72 pregleda
Marina Božan u rubrici Društvo od Marina Božan [Superaktivan] (3.7k bodova)

Psiholozi kažu da kad kod manipulacije govorimo o uvjeravanju, da manipuliranje ljudima ne znači ništa loše? Kako to? Manipulacija ljudima ima negativna prizvuk, zar ne?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li komunikolozi uče manipulirati ljudima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.7k bodova)
Riječ „manipuliranje“ ima negativnu konotaciju u društvu jer ljudi najviše uz nju vežu situacije koje su negativne i koje su imale negativne posljedice. Međutim, manipulacija je širi pojam koji obuhvaća i pozitivne situacije s pozitivnim ishodima.

Kad se radi o namjernoj i zloćudnoj manipulaciju, to je, naravno, vrlo negativno, dok s druge strane neke vrste manipulacije ljudima ne donose ništa loše.

Primjer pozitivne manipulacije je u radu logopeda. Logoped manipulira djecom kroz vježbe kojima potiče ispravljanje izgovora glasova te ostalih komunikacijskih sposobnosti. Logoped koristi manipulaciju i u situacijama kada pazi da zadrži zainteresiranost djeteta tijekom terapije.

Drugi primjer pozitivne manipulacije je u marketingu. Poznato je da se koriste različiti marketinški trikovi, poput reklama i popusta, kako bi se osigurala bolja prodaja proizvoda. Mnogi bi rekli da je to manipulacija s negativnim učinkom, ali zapravo ona samo potiče razmjenu dobara i pridonosi razvoju tržišta. A na kraju, na ljudima je odabir žele li kupiti neki proizvod ili ne.

Slična pitanja

1 odgovor 122 pregleda
3 odgovora 161 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...