Ana Primorac u rubrici Zdravlje i medicina od
Po čemu to vidiš? Što ti prvo padne na pamet? Kolikomti vremena treba da nekog pročitaš tako da je mentalno bolestan?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Tko je mentalno zdrav?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Jana Jančić od
odabran od Ana Primorac
 
Najbolji odgovor
Nitko tko nije doktor, psiholog, psihijatar, ili radi u takvom području, nema pravo donositi ikakve zaključke o tuđem mentalnom zdravlju. To je jako komplicirano područje i nije tako jednostavno nekoga dijagnosticirati. Ako imate kakvu sumnju, pristojnim putem kroz razgovor možete pitati osobu ili izreći svoje sumnje, ako se brinete za nečije zdravlje.
Također, budite na oprezu i ne prelazite granice. Nemojte se uplitati u situacije koje vas se možda ne tiču ako vam bolesna osoba tako kaže. Ponudite svoju pomoć i vrijeme, ako se taj netko osjeća ugodno s vama, prići će.
+4 glasa
Ružica Perić od
uređen od Ružica Perić

Ovo je doista teško pitanje, bez obzira na to što niste naveli na koju točno bolest se pitanje odnosi. Prvo što mi pada na pamet je da "vidiš" promjenu, ali to dakako ne mora uvijek biti slučaj. Npr. simptomi depresije mogu se prepoznati po tužnom, tj. utučenom raspoloženju, gubitku energije, gubitku interesa i zadovoljstva te poremećaju apetita i spavanja. Dakako, ukoliko niste toliko bliski s nekim ili ga ne viđate dovoljno često da biste primijetili promjene u njihovom ponašanju, teško ćete moći vidjeti ovakve znakove promjene. Neke osobe muči intenzivan osjećaj beznađa, što dovodi do razmišljanja o smrti a ponekad i planiranja samoubojstva stoga je vrlo bitno da ukoliko primijetimo naglu ili sumnjivu promjenu u nečijem ponašanju, pokušamo na neki način reagirati. Ukoliko smo s tom osobom bliski, možda će nam se provjeriti pa je mogući učiniti i danji korak a to je potražiti stručnu pomoć.

 

Slična pitanja

4 odgovora 568 👀
6 odgovora 940 👀
2 odgovora 405 👀
4 odgovora 520 👀
3 odgovora 318 👀
3 odgovora 460 👀
3 odgovora 354 👀
1 odgovor 275 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...