Marko Radić u rubrici Internet od
Što je to "blockchain" i kako radi?
* povezano sa odgovorom na pitanje: KAKO SE KORISTI BITCOIN?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Hrvoje Prpic od
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor

Blockchain je najjednostanije opisati kao jednu ogromnu excel tablicu (bazu podataka) koja je svima javno dostupna za citanje, ali ne i za pisanje.

Sve sto je zapisano na blockchainu ostaje tamo zauvijek i svakome tko pozeli je vidljivo i nitko nikad ne moze, niti ce moci mijenjati ono sto je zapisano. Moguce je samo dodati novi red u tablici i to samo ona osoba koja posjeduje privatni kljuc (lozinku za odredjeni dio zapisa, npr. lozinku za svoj novcanik na kojem se nalaze korisnikovi Bitcoini).

Prvi blockchain koji je nastao je bio onaj na kojem se danas bazira Bitcoin. Taj je blockchain bio prilicno jednostavan, mogao je zapisivati iskljucivo brojke u plus ili minus (vrlo pojednostavljeno receno), a cilj BTC je bio da zamijeni sustav placanja. Ako bi korisnik koji posjeduje 1 BTC poslao pola BTC drugom korisniku, novi red bi izgledao nesto poput ovoga:

  • Korisnik A zatim korisnik B te iznos BTC koji se salje.

Da bismo izracunali koliko korisnik A ima BTC, potrebno je zbrojiti sve transakcije u kojima je korisnik A primio BTC te od toga oduzeti sve u kojima ih je nekome slao.

S obzirom da cijeli sustav odrzavaju rudari (serveri na kojima se vrti odredjena aplikacija i koja odrzava citavu mrezu), ti rudari svakih desetak minuta dobivaju nagradu koja od 2020. do 2024. iznosi 6,5 BTC i na taj nacin se stvaraju novi BTC-i u sustavu. Serveri za BTC postoje cak i u svemiru tako da ce BTC blockchain postojati dokle god postoji Internet.

Nakon BTC doslo je do izrade kopija blockchaina (LTC, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold...). Vecina kopija nudila je samo veci broj transakcija od BTC, medjutim neki su uveli i mogucnost programiranja (Ethereum, Cardano, EOS, NEO...) uz pomoc kojih je postalo moguce raditi programe koji se vrte na blockchainu i koje nije moguce sprijeciti da se izvrse.

Mogucnost programiranja je dovela do sasvim nove grane industrije DeFi (decentralised finances) koja krajem 2020. vrijedi 11 milijardi dolara i ubrzano raste.

+6 glasa
Darko Međimurec od

Tehnologija koja pogoni Bitcoin i danas većinu drugih virtualnih valuta (ali ne svih) je blockchain tehnologija je otvoreni, distribuirani zapisnik (baza podataka) koja može učinkovito, na provjerljivi i trajan način bilježiti transakcije između dvije strane. Sam blockchain se također može programirati da automatski izvrši određene transakcije.

S ovom tehnologijom možemo jednog dana stvoriti svijet u kojemu su ugovori ugrađeni u digitalni kod i pohranjeni u jasno vidljive, zajedničke baze podataka, gdje su ugovori i transakcije zaštićene od brisanja, neovlaštenih promjena i revizije. U tom novom svijetu svaki sporazum, svaki postupak, svaki zadatak i svako plaćanje bi imalo svoj digitalni zapis i potpis (unutar blockchain mreže) koji bi se mogli identificirati, provjeriti, pohraniti i podijeliti. Nažalost ili na sreću, tada posrednici poput odvjetnika, brokera ili bankara ne bi više bili potrebni. Osobe, organizacije, računala i algoritmi mogli bi neograničeno i glatko komunicirati jedni s drugima bez zastoja. Tada i govorimo o neizmjernom potencijalu blockchain tehnologije.

+6 glasa
Sandra Vukov od
Blockchain je decentralizirana, distribuirana i često javna digitalna knjiga koja se sastoji od zapisa, koji se zovu blokovi i koristi se za bilježenje transakcija na mnogim računalima, tako da se bilo koji uključeni blok, ne može mijenjati retroaktivno, bez izmjene svih sljedećih blokova.

Zasnovan je na peer- to-peer (P2P) topologiji, blockchain je tehnologija distribuirane glavne knjige (DLT) koja omogućuje globalno pohranjivanje podataka na tisuće poslužitelja dok istovremeno svima u mreži omogućava da vide unose svih ostalih u gotovo stvarnom vremenu. To jednom korisniku otežava kontrolu nad mrežom ili igru nad njom.

IBM je najveća tvrtka na svijetu koja prihvaća Blockchain s više od 200 milijuna dolara uloženih u istraživanje i razvoj, tehnološki div predvodi put tvrtkama da integriraju hiperveze i IBM cloud u svoje sustave.

Slična pitanja

1 odgovor 261 👀
1 odgovor 407 👀
Ivan Gačić 03.09.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić
2 odgovora 388 👀
Augustina Kolak 20.01.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Augustina Kolak
1 odgovor 353 👀
Ana Pilato 05.05.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Pilato
1 odgovor 270 👀
1 odgovor 309 👀
1 odgovor 420 👀
Stjepan Tomašević 30.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Stjepan Tomašević
1 odgovor 400 👀
Ivan Gačić 15.03.2022. pitanje u rubrici Znanost od Ivan Gačić
2 odgovora 395 👀
Ivana Basar 14.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Ivana Basar
2 odgovora 961 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...