Znatkica u rubrici Financije od
tagovi uređeni od Znatko

Imate li ideju za investiranje novaca umjesto štednje u banci? Nešto ozbiljnije... gdje se novac stvarno može oploditi.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Marketing odjel d.o.o. od
uređen od Redakcija

Freedom24 izdao novu platformu za ulaganje koja u Hrvatskoj nudi mogućnost sudjelovanja u javnoj ponudi (IPO) Robinhooda

Freedom Finance Europe, podružnica Freedom Holding Corp. koja je nedavno stigla na hrvatsko tržište kapitala, pruža hrvatskim ulagačima priliku ulaganja u javnu ponudu (IPO) tvrtke Robinhood koja se priprema za ulazak na burzu. 

Portfelj investicijskih usluga koje pruža Freedom Finance već se proširio, pružajući priliku investitorima da sudjeluju u IPO-ima  američkih i europskih tvrtki isključivo internetom, putem mrežne platforme "Freedom24". Treba napomenuti da je to jedina platforma za internetsko trgovanje koja nudi na europskom tržištu mogućnost sudjelovanja u IPO-ima na međunarodnom tržištu.

Robinhood je stvorio globalni uspjeh, razvivši aplikaciju koja ulagačima omogućuje kupnju dionica, ETF-a, opcija, kripto valuta i ostalih financijskih proizvoda bez provizije. Nakon nedavne najave namjere Robinhooda za uvrštavanje na burzu, sva međunarodna tržišta raduju se puštanju njegovih dionica.

Velika promjena u trgovanju dionicama

Tijekom pandemije Robinhood je zabilježio rekordan rast zajedno s ostalim dionicama, zbog ulaska novih ulagač na tržište. Društvene mreže su ulaganje u dionice učinile dobrom zanimacijom i oblikom zabave, pogotovo za one koji su radili od kuće. No glavni razlog ubrzanog rasta je jedinstveni poslovni model – freemium, koji je doslovno promijenilo cijelu industriju trgovanja dionica. Poslovni model freemium nudi trgovanje dionicama bez provizije, što je natjeralo i „velike igrače“ da drže korak s novitetima na tržištu.

Procijenjena vrijednost

U prvom tromjesečju ove godine Robinhood je zabilježio rekord prihoda od 331 milijun dolara u odnosu na 91 milijun dolara u istom razdoblju prošle godine, navodi CNBC. U drugom tromjesečju 2020. prihodi su iznosili 360 milijuna dolara. Bloomberg izvještava da je tvrtka zadnji put procijenjena na 11,70 milijardi dolara, u rujnu 2020. Robinhood je u ožujku 2021. podnio zahtjev za prvu IPO, čija se procijenjena vrijednost popela na 40 milijardi dolara.

Pretplatnici Freedom24 imaju dodatne pogodnosti

Podaci koji opisuju Robinhoodov poslovni tijek predviđaju da će ulagači pokazati velik interes za dionice tvrtke kad se ponude u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO). Pretplatnici Freedom24 bit će među onima koji će imati privilegiju investirati prije nego što trgovanje dionicama tvrtke započne na burzi.

Zašto trgovati ovim IPO-om?

Robinhood je također jedna od najbrže rastućih fintech startup tvrtki, a ove je godine na prvom mjestu CNBC-ove liste Disruptor 50. Analitičari također spominju kako će se privatni ulagači ponovno početi zanimati za trgovanje dionicama, što nije bio slučaj od 90-ih.

Koliko ovaj IPO može biti uspješan: pozitivni aspekti i rizici

Rizik regulatornih zahtjeva nije tako visok; Ivo Welch, profesor financija sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu, došao je do zaključka da trgovci dionicama Robinhooda povlače mudre poteze. Između 2018.-2020. godine, ostvarili su dobru zaradu, što znači da početnici ipak nisu toliko slabi igrači. Štoviše, regulatorna tijela trenutačno pomno prate tvrtku.

  • Više informacija: https://hr.freedom24.com/ipo/robinhood-markets-inc-ipo

Zbog velikog interesa za ulaganje, prijava za trgovanje traje do 27. srpnja, a minimalni iznos ulaganja je 2.000 USD.


Freedom Finance Europe Ltd, aktivni član Europskog udruženja financijskih tržišta (AFME), europska je podružnica Freedom Holding Corp-a. Kroz trgovačku platformu Freedom24.com, Freedom Finance nudi izravan pristup transakcijama najvećih burzi u američko, europsko, rusko i azijsko tržište. Osim ulaganja u dionice, Freedom24 također nudi pristup IPO-ima s velikim potencijalom rasta i uspješno posluje s investitorima iz 35 zemalja.

+7 glasa
Ivan Stojanović od

Naravno. Edukacija u znanje o osobnim financijama i investiranju.

Educiraj se maksimalno što možeš o tržištu i čitaj sve knjige o investiranju, fundamentalnoj analizi, tehničkoj analizi, psihologiji trgovanja i sl., a onda će i ideje doći gdje i kako s novcima.

Prije samo početka investiranja, ovo su samo neka od pitanja na koja bi bilo potrebno dati iskren odgovor (samom sebi) su:

1. Na koji rok investiram?

2. Koliki prinos očekujem i jel realno to što očekujem?

3. Kakva je moja tolerancija na rizik i hoću li mirno spavati ako mi portfelj u mjesec dana padne za 20%?

4. Trebaju li mi dividende i kuponi na obveznice za pokriće troškova života i ako ne kada će mi trebati?

5. Sredstva mi trebaju za: mirovinu, dodatak mirovini, sigurnost u starosti, financijsku slobodu, …

To su osnovna pitanja koja služe kao podloga za izbor financijskih instrumenata koji će biti zastupljeni u našem portfelju. Naravno da se mogu dodati i razna druga.

Bitno je odrediti i jeste li pasivni ulagač (nemate dovoljno vremena a ni znanja da aktivno ulažete i/ili vas to jednostvano ne zanima i ne želite imati stres radi svega toga) ili ste aktivni ulagač (imate dovoljno vremena da se time bavite i raspolažete sa dovojlno znanja i vještina o tome ili ste spremni učiti).

Nakon što ste sami sa sobom riješili koji ste tip ulagača, onda određujete personaliziranu investicijsku strategiju koja se uklapa u vaš karakterni profil, te period investiranja, očekivani prinos te prihvatljivu razinu rizika.

Slična pitanja

1 odgovor 795 👀
1 odgovor 235 👀
1 odgovor 250 👀
Marinko Zadro 24.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Marinko Zadro
1 odgovor 316 👀
1 odgovor 239 👀
2 odgovora 404 👀
3 odgovora 636 👀
1 odgovor 262 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...