Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od
Što je sindrom nemirnih nogu i kako ga ublažiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Mihaela Blažeka od
Radi se o poremećaju zbog kojega imate potrebu pomicati noge kako biste ublažili bolne tegobe koje osjećate u njima. Čest uzrok tome je nedostatak željeza i zato se preporučuje da pokušate nadomjestiti taj nedostatak željeza u liječenju tog poremećaja. Također, potrebno je regulirati i razinu šećera u krvi, a preporučuje se i kretanje i tjelovježba te prakticiranje toplo-hladnih kupki i masaža bolnih dijelova. Isto tako, preporučuje se odlazak na spavanje i buđenje u približno isto vrijeme svaki dan, a, što se tiče hrane, preporučuje se izbjegavanje kofeina, alkohola i nikotina.

Postoje i mnogobrojne kreme koje mogu pomoći kod sindroma nemirnih nogu. Primjerice, Balea Fuss & Bein Eisgel ili Balea BodyGel Aloe Vera. Namažite te kreme prije spavanja na bolna mjesta i one će djelovati umirujuće te pomoći mirnom snu bez bolova.
+6 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Sindrom nemirnih nogu (Restless Syndrome Leg-RSL) karakterizira poriv za pomicanjem nogu koji se ne može kontrolirati, a manifestira se osjećajima boli, svrbeži, neugode i strujanja. Najčešće se javlja navečer i noću te pogađa donje ekstremitete, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela. Uzrok pojave ovog sindroma može biti primaran (zbog pozitivne obiteljske anamneze) ili sekundar (uz neku drugu bolest ili poremećaj). Primarni oblik javlja se do 40. godine, a sekundarni nakon 40. godine života. Unošenje većih količina željeza i magnezija doprinijet će boljoj motoričkoj funkciji, boljem snu i manjem umoru. Manjak folne kiseline i magnezija, gestacijski dijabetes i alkoholizam još su neki od sekundarnih uzroka. Kretanje i veća fizička aktivnost poboljšavaju i ublažuju neugodu, kao i hladne kupke te masaža stopala. 

Slična pitanja

3 odgovora 3.4k 👀
Lovro Gorup 24.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
2 odgovora 252 👀
1 odgovor 196 👀
1 odgovor 142 👀
2 odgovora 268 👀
2 odgovora 520 👀
1 odgovor 243 👀
Nikolina Šrajbek 14.05.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek
1 odgovor 275 👀
1 odgovor 286 👀
Nikolina Šrajbek 15.05.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek
3 odgovora 432 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...