887 pregleda
Ana Marić u rubrici Posao od Ana Marić (3 bodova)
uređen od Znatko
Poštovani,
molim Vas za informaciju o sljedećem:

1. Zadnjih 8 godina zaposlena sam kod privatnog poslodavca i prijavljena na SSS, dok imam diplomu iz ekonomije i po struci sam VSS. Prije nekih 5 godina povećao se opseg i složenost poslova u toj firmi, te mi je obećano da ću biti prijavljena na VSS. No sada uvidom u evidenciju putem sustava eGrađanin, vidim da sam cijelo vrijeme prijavljena na SSS, a knjigovođa zadužena za tu promjenu kaže da je tada "zaboravila".

2. Glede plaćenih doprinosa mi je svejedno, jer kod mog poslodavca ne postoji interni dokument niti kolektivni ugovori koji utvrđuju visinu minimalne plaće ovisno o stručnoj spremi. Meni je važno da mi se prizna moj rad.

3. Iscrprnim pregledom HZMO "Lana", vidim da je promjenu moguće obaviti elektroničkim putem, pa me zanima može li knjigovođa ipak unijeti tu promjenu npr. ovaj tjedan i prijaviti složenost poslova na VSS, ali retroaktivno - tako da odabere datum promjene npr. nekad u 2016. godini? Ili ostajem zakinuta za sve ove godine kada sam mislila da sam prijavljena na VSS jer nisam imala uvid u evidenciju putem sustava eGrađanin?

Hvala

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Stjepan Vuksanović od Stjepan Vuksanović (5.7k bodova)
Ukidanjem radne knjižice, podaci o završenom obrazovanju i stečenom zvanju (kvalifikaciji) vode se u bazi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili bazi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje evidentiraju podatke o obrazovanju u e-radnu knjižicu. U Zavodu za mirovinsko osiguranje postoje elektronički zapisi o svakom osiguraniku, podaci se mogu unijeti u “e-radnu knjižicu” ako osiguranik s izvornim dokumentima sam dođe na njihov šalter. Obveza poslodavca je da prijavu o početku osiguranja za svakog novozaposlenog radnika preda najranije osam dana prije početka rada, a najkasnije prije početka rada. Na njoj se vodi podatak o stvarnoj stručnoj spremi, koji poslodavac popunjava prema izvornoj dokumentaciji o stručnoj spremi osiguranika kojom raspolaže.

Slična pitanja

2 odgovora
Arben Oruci 05.06.2017. pitanje u rubrici Poslovanje od Arben Oruci (3 bodova)
1 odgovor
Goran Dren 13.03.2015. pitanje u rubrici Posao od Goran Dren (6.1k bodova)
5 odgovora
Michelle Koprivnjak 09.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Michelle Koprivnjak (10.7k bodova)
2 odgovora
2 odgovora
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (4.4k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...