184 pregleda
Ana Pilato u rubrici Poslovanje od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)
tagovi uređeni od Znatko
Koje su najpopularnije neoporezive isplate za radnike u 2020.godini?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Tajana Barančić od Tajana Barančić [Proaktivan] (560 bodova)

Zadnjih godina svjedoci smo da svake godine u novom valu „porezne reforme“ imamo izmjene kod neoporezivih stavki koje možemo isplaćivati zaposlenicima.

Detaljan i potpuni popis svih neoporezivih isplata možete naći u čl. 7. st. 2. Pravilnika o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 10/17 – 1/20), u nastavku izdvajam najinteresantnije.

Dobrovoljno mirovinsko osiguranje (III. stup) – radnik odabire dobrovoljni mirovinski fond te moće sam upolaćivati, ali može i poslodavac u kojem slučaju će iznos do 6.000 kn godišnje biti neoporezivi primitak radniku.

Neoporezivi bonusi do 5.000 godišnje kao i  topli obroci za zaposlenike sigurno su među najkorištenijim mogućnostima neoporezivih isplata. Kod neoporezivih primitaka za topli obrok, može se izabrati jedna od dvije moguće metodologije: paušalno u iznosu od 5.000 kn godišnje ili do 12.000 kn uz dokumentaciju.

Također, poslodavci mogu zaposlenicima plaćati neoporezivo stvarne troškove najma stana kao i stvarne troškove vrtića za djecu zaposlenika.

Novost je i mogućnost da poslodavac isplati radniku do 2.500 kn godišnje premija dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, na temelju dokumentacije (računa).

Neoporezivi iznos za regres/božićnicu/uskrsnicu je povećan s 2.500 kn na 3.000 kn.

Nov je i neoporezivi izdatak za korištenje turističkih i ugostiteljskih usluga namijenjenih odmoru radnika, tzv. CRO Card, do iznosa od 2.500 kn godišnje.

Već poznato, tu je i dar u naravi zaposleniku do 600 kn godišnje, neoporezive naknade za prijevoz, naknade za jubilarne nagrade, za rođenje djeteta, dar za dijete do 600 kn ( mogu korisiti oba roditelja)i slično.

Većinu navedenog ne morate isplaćivati svim zaposlenicima ni u jednakim iznosima, uz odgovarajuće odluke možete sami odrediti što, koliko i kome, naravno, u skladu s ugovorima o radu i eventualnim kolektivnim ugovorima koje morate poštivati (paziti da ne diskriminirate). Također, ako su vlasnici i direktori zaposlenici firme, vrijedi sve i za njih.

Podsjećam na mogućnost isplate neoporezivih stipendija za srednjoškolce i studente.

Također, ne zaboravite -  donacije tuzemnim udrugama su za tvrtku porezno priznati trošak do iznosa od 2% prihoda prethodne godine!

Prije isplata savjetujte se sa svojim računovodstvom!

Slična pitanja

1 odgovor 317 pregleda
1 odgovor 799 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...