Znatkica u rubrici Softver od
promjena rubrike od Znatko
Zašto EMSC (Europsko-Mediteranski Seizmološki Centar) aplikacija LastQuake za potrese povremeno blokira i nedostupna je?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Darko Međimurec od
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Euro-mediteranski seizmološki centar (EMSC) je najpoznatiji europski online centar za prijavu potresa. Iako nije zamišljen kao veliki internetski servis poput Fejsa, EMSC-ov "mali" servis LastQuake zna nekad unutar četiri minute primiti i preko 1500 prijava potresa na određenom području. Prema njihovim riječima, najaktivniji su prijavitelji potresa građani grada Zagreba i okolice što zna zagušiti njihov server te stvara probleme drugim korisnicima koji samo žele provjeriti da li se dogodio potres ili nije.

Kako je zbog toga EMSC često na meti kritika jer im se web stranice i aplikacija LastQuake ruše od navale prometa nakon jačeg potresa. Dio razloga se nalazi u nedostatku financijskih sredstava za jačim serverom. 

Popularnost aplikacije LastQuake vrlo naglo poraste svaki put kada se negdje dogodi snažniji potres, samo tada server mora podnijeti dodatno opterećenje takve navale korisnika-prijavitelja potresa i još većeg broja korisnika koji provjeravaju snagu potresa. Tajne uspjeha LastQuake servisa u brzini objave prvih informacija o potresima, te je njihov sustav jedinstven po tome što se ne temelji samo na seizmičkim podacima, već i na reakciji očevidaca na terenu spojenih na internet. Drugim riječima...

Aplikacija i web servis LastQuake pretvara korisnike interneta u seizmičke senzore u stvarnom vremenu.

Prikupljeni podaci o zemljopisnoj lokaciji korisnika, znaju gdje se potres dogodio. Prednost takvog pristupa je u tome što je brži od tradicionalne obrade seizmičkih podataka te LastQuake ima prve informacije već i za 15 sekundi nakon potresa.

Samim seizmološkim podacima EMSC ne upravlja, te niti nema ingerenciju nad ijednom seizmološkom postajom, već oni samo uspoređuju podatke iz široke i dostupne seizmološke mreže (u koju je uključena i Seizmološka služba RH) te iz koje izvješćuju naknadno i o potresima male magnitude. U ostalim slučajevima, EMSC spaja sve podatke dostupne za određeni potres te ih nakon prve automatske procjene ručno revidira. Greška u procjeni magnitude tradicionalno iznose od 0.1 do 0.2.

EMSC ima sjedište u Francuskoj, na južnoj periferiji Pariza, općina Bruyères le Châtelu, te se radi o neprofitnoj nevladinoj organizaciji za praćenje potresa. Najviše im nedostaje trajno financiranje kako bi mogli pokriti plaće, održavanje tehnologije te unaprjeđenje sustava. Uspješni su u provođenju europskih istraživačkih projekata, ali takvi projekti ne financiraju operativne troškove, jačanje tima i poboljšanje usluga pa su im za to potrebne zasebne donacije i sponzorstva kojima bi održavali LastQuake servis. Ipak, prošle godine su uspjeli osigurali trogodišnji program sponzorstva, te su počeli poboljšavati sustav i podizati kapacitete. Dok ne završe poboljšanje sustava, koji postaje u Europi sve popularniji, aplikacije i servis LastQuake će povremeno blokirati i biti nedostupan.

Slična pitanja

1 odgovor 441 👀
Sandra Vukov 13.01.2021. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
1 odgovor 626 👀
Zoran Jurić 11.12.2020. pitanje u rubrici Softver od Zoran Jurić
2 odgovora 316 👀
1 odgovor 328 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...