Matija Kranjčić u rubrici Osobni razvoj od Matija Kranjčić
Kako ostati motiviran onime čime se baviš svaki dan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+23 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Motivacija je čest problem u svakodnevnom životu čovjeka koji ga koči u osobnome razvoju. Za uspjeh u onome čime se baviš potrebna je motivacija, ali ne samo dva puta tjedno, već konstantno, svaki dan.

Kako ostati motiviran? Nekoliko savjeta za održavanje i rast motivacije jesu:

  • Na početku bavljenja nečime postavi jasne ciljeve koje želiš postići u određenom periodu i trudi se obavljati ih.
  • Odaberi ono što tebe zaista zanima i čime ćeš biti zadovoljan.
  • Izreci svoj cilj nekome. Ispričaj prijatelju/nekoj bliskoj osobi što ćeš raditi ili jednostavno zapiši na papir jer ćeš na taj način shvatiti to kao obećanje drugima ili sebi koje trebaš ispuniti.
  • Prati svoj napredak. Na primjer, možeš pratiti koliko si uspješan u svome poslu tako da vizualnim prikazom usporediš uspjeh u različitim vremenskim periodima.
  • Koristi nagrade. Nakon svakog obavljenog koraka u svome poslu, nagradi se nečim što voliš što će te oraspoložiti i dati ti snagu za nastavak truda.
  • Pronađi društvo. Ukoliko je to moguće u tvome poslu, pronađi nekog tko će biti s tobom u tome i uz kog ćeš se osjećati lakše i hrabrije.
+19 glasa
Žarko Srzić od Žarko Srzić

Ovdje bih naveo što smatram da ugrožava motivaciju. Mislim da motivaciju ugrožava to što odmah ne primjećujemo svoj napredak. Naprimjer, otišli smo 5 puta u teretanu, ali ništa se ne vidi. To je naročito slučaj kod aktivnosti koje od nas zahtijevaju veliki trud i fokusiran rad u dužem vremenskom periodu. 

Osim toga, lakše nam je baviti se nečim drugim, primjerice, igrati igrice, gledati televiziju, surfati po internetu ili gledati zabavne videe. Takve se aktivnosti uvijek natječu s aktivnostima koje doprinose našem osobnom napretku. Iako nema ništa loše u primjerenom opuštanju, važno je ne dopustiti da te aktivnosti zasjene važnije.

Ako pratimo progres i svoju dosljednost, veća je vjerojatnost da ćemo završiti svoje projekte.

Jedan od načina da ostanemo motivirani je da pratimo svoj napredak, a naročito svoju dosljednost. Dosljednost je zapravo mjera samodiscipline, odnosno naša sposobnost da radimo nešto što smo si zadali, premda nam to nije lako ili nam se ne da. Dosljednost se čak može i izračunati. Formula je vrlo jednostavna. Nju dobijemo kada podijelimo broj iskorištenih prilika i ukupan broj prilika. Primjerice, ako smo u nekom mjesecu planirali odvojiti 8 termina za čitanje knjiga, a iskoristili smo ih 6, dosljednost je 6/8, odnosno 75%. Rekli bismo, ocjena vrlo dobar. 

Taj je postotak naročito informativan ako praćenje vršimo u duljem vremenskom periodu. Postoje mnoge aplikacije za praćenje navika (habits tracking apps), ali izgleda da ih relativno mali broj ljudi koristi zato što su komplicirane. Aplikacija Reading Tracker, koju sam spomenuo u jednom od prethodnih pitanja, ima ugrađen taj element, ali on je izveden na jednostavan i intuitivan način koji se bazira na tekućem tjednu kao vremenskoj jedinici planiranja.

Dragan Dobrić od Dragan Dobrić
Živa istina: "Mislim da motivaciju ugrožava to što odmah ne primjećujemo svoj napredak. Naprimjer, otišli smo 5 puta u teretanu, ali ništa se ne vidi." Osobno sam se bezbroj puta uvjerio u to...
Dina Kljajić od Dina Kljajić
Mislim da smo to svi barem jednom prošli. Barem kroz fitness. Odnosno teretanu.
+8 glasa
Laura Marjanović od Laura Marjanović
odabran od Matija Kranjčić
 
Najbolji odgovor
Ostati svakodnevno motiviran se može pokušati na ovih par načina:

Nađi ambiciju tj. gorivo gdje se vidiš za 5/10 godina, do koje pozicije želiš doći?
Svaki dan radi na onim stvarima koje ti ne idu, koje te sprječavaju u tvome cilju
Imaj mali cilj do kojeg moraš doći svaki dan
Daj prioritet najbitnijim stvarima, ostale mogu pričekati
Duboko se fokusiraj i budi smiren dok obavljaš zadatak koji si si zadao
Najbolje je raditi na jednom problemu u svojem poslu  više dana kako bi se poboljšao pravilno nego pokušati riješiti više problema odjednom.
Najbitnije je biti blag prema sebi i objektivan: ne odustati odmah, ne govoriti: ja to ne mogu, ja nisam sposoban za to
Što se prije pronađu rješenja za probleme koji kvare našu motivaciju to ćemo biti samopouzdaniji u sebe i imati više želje za radom.

Slična pitanja

1 odgovor 288 👀
4 odgovora 604 👀
3 odgovora 2.2k 👀
1 odgovor 202 👀
2 odgovora 293 👀
1 odgovor 181 👀
4 odgovora 568 👀
1 odgovor 550 👀
1 odgovor 379 👀
Nikolina Zeljko 21.01.2022. pitanje u rubrici Financije od Nikolina Zeljko
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...