Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
Kako nastaje moyamoya sindrom i koji su njegovi simptomi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+14 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
prikazano od Znatko

Moyamoya bolest je kronično i progresivno stanje arterija u mozgu. Osobe s moyamoya sindromom imaju suženje krvnih žila što dovodi do začepljenja i na kraju može izazvati napadaje i moždani udar. To je dakle poremećaj krvnih žila, posebno karotidnih arterija i arterija kojese od njih granaju. Sužavanje ovih žila smanjuje protok krvi u mozgu. Pokušavavjući to nadoknaditi, stvaraju se nove mreže malih, krhkih krvnih žila.Te mreže, mogu se vizualizirati određenim testom koji se zove angiogram, nalikuje navlakama dima zbog čega je bolest dobila naziv moyamoya što na japanskom znači "nešto maglovito, poput dima".

Moyamoya bolest obično započinje ili oko pete godine života ili u tridesetima i cetrdesetima. Nedostatak opskrbe mozga krvlju dovodi do nekoliko simptoma poremećaja, uključujući napadaje i moždane udare. Uz to, krhke krvne žile koje rastu mogu razviti izbočine koje se mogu razbiti i izazvati krvarenje u mozgu.To izaziva glavobolje, nehotične trzaje ili pad sposobnosti razmišljanja. Simptomi sindroma moyamoya često se pogoršavaju s vremenom ako se stanje ne liječi.

Moyamoya bolest je prvi put identificirana u Japanu, gdje je najrasprostranjenija, a pogađa oko 5 od 100 000 ljudi. Bolest je također relativno česta i u drugim azijskim populacijama, dok je u Europi 10 puta rjeđe. Iz nepoznatog razloga, bolest moyamoya javlja se dvostruko češće kod žena nego kod muškaraca. Genetika bolesti nije precizno iznesena, istraživanja pokazuju da postoji mogućnost da se bolest može prenositi kroz obitelj. 

Izvor: https://medlineplus.gov/genetics/condition/moyamoya-disease/#causes

+10 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Moyamoya sindrom je neurološki poremećaj kod kojeg se arterije i susjedne krvne žile u mozgu sužavaju i postupno zatvaraju. Kako bi tijelo nadoknadilo krvotok, stvara brojne male žile koje izgledom podsjećaju na oblačić, zbog čega je sama bolest dobila i naziv (jap. moyamoya= oblačić ili oblak dima). Ovaj su simptom prvi opisali Japanci Takeuchi i Shimizu 1957. godine.

Kod male djece simptomi bolesti su glavobolja, neurološki poremećaji i epileptički napadaji uz pojavu moždanih udara, cirkulacijskih smetnji i krvarenja u mozgu. Najvjerojatniji pothvat nakon svih pretraga koje ukazuju na moyamoya sindrom je operativni zahvat revaskularizacije.

+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
To je progresivna bolest koja se ne poboljšava bez lječenja. Iako ona nije izlječiva, operacija kojom se osigurava alternativni protok krvi u mozgu spriječava simptome i može pružiti izvrstan dugoročni ishod uz značajno smanjenje rizika od moždanog udara. Simptomi su glavobolja, napadaji, slabost, utrnulost ili paraliza na vašem licu, ruci ili nozi, obično na jednoj strani tijela. Poremećaji vida, poteškoće s govorom ili razumjevanjem drugih, kašnjenjem u razvoju, nehotični pokreti itd.

Slična pitanja

1 odgovor 190 👀
2 odgovora 247 👀
2 odgovora 324 👀
1 odgovor 273 👀
1 odgovor 269 👀
Nikolina Šrajbek 15.05.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek
2 odgovora 305 👀
1 odgovor 392 👀
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak
2 odgovora 500 👀
1 odgovor 236 👀
Nikolina Šrajbek 14.05.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek
3 odgovora 420 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...