135 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Što je sindrom nemirnih nogu i kako ga ublažiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.7k bodova)
Radi se o poremećaju zbog kojega imate potrebu pomicati noge kako biste ublažili bolne tegobe koje osjećate u njima. Čest uzrok tome je nedostatak željeza i zato se preporučuje da pokušate nadomjestiti taj nedostatak željeza u liječenju tog poremećaja. Također, potrebno je regulirati i razinu šećera u krvi, a preporučuje se i kretanje i tjelovježba te prakticiranje toplo-hladnih kupki i masaža bolnih dijelova. Isto tako, preporučuje se odlazak na spavanje i buđenje u približno isto vrijeme svaki dan, a, što se tiče hrane, preporučuje se izbjegavanje kofeina, alkohola i nikotina.

Postoje i mnogobrojne kreme koje mogu pomoći kod sindroma nemirnih nogu. Primjerice, Balea Fuss & Bein Eisgel ili Balea BodyGel Aloe Vera. Namažite te kreme prije spavanja na bolna mjesta i one će djelovati umirujuće te pomoći mirnom snu bez bolova.
+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Sindrom nemirnih nogu (Restless Syndrome Leg-RSL) karakterizira poriv za pomicanjem nogu koji se ne može kontrolirati, a manifestira se osjećajima boli, svrbeži, neugode i strujanja. Najčešće se javlja navečer i noću te pogađa donje ekstremitete, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela. Uzrok pojave ovog sindroma može biti primaran (zbog pozitivne obiteljske anamneze) ili sekundar (uz neku drugu bolest ili poremećaj). Primarni oblik javlja se do 40. godine, a sekundarni nakon 40. godine života. Unošenje većih količina željeza i magnezija doprinijet će boljoj motoričkoj funkciji, boljem snu i manjem umoru. Manjak folne kiseline i magnezija, gestacijski dijabetes i alkoholizam još su neki od sekundarnih uzroka. Kretanje i veća fizička aktivnost poboljšavaju i ublažuju neugodu, kao i hladne kupke te masaža stopala. 

Slična pitanja

3 odgovora 1.8k pregleda
2 odgovora 115 pregleda
1 odgovor 101 pregleda
1 odgovor 72 pregleda
1 odgovor 117 pregleda
1 odgovor 137 pregleda
1 odgovor 129 pregleda
1 odgovor 122 pregleda
2 odgovora 191 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...