238 pregleda
Lovro G u rubrici Odnosi i veze od Lovro G [Aktivan] (348 bodova)
Ljubomora je loš osjećaj, to svi znaju, ali zašto zapravo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+8 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.8k bodova)

Ljubomora je osjećaj koji često prevladava sve pozitivne osjećaje kod određene osobe. Ljubomora je emocija kojom ne možemo puno postići. Ako se radi o ljubomori kod partnera, vrijeme je da ozbiljno porazgovaramo s njim ili njom o tome jer se ne bi trebali tako osjećati. To je osjećaj koji, možda, vežemo iz prijašnje veze pa se bojimo da nam se i u budućoj vezi ne dogodi isto, ali ako želimo graditi odnos s određenom osobom, vrijeme je da ljubomoru ostavimo u prošloj vezi.

Ovaj osjećaj dobijemo kada želimo nešto što nemamo, a drugi imaju. Tada je vrijeme da zastanemo i razmislimo je li naše mentalno zdravlje zaista vrijedno osjećaja ljubomore koji nas može izjedati iznutra. Ljubomori se može stati na kraj kada poradimo na sebi i našem mentalnom zdravlju te postanemo sretni s onim što imamo, a kada se radi o partneru, možemo odlučiti ili ćemo mu vjerovati ili nećemo, no onda je možda vrijeme za izlazak iz takvog odnosa.

+6 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.8k bodova)
Ljubomora je loš osjećaj zato što nije konstruktivan. Ljubomorom ništa ne postižete, ničime ne doprinosite ni svijetu oko sebi, ni osobi na koju ste ljubomorni ni, a to je najvažnije, samom sebi. Isto tako, ljubomora je osjećaj koji počiva na mržnji, a mržnja je zaista užasan osjećaj. Ljubomora spada pod negativne osjećaje, a oni bi se trebali izbjegavati ako želite postići stanje mira i harmonije (unutar tijela i izvana).
+6 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović [Ekstraktivan] (8.1k bodova)
Svatko od nas je u nekom trenutku osjetio barem blagi osjećaj ljubomore. To je sasvim normalno. Ljubomora postaje problem onda kada je pretjerana i kada izaziva fiksaciju određenom osobom ili nečime što ta osoba ima.

Česta i intenzivna ljubomora je problem jer nikamo ne vodi, a ako služi kao 'poticaj' , onda je vrlo loš poticaj. Kako nešto dobro napraviti ako se radi jedino zato da se dobije nešto što netko drugi ima? Nadalje, sama ljubomora često prerasta u osjećaj mržnje i zlovolje.

Zbog ljubomore ljudi često zaboravljaju i zanemaruju pozitivno u svome životu, a to pozitivno zatim ispašta.

Najgore je kada ljubomora utječe na odnos koji imamo s nekom osobom. Bilo da je riječ o prijateljstvu ili ljubavnom odnosu. Česte svađe i nepovjerenje koji su uzrokovani ljubomorom samo dovode do pucanja veza koje su manje ili više dobro funkcionirale.

Ljubomora je svakako negativna emocija koju treba izbjegavati.
+6 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir [Megaktivan] (15.7k bodova)

Ljubomora je ne samo danas, nego već dugo dugo vremena jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih osjećaja kod ljudi. Naravno, nije baš dobro da je to tako s obzirom na to da je ljubomora loš i odbojan osjećaj kojim se samo udaljavate od drugih ljudi. Ne samo što njom možete prekinuti svoja prijateljstva, nego možete i prekinuti neka druga prijateljstva nekih potpuno drugih ljudi.

Ljubomora je zapravo loša iz mora razloga, od kojih je naravno većina vrlo opravdana. Prije svega, na primjer ljubomora u vezi. Ako se naš partner/partnerica druži s drugim osobama našeg spola, mi lako možemo postati ljubomorni, iako ne znamo je li to opravdano da smo mi ljubomorni i da sumnjamo u iskrenost i odanost partnera/partnerice. Dakle, ljubomora je podosta neutemeljena. Također, ljubomora može dovesti i do nekih nepromišljenih i glupih poteza zbog kojih bismo mogli vrlo brzo zažaliti, a ne daj Bože i biti zakonski kažnjeni ako počinimo neko veće zlo samo zato jer smo bili ljubomorni bez razloga.

+5 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (9.0k bodova)
Ljubomora je loša zato što se njome nanosi loše drugim osobama, najviše se nanosi svjesno ili nesvjesno onim osobama koje zapravo nisu ni krive ni dužne. Ljubomora nikako ne može biti dobra zato što ljubomora može stvoriti osjećaj mržnje koji poseže za ubojstvom radi nemira, napetosti, agresije, osvete i niz raznih drugih problema, nepotrebnih negativnih emocija. Takodjer, ljubomora proizlazi iz vlastite nesigurnosti koju mogu potaknuti i druge osobe,  ne samo vaš manjak sampouzdanja kojeg da niste imali ne bi vam ga nitko mogao poljuljati nego i tuđi koji utječe na vas, zato morate paziti s kakvim sve ljudima imate posla i okružiti se svim ljudima koji vam žele dobro. Do ljubomore često dolazi u vezama pa se takodjer zapitajte ako se tako osjećate da li ste sa pravom osobom u vezi jer prava osoba bi vam trebala podizala samopouzdanje.
+4 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.5k bodova)

Ljubomora je loš osjećaj jer izaziva osjećaj nelagode, ljutnje ili tuge. Ona ne šteti osobi na koju ste ljubomorni, a vama ne doprinosi baš nikako. Od ljubomore jedino možete osjećati frustraciju.

Svakako, možemo se osjećati ljubomornima na nekoga ako postiže bolje rezultate u nekom aspektu života od nas. Posebno ćemo se loše osjećati ako ulažemo "svoj maksimum" u nešo, a ne ide nam, dok netko drugi baš u tome uspijeva. Ono što možemo učiniti je napraviti od osjećaja ljubomore nešto konstruktivno. Ako se osoba osjeća ljubomorno, može pokušati preusmjeriti svoje misli i osjećaje tako da od ljubomore nastane motivacija.Motivacija da budemo bolji, okušamo se u novim stvarima ili radimo na sebi kako bismo postali bolje osobe.

Slična pitanja

2 odgovora 297 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.7k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...