Darko Međimurec u rubrici Stanovanje od Darko Međimurec
Kako kod kupovine sobnih vrata znati koja su LIJEVA a koja DESNA vrata?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+17 glasa
Marko Radić od Marko Radić
odabran od Darko Međimurec
 
Najbolji odgovor

Ovo sam shvatio da je i kod građevinskih radnika i kod prodavača u velikim trgovačkim centrima, pa i na njihovim web trgovinama - česti problem!!! Čast izuzecima.

Naime, postoji više standarda pa se nekad vrata mogu gledati kao lijeva ili desna vrata ovisno o tome koji standard koristite prilikom mjerenja. Kod nas se najviše koristi njemački DIN, ali ima dosta i kineskih vrata koja pak imaju suprotan standard od njemačkog DIN-a.

No, da bih olakšao svima predlažem Vam da koristite metodu koja sam više puta isprobao u praksi i vrlo je jednostavna za zapamtiti i za primijeniti te je vezan uz stranu panti.

Panti su šarke tj. držači na okviru vrata (štok) na kojima se i drži i rotira vratno krilo.

Evo što kaže jednostavno pravilo za određivanje strane vrata (lijeve ili desne):

  • "Vrata su te strane s koje strane očima direktno VIDITE pante."

Npr. stanete s one strane vrata s koje vidite pante očima. Ako su panti sa lijeve strane vrata - vrata su lijeva. Ako su panti s desne strane - vrata su desna. Pogledajte primjer i na slici ispod (njem. links = lijevo; njem. rechts = desno).

Lijeva ili desna vrata?

Jednostavno, zar ne? A istovremeno i točno! Naravoučenije, samo gledati gdje su panti.

Nekad se panti montiraju na "vanjski zub" vratnog krila (najčešće unutarnja vrata), a nekada se panti montiraju na "unutarnji zub" vratnog krila (kineska protuprovalna metalna vrata). U ova dva slučaja panti se vide sa različite strane otvaranja vrata, tako da može ispasti zabunom da su lijeva u biti desna, a desna lijeva. Zato pripazite da uvijek stojite s one strane vrata gdje vidite golim očima pante.

UPOZORENJE! Također, nemojte gledati na vrata da li su lijeva ili desna metodom "na koju se stranu vrata otvaraju" jer ta metoda nije po DIN standardu (suprotna je!) koji je ipak kod nas najčešći za europska vrata. Dok je za kineska vrata ta metoda opet točna, ali ne pokriva sve slučajeve otvaranja vratnih krila kao što pokriva gore opisana metoda gledanja na kojoj strani vrata su panti.

Ivan Đerek od Ivan Đerek
zahvala na dobrom objašnjenju
Marko Delivuk od Marko Delivuk
na ovu temu su vođene vječne rasprave u građevinskom sektoru. nikad nisam znao tko je pobijedio.
+10 glasa
Mia Marijanović od Mia Marijanović

Nažalost, možda i ne možete znati i kažu mi u dućanima da je najbolje vrata kupovati uživo u shopping centrima jer na web trgovinama uvijek možete krivo kupiti vrata ako vam je bitno da li su lijeva ili desna.

Ono što sam saznala od prodavača u shopping centru je da sva vrata mogu biti i jedna i druga. Da, upravo tako! Svaka vrata su i lijeva i desna, ali je bitno tko je proizveo određeni proizvod odnosno iz koje države dolazi proizvodnja tih vrata.

Kako mi je rekao prodavač u Pevexu danas, ista trgovina može prodavati vrata različitih proizvođača koji klasificiraju vrata kao lijeva ili desna po različitim standardima i mjerilima. Stoga u Pevexu sva vrata koja su lijeva (ili desna) nisu lijeva po istom standardu pa su neka lijeva vrata u njihovoj ponudi stvarno lijeva, a neka su označena kao desna. Iako su lijeva. Zbunjujuće malo. Ahahaha! :D :D :D

Korisno je znati da postoji neki njemački DIN standard vrata (rekla bih da je to europski standard), te da postoji neki stari standard koji danas još koriste talijani i kinezi. Pa pripazite ako su vrata talijanska ili kineska jer onda je lijeva u biti desna, a desna je lijeva. :) 

Ili obrnuto, ako hoćete.

E da.. Evo mog primjera vrata gdje sam se zabunila gledajući samo u Pevexovu web trgovinu, a koja su navedena u Pevexu kao desna, no s obzirom da je proizvođač iz Kine, vrata su po europskom standardu lijeva: https://pevex.hr/vrata-metalna-aliansa-indoor-2050-800-50mm-bijela-tc-34-desna-329101.html

+6 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar

Vidim da su već neki objašnjavali isto, a ja ću svojim riječima.

Postoje DVA standarda u svijetu. Suprotna su - ona vrata koja su lijeva u jednom standardu - su desna u drugom. I obrnuto. Zato je zbunjujuće.

Problem je što na našem tržištu trgovci (jer ne znaju ovo!) uvijek ne napišu po kojem standardu su neka vrata lijeva ili desna. Jako je važno da osim podatka da li su vrata lijeva ili desna navedete i standard po kojem su tako klasificirana. Bez toga nemate potpuni podatak o vratima i ne možete biti sigurni da li se radi o lijevim ili desnim vratima.

Dva standarda su:

  1. danas DIN, nekad JUS
  2. kineski, talijanski...

Da se razumijemo, sve je ovo zbunjujuće ako čitate deklaraciju proizvoda ili ako kupujete kroz web shop ili komunicirate s nekim telefonom ili emailom... Ali kada vidite vrata ispred sebe svojim očima - sve je jednostavno i jasno! Sad ću objasniti kako.... Upravo kako je već netko odgovorio ovdje: prvo se stane s one strane vrata da očima vidite pante (držače krila vrata za okvir) i onda samo zaključite sljedeće:

Vrata su LIJEVA ako vidimo pante s lijeve strane.

Vrata su DESNA ako vidimo pante s desne strane.

Ovo je po gore objašnjeno prema navedenom prvom (DIN) standardu. Možda najbližem nama jer je nekad u Jugoslaviji to bilo isto tako po JUS standardu.

Ako pričamo o kineskom ili talijanskom standardu - onda su vrata obrnuta od prethodnog standarda. Samo suprotno! Lijeva postaju desna, a desna - lijeva.

I to je sve. Nadam se da ste ovdje s odgovorima po prvi put riješili sve nedoumice oko toga da li su neka vrata lijeva ili desna. Sad možete mirno spavati.

Slična pitanja

1 odgovor 258 👀
1 odgovor 4.2k 👀
1 odgovor 148 👀
1 odgovor 3.2k 👀
2 odgovora 763 👀
Ana Pilato 20.04.2022. pitanje u rubrici Stanovanje od Ana Pilato
1 odgovor 1.1k 👀
2 odgovora 389 👀
2 odgovora 315 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...