3.8k pregleda
Ana Marić u rubrici Posao od Ana Marić
uređen od Znatko
Poštovani,
molim Vas za informaciju o sljedećem:

1. Zadnjih 8 godina zaposlena sam kod privatnog poslodavca i prijavljena na SSS, dok imam diplomu iz ekonomije i po struci sam VSS. Prije nekih 5 godina povećao se opseg i složenost poslova u toj firmi, te mi je obećano da ću biti prijavljena na VSS. No sada uvidom u evidenciju putem sustava eGrađanin, vidim da sam cijelo vrijeme prijavljena na SSS, a knjigovođa zadužena za tu promjenu kaže da je tada "zaboravila".

2. Glede plaćenih doprinosa mi je svejedno, jer kod mog poslodavca ne postoji interni dokument niti kolektivni ugovori koji utvrđuju visinu minimalne plaće ovisno o stručnoj spremi. Meni je važno da mi se prizna moj rad.

3. Iscrprnim pregledom HZMO "Lana", vidim da je promjenu moguće obaviti elektroničkim putem, pa me zanima može li knjigovođa ipak unijeti tu promjenu npr. ovaj tjedan i prijaviti složenost poslova na VSS, ali retroaktivno - tako da odabere datum promjene npr. nekad u 2016. godini? Ili ostajem zakinuta za sve ove godine kada sam mislila da sam prijavljena na VSS jer nisam imala uvid u evidenciju putem sustava eGrađanin?

Hvala

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Stjepan Vuksanović od Stjepan Vuksanović
Ukidanjem radne knjižice, podaci o završenom obrazovanju i stečenom zvanju (kvalifikaciji) vode se u bazi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili bazi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje evidentiraju podatke o obrazovanju u e-radnu knjižicu. U Zavodu za mirovinsko osiguranje postoje elektronički zapisi o svakom osiguraniku, podaci se mogu unijeti u “e-radnu knjižicu” ako osiguranik s izvornim dokumentima sam dođe na njihov šalter. Obveza poslodavca je da prijavu o početku osiguranja za svakog novozaposlenog radnika preda najranije osam dana prije početka rada, a najkasnije prije početka rada. Na njoj se vodi podatak o stvarnoj stručnoj spremi, koji poslodavac popunjava prema izvornoj dokumentaciji o stručnoj spremi osiguranika kojom raspolaže.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
5 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Posao od Goran Dren
1 odgovor
Marinko Zadro 18.09.2016. pitanje u rubrici Posao od Marinko Zadro

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...