91 pregleda
Lovro G u rubrici Tehnologija od Lovro G [Aktivan] (348 bodova)
Današnje je vrijeme postalo nemoguće bez mobitela. Kako to sve utječe na djecu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.7k bodova)
odabran od Lovro G
 
Najbolji odgovor
Odgovor na ovo pitanje svakako će biti subjektivne naravi pošto nisam znanstvenik i ne mogu zaista točno reći kako to sve utječe na djecu. Poznata su mi neka istraživanja o tome i njih sam jako svjesna pri formuliranju ovog odgovora. Današnja tehnologija na djecu ima pozitivne i negativne učinke. Pozitivni bi bili to da je cijeli svijet više povezan i djeca se bolje socijaliziraju i uče o drugim kulturama i imaju mnogobrojne dodatne mogućnosti po tom pitanju. Negativni učinci bi bili utjecaj na mozak (prema istraživanjima, ta mogućnost velikog i beskonačnog broja sadržaja kroz koje dijete može „scrollati“ negativno utječe na razvoj mozga), neprirodna socijalizacija (manje druženja lice u lice, sve više online druženja), utjecaj ekrana na oči, san, pa i zdravlje…

Sve u svemu, jedan sam od pobornika prirodnog života i smatram da današnja tehnologija sve više i više negativno utječe na naš život. Ipak, nadam se da se filmovi o robotskoj budućnosti neće obistiniti i da ćemo uvijek zadržati barem dozu ljudskosti.
Ana Pilato 04.01.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova) Što predviđate kako će znanost i tehnologija promijeniti svijet?
+2 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)

Mobiteli su neizbježni uređaji koji postaju kao kisik za čovjeka. Spojeni smo na mrežu i punjače neprestano te se teško odvojiti od njih jer nam je većinom posao na mobitelu, uspomene, dokumenti, kontakti te mnoge druge bitne stavke. 

Taj uređaj smo prenijeli i na djecu kako bi ih mogli zabaviti, utješiti, puštati im pjesme, ali i kako bi ga mogli koristiti za komunikaciju te hitne pozive ukoliko se nađu u nevolji ili im je potrebna naša pomoć. 

Mobiteli na njih utječu tako da im je vrlo teško održavati koncentraciju bez mobitela, na čemu bi svaki roditelj trebao poraditi koliko je to moguće. Nadalje, motoričke funkcije su im slabije te sva rješenja pronalaze u mobitelu. S druge strane, razvijaju tehnološku inteligenciju te brzo snalaženje na tehnologiji, što je ipak budućnost.

U dublji utjecaj na djecu bi bilo lakše promatrati u budućnosti kada njihova generacija odraste pa vidjeti ima li kakve razlike između njih i prijašnjih generacija.

Slična pitanja

1 odgovor 119 pregleda
1 odgovor 95 pregleda
1 odgovor 95 pregleda
2 odgovora 100 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...