Ana Pilato u rubrici Posao od

Koje strategije odlučivanja biste preporučili domaćim mladim menadžerima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Velimir Srića od
odabran od Ana Pilato
 
Najbolji odgovor

Dobar menadžer je brz ili mrtav. Odluke koje moramo donijeti, valja donijeti brzo. O odlukama koje ne moramo donijeti valja temeljito razmisliti. Danas su za odlučivanje najvažniji dobri podaci (Big Data), dobri modeli i povjerenje u znanstveni pristup odlučivanju, a to klasični menadžeri obično zaobilaze, uzdajući se u intuiciju i iskustvo. Za dobre odluke naročito je važno proučavati trendove, pokušati sagledavati budućnost i razvijati organizacijsku fleksibilnost.

 

Prof. dr. Velimir Srića; www.velimirsrica.com; LinkedIn blog; Facebook page

+9 glasa
Elmira Majerić od

Mladim menadžerima bih prvenstveno savjetovala da isprobavaju različite načine donošenja odluka, ali da to rade svjesno i da pokušaju nakon svakog takvog procesa donošenja odluka, donijete neke zaključke i dopustiti si uvide zašto je nešto funkcioniralo, a zašto nešto nije. I tako će, nadam se, doći do razumijevanja onih svojih gut feelinga i moći argumentirati odluke kada ćete to trebati.

Moja go-to kombinacija je 5 why + 6 thinking hats. 

5 why metoda je jako jednostavna: kada se problem pojavi, pokušate istražiti njegov temeljni uzrok pitanjem "Zašto?" i to 5 puta. Zatim, kada protumjera postane očita iz odgovora, slijedite je kako biste spriječili da se problem ponovi. Sama metoda neće dati odmah rješenje, već protumjere koje će vas dovesti do tog rješenja. 

6 thinking hats pak je način je istraživanja problema iz različitih perspektiva, ali na jasan način i bez sukoba. Vi, samostalno ili vaš tim mogu ga koristiti za izlazak iz uobičajenih načina razmišljanja, isprobavanje različitih pristupa, a zatim ponuditi konstruktivno razmišljanje o tome kako krenuti naprijed.

Ukratko, treba vam odgovor na pitanje zašto nešto radimo + morate uzeti u obzir više perspektiva problem/rješenja i donijeti odluku.

Ipak, najvažnije kod donošenja odluka za mlade menagere jest da odluku iskomunicirate, dijelove posla delegirate i krenete u realizaciju.

Sretno!

Hrvoje Hladnik od
Kod mladih menadžera (millennials) baš vidim problem s tom komunikacijom. Pretpostavljam da su navikli na brzu komunikaciju, pogotovo putem mobitela, bez previše objašnjavanja. Današnji način života ih zbog brzine tjera da što manje izgovaraju riječi u komuniciranju, ali upravo bih htio naglasiti u tvom odgovoru taj problem "odluku iskomunicirajte" da ju stvarno jako dobro iskomuniciraju jer iz prakse velim - kad misle da jesu - e, nisu! Tek tada su na nekih 80% "iskomuniciravanja". :)
Elmira Majerić od
apsolutno, ali ne bih stavila sav teret na menadzere, posebno ne ove mlade. masu puta nešto se čak i iskomunicira, ali druga strana ne preuzima odgovornost da razjasni nejasnoće i da postavi dodatna, dobra pitanja. da je tak communication flow ustanovljen u tim odnosima, onda bi to bila super prilika da i jedan i drugi nauče nešto. jer da bismo dobro nešto iskomunicrali trebamo moći nešto predvidjeti i unaprijed dati uputu.‌

Slična pitanja

1 odgovor 243 👀
1 odgovor 282 👀
2 odgovora 693 👀
Ivan Gačić 09.02.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivan Gačić
1 odgovor 178 👀
2 odgovora 373 👀
Nino Marić 19.07.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Nino Marić
1 odgovor 400 👀
1 odgovor 182 👀
1 odgovor 267 👀
2 odgovora 12.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...