132 pregleda
Ana Pilato u rubrici Posao od Ana Pilato (7.8k bodova)

Koje strategije odlučivanja biste preporučili domaćim mladim menadžerima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Velimir Srića od Velimir Srića (714 bodova)
odabran od Ana Pilato
 
Najbolji odgovor

Dobar menadžer je brz ili mrtav. Odluke koje moramo donijeti, valja donijeti brzo. O odlukama koje ne moramo donijeti valja temeljito razmisliti. Danas su za odlučivanje najvažniji dobri podaci (Big Data), dobri modeli i povjerenje u znanstveni pristup odlučivanju, a to klasični menadžeri obično zaobilaze, uzdajući se u intuiciju i iskustvo. Za dobre odluke naročito je važno proučavati trendove, pokušati sagledavati budućnost i razvijati organizacijsku fleksibilnost.

 

Prof. dr. Velimir Srića; www.velimirsrica.com; LinkedIn blog; Facebook page

+9 glasa
Elmira Majerić od Elmira Majerić (713 bodova)

Mladim menadžerima bih prvenstveno savjetovala da isprobavaju različite načine donošenja odluka, ali da to rade svjesno i da pokušaju nakon svakog takvog procesa donošenja odluka, donijete neke zaključke i dopustiti si uvide zašto je nešto funkcioniralo, a zašto nešto nije. I tako će, nadam se, doći do razumijevanja onih svojih gut feelinga i moći argumentirati odluke kada ćete to trebati.

Moja go-to kombinacija je 5 why + 6 thinking hats. 

5 why metoda je jako jednostavna: kada se problem pojavi, pokušate istražiti njegov temeljni uzrok pitanjem "Zašto?" i to 5 puta. Zatim, kada protumjera postane očita iz odgovora, slijedite je kako biste spriječili da se problem ponovi. Sama metoda neće dati odmah rješenje, već protumjere koje će vas dovesti do tog rješenja. 

6 thinking hats pak je način je istraživanja problema iz različitih perspektiva, ali na jasan način i bez sukoba. Vi, samostalno ili vaš tim mogu ga koristiti za izlazak iz uobičajenih načina razmišljanja, isprobavanje različitih pristupa, a zatim ponuditi konstruktivno razmišljanje o tome kako krenuti naprijed.

Ukratko, treba vam odgovor na pitanje zašto nešto radimo + morate uzeti u obzir više perspektiva problem/rješenja i donijeti odluku.

Ipak, najvažnije kod donošenja odluka za mlade menagere jest da odluku iskomunicirate, dijelove posla delegirate i krenete u realizaciju.

Sretno!

Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik (6.2k bodova)
Kod mladih menadžera (millennials) baš vidim problem s tom komunikacijom. Pretpostavljam da su navikli na brzu komunikaciju, pogotovo putem mobitela, bez previše objašnjavanja. Današnji način života ih zbog brzine tjera da što manje izgovaraju riječi u komuniciranju, ali upravo bih htio naglasiti u tvom odgovoru taj problem "odluku iskomunicirajte" da ju stvarno jako dobro iskomuniciraju jer iz prakse velim - kad misle da jesu - e, nisu! Tek tada su na nekih 80% "iskomuniciravanja". :)
Elmira Majerić od Elmira Majerić (713 bodova)
apsolutno, ali ne bih stavila sav teret na menadzere, posebno ne ove mlade. masu puta nešto se čak i iskomunicira, ali druga strana ne preuzima odgovornost da razjasni nejasnoće i da postavi dodatna, dobra pitanja. da je tak communication flow ustanovljen u tim odnosima, onda bi to bila super prilika da i jedan i drugi nauče nešto. jer da bismo dobro nešto iskomunicrali trebamo moći nešto predvidjeti i unaprijed dati uputu.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Nino Marić 22.03.2022. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić (15.6k bodova)
2 odgovora
Ivan Gačić 09.02.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Nino Marić 19.07.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Nino Marić (15.6k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 16.11.2020. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato (7.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.2k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...