208 pregleda
Sandra u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Kako izbaviti osobu iz depresije?

Koje je vaše mišljenje, kako se može pozitivno utjecati na osobu da je se izbavi iz depresije.

Kako vi kao njezin prijatelj/ brat/sestra možete pomoći.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (13.8k bodova)
Depresija je ozbiljna i najbolje je potražiti stručnu osobu ukoliko se radi o osobi koja je dulje vrijeme depresivna i ne može joj se nikako pomoći.

No ipak ukoliko se primijeti odmah da je osoba nedavno postala depresivna, da se odvojila od društva i ne želi ništa bitno je pokazati joj da nije sama. Depresivne osobe se zatvore u sebe i ne žele reći odmah razlog zbog čega se to desilo, te je bitno tada je ne pritiskati da odmah mora reći što nije uredu. Treba joj pokazati da je uredu ako ne želi pričati o tome jer nije spremna no isto tako joj i pokazati da smo uz nju, da nije sama i da kada bude spremna može svoju bol i probleme podijeliti s nama, a mi ćemo strpljivo čekati.

Također dobro je otići s njom van, šetati ili igrati bilo što u prirodi. Jer priroda na većinu ljudi ima jako pozitivan i dobar utjecaj, dok kuća i zamračena soba samo stvara kontraefekt i osoba se može povući u sebe još više.

Ukoliko ni to nema pozitivan učinak, kao ni to da joj vremenom pokazujete da ste s njom, a ona se sve više povlači u sebe, onda je najbolje potražiti stručnu pomoć da si ta osoba ne bi nešto loše učinila.
+4 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)

Depresija je mentalna bolest pa bi osobu prije svega trebalo potaknuti da se obrati stručnjaku, odnosno psihijatru. Depresija se može liječiti kombinacijom lijekova i psihoterapije, a uz to je jako važna potpora koju osoba dobiva iz svoje okoline. Tu je od najvećeg značaja potpora obitelji i bliskih prijatelja. Osobi koja se bori s depresijom možete pomoći tako da joj pružite suosjećanje i razumijevanje. Ako nema volje družiti se s vama, nemojte to shvatiti kao znak da ima nešto protiv vas. Nemojte se udaljiti od nje, i dajte joj do znanja da ste tu kad vas zatreba. Nemojte negirati niti minimizirati njezine probleme. Nemojte govoriti stvari poput: "Nije ti ništa, samo se moraš trgnuti!", "Sve je to u tvojoj glavi." ili "Ne razumijem zašto si takav" itd. 

Slična pitanja

6 odgovora 778 pregleda
2 odgovora 225 pregleda
1 odgovor 203 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...