Ivan Gačić u rubrici Stanovanje od
Da li iznajmiti stan preko agencije za nekretnine ili samostalno dati oglas i iznajmiti podstanaru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Sandra Vukov od
Iz osobnog iskustva najbolje je nekretninu istaknuti na nekim besplatnim stranicama a najviše posjećenijim stranicama poput njuškala bez uplitanja agencije za nekretnine jer im je previsoka provizija a još gore od toga je što nije jamstvo da će oni pronaći nekoga za vas stan, to se zna odužiti godinama i oni još veću smetnju rade i odbijaju potencijalne klijente.

 Najčešće plaćanje provizije uvaljuju najmoprimcima umjesto pologa ( novac koji bi im se na kraju vratio, ovo se ne vraća,ustvari  bačeni novac) potencijalni klijenti zbog toga na kraju krajeva ne žele uzeti taj stan. Smatram da od agencije više štete nego koristi, čast izuzecima. Imam loša iskustva s agencijama.
+9 glasa
Darija Magdalenić od

Iznajmljivanje stana preko agencije za nekretnine može vam uštedjeti vrijeme i trud jer će agencija preuzeti odgovornost za oglašavanje, pronalaženje potencijalnih podstanara, organiziranje pregleda i pregovaranje uvjeta najma. Ako nemate puno slobodnog vremena ili niste upoznati s procesom iznajmljivanja, agencija je tu da Vam olakša taj proces. Samo, pazite koju agenciju uzimate za najam jer nisu sve koje se bave nekretninama dobre (iako nude tu usluge, dok neke i ne nude) za iznajmljivanje.

Ako se odlučite iznajmiti stan samostalno, morat ćete se pobrinuti za samostalno oglašavanje stana kako biste privukli potencijalne podstanare. To može uključivati izradu oglasa, postavljanje oglasa na relevantne platforme za nekretnine, odgovaranje na upite potencijalnih podstanara i organiziranje pregleda stana. Ako imate vještine u oglašavanju i komunikaciji te dovoljno vremena, samostalno oglašavanje može biti dobra opcija.

Agencije za nekretnine naplaćuju naknadu ili proviziju za svoje usluge, koja se obično izračunava kao postotak mjesečne najamnine. To može povećati ukupne troškove najma. Ako želite izbjeći te naknade, samostalno oglašavanje može biti jeftinija opcija. Međutim, vrijedno je razmotriti da agencije za nekretnine imaju iskustvo i stručnost u pregovaranju, zakonskim aspektima najma i zaštiti vaših interesa kao vlasnika nekretnine.

Iznajmljivanje stana uključuje određene zakonske i pravne obveze. Agencija za nekretnine može vam pružiti pravne savjete, osigurati da se svi zakonski propisi poštuju i pripremiti pravno valjani ugovor o najmu. Ako iznajmljujete samostalno, morate se sami pobrinuti za pravnu zaštitu, razumijevanje zakona o najmu i sastavljanje ugovora.

Razmislite o ovome što sam napisala, pa sami odlučite. :)

Suzanna Marić od
nekako sam se ipak sigurnije osjećala kada sam imala agenticu za nekretnine uz sebe bez obzira što je bila na kraju stvarno skupa‌
+9 glasa
Sergio Serdarusic od

Prednosti korištenja agencijskih usluga pri najmu su te što agenti kao profesionalci bolje poznaju tržište, cijene, štede Vaše vrijeme, prilagođavaju se Vašim željenim parametrima, imaju pristup pravnoj službi i izradi ugovora, imaju više iskustva u pregovorima i gotovo uvijek su Vam na raspolaganju. Samo stavljanje nekretnine na tržište zahtjeva kvalitetnu pripremu, od fotografija, opisa nekretnine te oglašavanja na svim relevantnim oglasnim portalima. Do mnogih ozbiljnih klijenata samostalno je teško doći obzirom da se oni gotovo uvijek javljaju agencijama u potrazi za kvalitetnom nekretninom. Agencije imaju direktan pristup mnogim diplomatskim predstavništvima i stranim i domaćim firmama s kojima dugoročno grade suradnju.

Slična pitanja

1 odgovor 2.3k 👀
1 odgovor 328 👀
1 odgovor 484 👀
2 odgovora 568 👀
Ivan Gačić 05.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
1 odgovor 893 👀
Zoran Jurić 16.05.2016. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Jurić
2 odgovora 488 👀
Zoran Jurić 10.07.2014. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...