Nino Marić u rubrici Poslovanje od

Što su točno to OKR-ovi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Marija Miljević od

Što znači kratica O.K.R.?

  • O - objectives
  • KR - key results

Što predstavlja OKR?

OKR je metodologija upravljanja ciljevima koja pomaže kompanijama u implementaciji, provođenju i upravljanju strategijom.

Ako pojednostavimo, OKR je alatka kojom se usredotoči rad zaposlenika na ono što je bitno upravi (za poslovanje) i na što uprava želi da se zaposlenici kompanije usmjere u dolazećem periodu (kroz slijedećih 3 do 6 mjeseci - kvartalno ili polugodišnje). Putem OKR-ova preko uprave se zadaju jasni ciljevi svima u kompaniji, te se ujedno određuje jasno mjerenje uspješnost rada svih zaposlenika.

Zanimljiva stvar u cijeloj priči je da OKR ne mora biti fiksaan, već se može mijenjati svaka tri ili šest mjeseci, a po potrebi se čak mogu i zadržati na duži vremenski period.

Na primjer, redakcija Znatka je u početku imala ciljeve u 3 mjeseca, a nakon toga je glavni urednik iste prebacio na polugodišnji interval. Ipak, od nedavno se ipak prate - mjesečno. :)

Što je najvažniji preduvjet za uspješnu implementaciju OKR-ova?

Uprava mora imati općenitu poslovnu strategiju bez obzira na veličinu firme (korporacija ili startup)! Ne mora to biti neka strategija za sljedećih 5 ili više godina, već mora biti jasno određena za barem godinu dana!

Zašto uprava baš mora imati poslovnu strategiju?

Ovdje bi odgovorila riječima koje je s nama podijelio Yogi Berra i koje kažu sljedeće:

"Ako ne znate gdje idete, možda tamo nikada niti ne dođete."

+10 glasa
Marija Hojsak od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

OKR - Objectives and key results 

What is an OKR - TRPlane.com

OKR kratica kada se prevede u našem jeziku znači: ciljevi i ključni rezultati. OKR predstavlja zadane uvjete i dostignuća koje si pojedinac, tvrtka, organizacija ili tim sami postave te im oni služe kao cilj kojeg žele postići svojim radom. Usto, svaki od ciljeva nosi sa sobom konkretne rezultate koji su uključeni u plan rada i sam proces dolaženja do zadanog cilja. Prateći OKR svatko može mjeriti svoje uspjehe i neuspjehe te na taj način vidjeti koliko se uspio približiti ili udaljiti od zadanog mu cilja. 

S ovim je načinom rada prvi započeo Andrew Grove još 1970-ih. Također, John Doerr  objavio je knjigu temeljenu na OKR-u: Mjerenje onoga što je važno: Kako Google, Bono i Zaklada Gates uzdrmali su svijet OKR-ovima.

The OKR examples guide - for Companies and TeamsNa potonjoj slici vidimo kako je objašnjen glavni temelj i funkcija OKR-a: 

  • O - ciljevi točno i temeljno objašnjavaju kamo netko želi ići i koji je krajnji cilj njegova rada
  • K - ključ predstavlja procese i rad koji će bit uložen za dolaženje do ciljeva 
  • R ili I - pokazuje koja će biti vaš profit služeći se ključem za dolaženje do ciljeva i što će svaki od tih ciljeva značiti za vas

Slična pitanja

3 odgovora 396 👀
1 odgovor 415 👀
1 odgovor 292 👀
1 odgovor 172 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...