Kategorija Življenje je promijenila naziv u Osobni razvoj te je dio pitanja razvrstan u pripadajuće kategorije.

question-closed Što je PayPal?

561 pregleda
Goran Dren 18.04.2014. pitanje u kategoriji Web Poslovanje od Goran Dren [Ekstraktivan] (5,142 bodova)
21.07. zaključano od Znatko
Što je to točno PayPal i čemu služi? Otkuda dolazi?
Odgovaranje zaključano uz napomenu: Dovoljno točnih odgovora.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Web::Edukacija 18.04.2014. odgovor od Web::Edukacija [Superaktivan] (2,735 bodova)

PayPal je vrlo popularan servis elektroničkog plaćanja koji omogućuje sigurno i jednostavno online plaćanje.

Ukratko, PayPal je vodeća "internetska banka" (pod navodnicima ovo pišem jer mnogi misle da on je banka, ali baš i nije). Svoj online račun možete otvoriti besplatno, a preko tog računa možete kupovati online, prebacivati novac, ali i primati novac preko interneta.

+6 glasa
Mario Daka 18.04.2014. odgovor od Mario Daka [Megaktivan] (14,885 bodova)
22.04.2014. odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

PayPal je web orijentirana tvrtka koja omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti preko weba.

PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim "papirnim" metodama kao što su čekovi i novčani ugovori, ali i kartičarskih plaćanja. Od ožujka 2011. i u Hrvatskoj je moguće i primanje uplata, odnosno prodaja putem sustava PayPal.

PayPal je vrsta „klijent-klijentu (eng. person-to-person; kraće - P2P)“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu. Inicijalizator transakcije preko paypala se mora prvo registrirati na paypal stranicama, te zatim prebaciti određenu svotu novaca na svoj korisnički račun (account). Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kreditne kartice/debitne kartice. Primatelj PayPal transfera može zatražiti ček od paypal –a, može otvoriti svoj korisnički račun, ili može zatražiti prijenos sredstava na svoj račun u banci. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku internet ekonomiju.

PayPal omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos. Isto tako, ovisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prijenos odnosno prijam novčanih sredstava.

Dana 3. listopada 2002., PayPal je prešao u potpuno vlasništvo eBay-a. Uprava korporacije se danas nalazi u San Joseu, Kalifornija, SAD, a to je ujedno prostor u eBay-evom “North First Street satellite office” kampusu. Također kompanija ima veće poslovnice u gradovima SAD-a: Omaha (Nebraska), Scottsdale (Arizona) i Austin (Texas). Također, njihove poslovnice su i u Indiji, Irskoj, Njemačkoj te i u Izraelu (nakon akvizicije izraelske firme FraudSciences).

Od srpnja 2007. diljem Europe PayPal djeluje kao banka sa sjedištem u Luxemburgu.

–1 glas
Matija Kranjčić 21.07. odgovor od Matija Kranjčić [Ekstraktivan] (7,006 bodova)
prije 5 dana uređeno od Matija Kranjčić
PayPal je tvrtka koja se poglavito bavi online plaćanjem putem interneta. PayPal su osnovali Max Levchin i Peter Thiel u Kaliforniji, 1998. godine. Trenutni vlasnik PayPala je eBay. P2P način plaćanja omogućuje da bilo tko sa e-mail adresom prenese novac drugoj osobi koja također ima e-mail adresu. Na PayPal račun novac se može uplatiti vrlo jednostavno sa svojeg tekućeg računa, kreditne ili debitne kartice. U Europi, sjedište PayPala je u Luksemburgu, od 2007. godine.

Slična pitanja

1 odgovor 1,476 pregleda
1 odgovor 127 pregleda
1 odgovor 1,542 pregleda
Goran Dren 29.04.2014. pitanje u kategoriji Internet od Goran Dren [Ekstraktivan] (5,142 bodova)
4 odgovora 503 pregleda
Kuzma Topić 30.04.2016. pitanje u kategoriji Internet od Kuzma Topić [Ekstraktivan] (9,801 bodova)

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?

Web::Edukacija

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri!
...