsta „klijent-klijentu (eng. person-to-person; kraće - P2P)“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu. Inicijalizator transakcije preko paypala se mora prvo registrirati na paypal stranicama, te zatim prebaciti određenu svotu novaca na svoj korisnički račun (account). Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kreditne kartice/debitne kartice. Primatelj PayPal transfera može zatražiti ček od paypal –a, može otvoriti svoj korisnički račun, ili može zatražiti prijenos sredstava na svoj račun u banci. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku internet ekonomiju.

PayPal omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos. Isto tako, ovisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prijenos odnosno prijam novčanih sredstava.

Dana 3. listopada 2002., PayPal je prešao u potpuno vlasništvo eBay-a. Uprava korporacije se danas nalazi u San Joseu, Kalifornija, SAD, a to je ujedno prostor u eBay-evom “North First Street satellite office” kampusu. Također kompanija ima veće poslovnice u gradovima SAD-a: Omaha (Nebraska), Scottsdale (Arizona) i Austin (Texas). Također, njihove poslovnice su i u Indiji, Irskoj, Njemačkoj te i u Izraelu (nakon akvizicije izraelske firme FraudSciences).

Od srpnja 2007. diljem Europe PayPal djeluje kao banka sa sjedištem u Luxemburgu.

+5 glasova
Web::Edukacija odgovoreno 18.04.2014. od korisnika Web::Edukacija Superaktivan (1,535 bodova)

PayPal je vrlo popularan servis elektroničkog plaćanja koji omogućuje sigurno i jednostavno online plaćanje.

Ukratko, PayPal je vodeća "internetska banka" (pod navodnicima ovo pišem jer mnogi misle da on je banka, ali baš i nije). Svoj online račun možete otvoriti besplatno, a preko tog računa možete kupovati online, prebacivati novac, ali i primati novac preko interneta.

Slična pitanja

1 odgovor 1,214 pogleda
1 odgovor 86 pogleda
1 odgovor 1,423 pogleda
Goran Dren pitano 29.04.2014. u kategoriji Web Primjena od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
1 odgovor 1,296 pogleda
1 odgovor 457 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,673 odgovora

1,320 komentara

692 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...