287 pregleda
Goran Dren u rubrici Internet od Goran Dren

Muči me pitanje - Instagram ili Vine?

Oba nude puno različitih mogućnosti, ali isto tako imaju i svoja ograničenja. Kako odabrati najbolji od njih?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Mario Daka od Mario Daka
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Još je davno http://About.com napravio je usporedbu ova oba dva web servisa i predstavio njihove prednosti, mane i ključne razlike. Na kraju će konačnu odluku donijeti sami korisnici. 

1. kategorija: Duljina i izgled videa

http://Vine.com je osvojio mnoge upravo zbog činjenice da je dopuštena duljina videa tek šest sekundi. Jednostavno uključite aplikaciju, pritisnite za snimanje, dodajte kakav zanimljiv komentar i objavite na Facebooku ili Twitteru. 

S druge strane, http://Instagram.com je prvo bio servis za objavljivanje fotografija, no sad se na njemu mogu objavljivati i videosnimke duljine do 15 sekundi. To je očito dovoljno i profesionalnim filmašima, jer je na Instagramu objavljen i najavni video za nadolazeći film o Steveu Jobsu. 

No u čemu je glavna razlika? Osim u duljini snimke. Instagram nudi mnogo više alata za obradu snimke. Tako možete dodavati zanimljive filtere i okvire, ali i svoje uratke slati drugima putem e-maila. U posljednjoj verziji, Instagram, kao i Vine, nudi embedanje fotografija odnosno videa i na druge web-stranice. 

Iako je Vine probio led i osvojio srca korisnika s kratkoćom videa, čini se kako je Instagram ipak pobijedio u ovoj kategoriji. 

2. kategorija: Pretraga za video sadržajima

Vine svojim korisnicima omogućuje pretragu svih videozapisa pomoću tražilice, ali im i nudi mogućnost otkrivanja zanimljivih videa pomoću opcije 'Explore'. Tu je i 'Editor's Pick' koji nudi video zapise koje su odabrali Vineovi urednici, kao i popis najpopularnijih videa u 'Popular Now'. Budući da je Vine prvenstveno namijenjen objavi na Twitteru, za pretragu se mogu koristiti i hashtagovi, a Vine će preporučiti one hashtagove koji su trenutno popularni.

I Instagram ima sličan sustav kao Vine s tim da se u rezultatima pretraživanja nalaze i fotografije i videozapisi objavljeni na tom servisu. Za razliku od Vinea, Instagram nudi i kratki pregled videa bez njegovog otvaranja. 

U ovom slučaju, vaga preteže na Vineovu stranu upravo zbog činjenice da se kod Instagrama ne može napraviti posebna pretraga fotografija i posebna pretraga videa, što otežava potragu za određenim videom. 

3. kategorija: Interakcija s drugim korisnicima

I Vine i Instagram nude dvije glavne interaktivne mogućnosti svojim korisnicima. Jedna je 'lajkanje' videa odnosno njegovo komentiranje, a druga tagiranje osoba prilikom objave videa. 

Prave razlike, u ovom slučaju, nema. Sve ovisi o tome koji servis koristite i koliko ste vješti u korištenju hashtaga i taga prilikom objave videa. Što su korisnici vještiji, odnosno upisuju bolje ključne riječi, to su veće šanse da će njihov video pobuditi pozornost drugih korisnika.

Tko je na kraju ultimativni pobjednik?

Oba će servisa uskoro doživjeti dodatna poboljšanja i dorade, iako su načelno - vro slični. No, na kraju ipak sve ovisi o samom korisniku tj. onome tko ih odabire. Ako ste jako aktivni na micro blogging servisu Twitter, vjerojatno će vam Vine biti prikladniji za objavu videa zbog svoje mogućnosti ugrađivanja videa u tvitove. Oni koji vole objavljivati i fotografije i video, bolji je izbor Instagram. Pogotovo, ako uz Instagram koriste i Facebook.

No, na kraju, ako vam je šest odnosno 15 sekundi premalo za vaše uratke, uvijek postoji YouTube. smiley

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Marinko Zadro 26.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro
1 odgovor
Kuzma Topić 30.10.2016. pitanje u rubrici Internet od Kuzma Topić
1 odgovor
4 odgovora
Marinko Zadro 18.04.2014. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro
1 odgovor
Marinko Zadro 12.03.2015. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...