Mnogi sakriveni odgovori su sada vraćeni nakon ovog problema.
2.0k pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (3.4k bodova)
Kako nastaje moyamoya sindrom i koji su njegovi simptomi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak (13.6k bodova)
prikazano od Znatko

Moyamoya bolest je kronično i progresivno stanje arterija u mozgu. Osobe s moyamoya sindromom imaju suženje krvnih žila što dovodi do začepljenja i na kraju može izazvati napadaje i moždani udar. To je dakle poremećaj krvnih žila, posebno karotidnih arterija i arterija kojese od njih granaju. Sužavanje ovih žila smanjuje protok krvi u mozgu. Pokušavavjući to nadoknaditi, stvaraju se nove mreže malih, krhkih krvnih žila.Te mreže, mogu se vizualizirati određenim testom koji se zove angiogram, nalikuje navlakama dima zbog čega je bolest dobila naziv moyamoya što na japanskom znači "nešto maglovito, poput dima".

Moyamoya bolest obično započinje ili oko pete godine života ili u tridesetima i cetrdesetima. Nedostatak opskrbe mozga krvlju dovodi do nekoliko simptoma poremećaja, uključujući napadaje i moždane udare. Uz to, krhke krvne žile koje rastu mogu razviti izbočine koje se mogu razbiti i izazvati krvarenje u mozgu.To izaziva glavobolje, nehotične trzaje ili pad sposobnosti razmišljanja. Simptomi sindroma moyamoya često se pogoršavaju s vremenom ako se stanje ne liječi.

Moyamoya bolest je prvi put identificirana u Japanu, gdje je najrasprostranjenija, a pogađa oko 5 od 100 000 ljudi. Bolest je također relativno česta i u drugim azijskim populacijama, dok je u Europi 10 puta rjeđe. Iz nepoznatog razloga, bolest moyamoya javlja se dvostruko češće kod žena nego kod muškaraca. Genetika bolesti nije precizno iznesena, istraživanja pokazuju da postoji mogućnost da se bolest može prenositi kroz obitelj. 

Izvor: https://medlineplus.gov/genetics/condition/moyamoya-disease/#causes

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (56.8k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Moyamoya sindrom je neurološki poremećaj kod kojeg se arterije i susjedne krvne žile u mozgu sužavaju i postupno zatvaraju. Kako bi tijelo nadoknadilo krvotok, stvara brojne male žile koje izgledom podsjećaju na oblačić, zbog čega je sama bolest dobila i naziv (jap. moyamoya= oblačić ili oblak dima). Ovaj su simptom prvi opisali Japanci Takeuchi i Shimizu 1957. godine.

Kod male djece simptomi bolesti su glavobolja, neurološki poremećaji i epileptički napadaji uz pojavu moždanih udara, cirkulacijskih smetnji i krvarenja u mozgu. Najvjerojatniji pothvat nakon svih pretraga koje ukazuju na moyamoya sindrom je operativni zahvat revaskularizacije.

+7 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (9.7k bodova)
To je progresivna bolest koja se ne poboljšava bez lječenja. Iako ona nije izlječiva, operacija kojom se osigurava alternativni protok krvi u mozgu spriječava simptome i može pružiti izvrstan dugoročni ishod uz značajno smanjenje rizika od moždanog udara. Simptomi su glavobolja, napadaji, slabost, utrnulost ili paraliza na vašem licu, ruci ili nozi, obično na jednoj strani tijela. Poremećaji vida, poteškoće s govorom ili razumjevanjem drugih, kašnjenjem u razvoju, nehotični pokreti itd.

Slična pitanja

1 odgovor
Nikolina Šrajbek 14.05.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek (56.8k bodova)
2 odgovora
Lovro Gorup 22.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (3.4k bodova)
2 odgovora
Lovro Gorup 23.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (3.4k bodova)
1 odgovor
Nikolina Šrajbek 17.05.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek (56.8k bodova)
1 odgovor
Nikolina Šrajbek 15.05.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek (56.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...