Marin Barić u rubrici Poslovanje od
S kojim rizicima se najčešće susrećemo u poslovanju  i kako ih pravovremeno izbjeći?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Pavo Lasić od

Rizici predstavljaju gubitak, bilo to tržišta, novca ili čak ljudi.Oni predstavljaju vjerovatnost određenih događaja te negativnih posljedica za poduzeće ili kompaniju. Najčešći rizici s kojim se susrećemo u poslovanju su sljedeći:

  • Financijiski rizici--> komercijalna sredstva predstavljaju najveći rizik u poslovanju. Banke koje samo ''vrebaju'' prema poduzećima tražu razno-razne argumente protiv poduzeća kao što je nizak prihod ili nizak kapital te vrlo visoka zaduženost. Kako izbjeći banke da ''vrebaju''? Bitno je imati partnera kroz duži vremenski period koji bi se neprestalno ''zabavljao'' sa bankama. Kada Banke napravu korak prema nama, partner treba napraviti korak prema njima. Ako se ta vrsta ''izloženosti'' prema bankama neobavlja, one mogu zagorčati poduzecu poslovanje u vrlo kratkom roku.
  • Tržišni rizici--> doslovno je prisutan u svakom momentu ili poslovanju kojeg radimo. Kako izbjeći lošestajaće mjesto u tržištu? Jednostavno, bitno je preispitivati svoj model ili proizvod u više navrate da izbjegne ''udare''. Potrebno je ''prisluškivati'' kupce i gledati njihove korake što će minimizirati rizike u poslovanju te također predvidjeti određene pomake ili odmake u tržištu. Ako je kupac u problemi, poduzeće je također u problemu.
+8 glasa
Goran Čipčić od
uređen od Znatko

Mišljenja sam koliko god držali stvari pod kontrolom preko noći se sve može okrenuti. U mom životu vjera je na prvom mjestu i situacije shvaćam na način kako jednostavno tako mora biti. Analizirajući svoju ideju bio sam svjestan zasićenosti tržišta, no opet sam odlučio vjerovati unutarnjem osjećaj koji mi je govorio da krenem i guram naprijed. Rizik će uvijek postojati, pa i ako radiš u državnoj firmi i kupiš jednu stvar na kredit nitko ti ne garantira da će završiti dobro i da je to ispravna odluka. Mišljenja sam kako garancije nema i da se trebamo svi fokusirati na hrabrost i odlučnost, pa što Bog da.

___
* Vlasnik sam branda Zorina mast zasnovanog na proizvodu čija se receptura prenosi s koljena na koljeno u obitelji Čipčić.

+8 glasa
Filip Carić od

Najčešći rizici na koje startupovi mogu naletiti su nemogućnost financiranja proizvoda i tvrtke te ulaganje u proizvod koji zapravo ne treba tržištu. Zato smatram da je iznimno bitno prije lansiranja proizvoda istražiti tržište te u razgovoru s potencijalnim klijentima i dobavljačima popričati o smjeru proizvoda kako bi na vrijeme zaustavili razvoj i preusmjerili razvoj proizvoda u drugom smjeru ukoliko prvotni nije ispravan.

Dovoljno ranom analizom prije izrade ikakvog prototipa ili finalnog proizvoda te držanje što nižih fiksnih troškova smatram ključem kako se ne bi dogodilo da prerano ''ispadnete iz igre'' ili uložite novac u nešto što tržištu ne treba.

Filip Carić
Co-Founder / Co owner

FLASTER // MODNA KATEDRA
E. filip@flaster.co 
flaster.co / modnakatedra.com

Slična pitanja

1 odgovor 398 👀
1 odgovor 1.2k 👀
1 odgovor 345 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...