236 pregleda
Christina Khouri u rubrici Obrazovanje od Christina Khouri [Aktivan] (210 bodova)
Thanksgiving je svima poznat američki blagdan. Zanima me kako je nastao?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.8k bodova)
Dan Zahvalnosti (Thanksgiving) je nacionalni praznik u Sjedinjenim Americkim Drzavama koji se slavi svakog cetvrtog cetvrtka u studenom. Abraham Lincoln je odlucio da se taj praznik odrzava u posljedni cetvrtak u studenom.

Dan zahvalnosti je nastao uobiti kao dan blagoslova zetve tocnije kada su engleski kolonijizatori u 17. stoljecu odrzali slavlje da zahvalu americkim indijancima sto su im pomogli u najtezim trenucima (U tada novom koloniji Plymothu je mnogo ljudi od gladi i bolesti umrlo, te su im indijanci pomogli sa hranom). Prvi "Dan Zahvalnosti" je bio davne 1621 godine nakon njihove prve zetve, koji je trajao cak 3 dana.

Danas ThanksGiving oznacava pocetak "Black Fridaya" te je taj praznik vise koristen u neke marketinske svrhe.
+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)

Američki praznik Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day) obilježava se u SAD-u četvrtog četvrtka u 11. mjesecu svake godine. Amerikanci drže da je prvi Dan zahvalnosti proslavljen 1621. godine kada je 46 britanskih doseljenika jedva preživjelo svoju prvu zimu u Novom svijetu. Zajedno s pripadnicima plemena Indijanaca Wampanoag u državi Massachusetts večerali su plodove žetve koji ne bi rodili da ih pleme nije naučilo kako preživjeti obrađujući zemlju, lovljenjem životinja, ribolovom, skupljanjem plodova... Stanovništvo je tada bilo zahvalno na dobroj žetvi. 

3. listopada 1868. godine Dan zahvalnosti uspostavljen je kao nacionalni blagdan, a danas taj blagdan označava zahvalu na zajedništvu (obiteljskim i prijateljskim odnosima) i materijalnim dobrima. 

+5 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Događaj koji amerikanci nazivaju prvi dan zahvalnosti proslavili su hodočasnici nakon prve žetve u Novom svijetu u listopadu 1621. godine. Ovaj je blagdan trajao 3 dana, a kako je ispričao polaznik Edward Winslow nazočno je bilo 90 Wamponoaga (članova konfederacije sjevernoameričkih naroda jugoistočnog Maasachusettsa) i 53 hodočasnika. Engleski kolonisti koje nazivamo hodočasicima proslavili su dane zahvalnosti kao dio svoje religije, a to su bili dani molitve, ne dani gozbe.

Slična pitanja

2 odgovora 131 pregleda
1 odgovor 677 pregleda
1 odgovor 242 pregleda
2 odgovora 332 pregleda
1 odgovor 484 pregleda
2 odgovora 95 pregleda
2 odgovora 364 pregleda
1 odgovor 109 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...