101 pregleda
Biljana T. u rubrici Društvo od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)

Može li mi tko nešto konkretnije reći o neolitskoj kulturi Stare Europe

Da li se i kako neolitska kultura primjenjuje i danas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Laura Ćorluka prije od Laura Ćorluka [Aktivan] (146 bodova) 1 prijava

Da li ste znali da je na području Stare Europe, kojem pripada i Hrvatska, prije pet do dvanaest tisuća godina cvjetala zaboravljena civilizacija sasvim različita od današnje? 

Stari Europljani bili su posebni po tome što u njihovom svijetu nije bilo važnijih znakova nasilja ili kriminala, zamisao o sukobu naroda odnosno ratovima nije postojala, prevladavala je društvena ravnopravnost, žene i muškarci su bili sasvim ravnopravni, a ekološka osviještenost i duhovna tolerancija na zavidnoj razini.

 Trajanje Neolitika varira od mjesta do mjesta: u jugoistočnoj Europi to je otprilike 4000 godina (tj. 7000−3000 pne); u dijelovima Sjeverozapadne Europe malo je manje od 3000 godina (oko 4500. - 1700. pne.).

Bez obzira na specifičnu kronologiju, mnoge europske neolitičke skupine dijele osnovne karakteristike, poput života u malim zajednicama, egalitarnijim od gradova-država i poglavarstva od Brončanog doba, egzistiralo se  na domaćim biljakama i životinjama dopunjenih sakupljanjem samonikle biljne hrane i lovom te proizvodnjom ručno izrađene keramike, bez pomoći lončarskom kolu.

 Također postoje mnoge razlike, s tim što neke neolitičke zajednice na jugoistoku Europe žive u jako utvrđenim naseljima od 3.000-4.000 ljudi (npr. Šesklo u Grčkoj), dok su neolitske skupine u Britaniji bile male (moguće 50–100 ljudi).

Noviji zagovornici kurganske hipoteze slažu se da su kulture stare Europe govorile praindoeuropske jezike ali uključuju manje dramatičnu tranziciju, s produljenom migracijom protoindoeuropskih govornika nakon propasti Stare Europe zbog drugih čimbenika.

Generalno, kolonizacija je išla po skokovitom obrascu od jednog do drugog aluvijalnog područja, zaobilazeći planinska područja. Arheolozi smatraju da su rane neolitske kulture relativno homogene usporedno sa kasnim mezolitom. 

DNA studije pokazuju da su mezolitske i neolitske populacije živjele jedna uz drugu nekoliko milenijuma u mnogim dijelovima Europe.

Da li se i kako neolitska kultura primjenjuje i danas?

Neolitska revolucija u sebi zadržava vrlo bitne promjene u ljudskom načinu života, koje se okvirno počinju događati prije desetak tisuća godina, a to su novi način obrađivanja keramike i kamena, prelazak na sjedilački način života te pripitomljavanje životinja i bilja.

Prvi izraziti predstavnik klasičnog, to jest poljodjelskog i keramičkog neolitika na tlu većeg dijela današnje kontinentalne Hrvatske jest starčevačka kultura, nazvana po selu Starčevo kod Pančeva u Vojvodini. Nositelji starčevačke kulture svoja su naselja smještali na povišenim riječnim obalama, na sunčanim padinama blagih brežuljaka ili prirodnim uzvišenjima u blizini kakvog potoka, rijeke ili močvare.

Potpuno nov način života te njegove tekovine koje do ovog razdoblja nisu postojale, razdoblje neolitika definiraju kao prekretnicom ljudske povijesti. Ovako opsežne i korjenite  promjene, koje su duboko potresle sve i jedan aspekt života ljudi, klasičan su primjer revolucije.

 Bez obzira na to jesu li njezine posljedice pozitivne ili negativne, utjecaj i značajnost neolitske revolucije, kao i tragovi u današnjem životu su neupitni.

Slična pitanja

1 odgovor 90 pregleda
1 odgovor 98 pregleda
2 odgovora 163 pregleda
2 odgovora 121 pregleda
1 odgovor 93 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...