266 pregleda
Marko Radić u rubrici Internet od Marko Radić (8.8k bodova)
Što je to "blockchain" i kako radi?
* povezano sa odgovorom na pitanje: KAKO SE KORISTI BITCOIN?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Hrvoje Prpic od Hrvoje Prpic (873 bodova)

Blockchain je najjednostanije opisati kao jednu ogromnu excel tablicu (bazu podataka) koja je svima javno dostupna za citanje, ali ne i za pisanje.

Sve sto je zapisano na blockchainu ostaje tamo zauvijek i svakome tko pozeli je vidljivo i nitko nikad ne moze, niti ce moci mijenjati ono sto je zapisano. Moguce je samo dodati novi red u tablici i to samo ona osoba koja posjeduje privatni kljuc (lozinku za odredjeni dio zapisa, npr. lozinku za svoj novcanik na kojem se nalaze korisnikovi Bitcoini).

Prvi blockchain koji je nastao je bio onaj na kojem se danas bazira Bitcoin. Taj je blockchain bio prilicno jednostavan, mogao je zapisivati iskljucivo brojke u plus ili minus (vrlo pojednostavljeno receno), a cilj BTC je bio da zamijeni sustav placanja. Ako bi korisnik koji posjeduje 1 BTC poslao pola BTC drugom korisniku, novi red bi izgledao nesto poput ovoga:

  • Korisnik A zatim korisnik B te iznos BTC koji se salje.

Da bismo izracunali koliko korisnik A ima BTC, potrebno je zbrojiti sve transakcije u kojima je korisnik A primio BTC te od toga oduzeti sve u kojima ih je nekome slao.

S obzirom da cijeli sustav odrzavaju rudari (serveri na kojima se vrti odredjena aplikacija i koja odrzava citavu mrezu), ti rudari svakih desetak minuta dobivaju nagradu koja od 2020. do 2024. iznosi 6,5 BTC i na taj nacin se stvaraju novi BTC-i u sustavu. Serveri za BTC postoje cak i u svemiru tako da ce BTC blockchain postojati dokle god postoji Internet.

Nakon BTC doslo je do izrade kopija blockchaina (LTC, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold...). Vecina kopija nudila je samo veci broj transakcija od BTC, medjutim neki su uveli i mogucnost programiranja (Ethereum, Cardano, EOS, NEO...) uz pomoc kojih je postalo moguce raditi programe koji se vrte na blockchainu i koje nije moguce sprijeciti da se izvrse.

Mogucnost programiranja je dovela do sasvim nove grane industrije DeFi (decentralised finances) koja krajem 2020. vrijedi 11 milijardi dolara i ubrzano raste.

+6 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec (31.0k bodova)

Tehnologija koja pogoni Bitcoin i danas većinu drugih virtualnih valuta (ali ne svih) je blockchain tehnologija je otvoreni, distribuirani zapisnik (baza podataka) koja može učinkovito, na provjerljivi i trajan način bilježiti transakcije između dvije strane. Sam blockchain se također može programirati da automatski izvrši određene transakcije.

S ovom tehnologijom možemo jednog dana stvoriti svijet u kojemu su ugovori ugrađeni u digitalni kod i pohranjeni u jasno vidljive, zajedničke baze podataka, gdje su ugovori i transakcije zaštićene od brisanja, neovlaštenih promjena i revizije. U tom novom svijetu svaki sporazum, svaki postupak, svaki zadatak i svako plaćanje bi imalo svoj digitalni zapis i potpis (unutar blockchain mreže) koji bi se mogli identificirati, provjeriti, pohraniti i podijeliti. Nažalost ili na sreću, tada posrednici poput odvjetnika, brokera ili bankara ne bi više bili potrebni. Osobe, organizacije, računala i algoritmi mogli bi neograničeno i glatko komunicirati jedni s drugima bez zastoja. Tada i govorimo o neizmjernom potencijalu blockchain tehnologije.

+6 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.6k bodova)
Blockchain je decentralizirana, distribuirana i često javna digitalna knjiga koja se sastoji od zapisa, koji se zovu blokovi i koristi se za bilježenje transakcija na mnogim računalima, tako da se bilo koji uključeni blok, ne može mijenjati retroaktivno, bez izmjene svih sljedećih blokova.

Zasnovan je na peer- to-peer (P2P) topologiji, blockchain je tehnologija distribuirane glavne knjige (DLT) koja omogućuje globalno pohranjivanje podataka na tisuće poslužitelja dok istovremeno svima u mreži omogućava da vide unose svih ostalih u gotovo stvarnom vremenu. To jednom korisniku otežava kontrolu nad mrežom ili igru nad njom.

IBM je najveća tvrtka na svijetu koja prihvaća Blockchain s više od 200 milijuna dolara uloženih u istraživanje i razvoj, tehnološki div predvodi put tvrtkama da integriraju hiperveze i IBM cloud u svoje sustave.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 03.09.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić (8.7k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 05.05.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ana Pilato (7.9k bodova)
2 odgovora
Augustina Kolak 20.01.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Augustina Kolak (16.5k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 05.05.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Pilato (7.9k bodova)
1 odgovor
Jan Iveković 02.10.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Jan Iveković (138 bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 02.10.2021. pitanje u rubrici Internet od Ivan Gačić (8.7k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 15.03.2022. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.9k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...