320 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić
Što je skraćenica u tehnološkom smislu - "AIoT"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Marko Radić od Marko Radić
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Ukratko, AIOT (AIoT) označava kombinaciju IoT (eng. Internet of Things) tj. internet stvari s AI (eng. Artificial Intelligence) tj. umjetnom inteligencijom. Vjeruje se da će AIoT pružiti snažan rast potpuno novih poslovnih poduhvata zasnovanih na visoko tehnološkim promjenama koje se upravo događaju u svijetu, pa tako i kod nas.

AIoT

AIoT (eng. Artificial Intelligence of Things) tj. umjetna inteligencija stvari sljedeći je biran korak razvoja IoT paradigme koji će transformirati proces analize podataka koji danas poznajemo. IoT služi mrežnom povezivanju ljudi sa predmetima u stvarnom svijetu. AI je skup tehnika za učenje računala da imaju razumijevanje za nove podatke na temelju uzoraka sličnih podataka. AIoT je termin koji se od nedavno koristi za opisivanje konvergencije IoT i AI sustava prema zajedničkom cilju: stvaranju korisnih podataka o svijetu oko nas te stvaranje spoznaja koja proizlaze iz tih podataka.

Gdje se primjenjuje AIoT?

Npr. primjena AIoT tehnologije je kod autonomnih vozila u prometu gdje ljudski životi vise o koncu. Tu senzori vozila prikupljaju podatke za ugrađene AI sustave koji donose odluke u stvarnom vremenu. Pri tome se oslanjaju na udaljeni server koji odlučuje kada je pješak previše zakoračio na cestu ispred autonomnog vozila i treba li vozilo kočiti.

Drugi primjer bi bila kupovina koja može biti stresna za ljude koji kupuju odjeću. Često imaju problema s zamisliti hoće li im neki predmet izgledati dobro dok još visi na stalku, da bi pronašli presudu kad je probaju. Ideja je ponuditi ogledala u dućanima koja bi ljudima dala savjete o tome koja odjeća im stoji najbolje. Ogledala funkcioniraju poput virtualnih svlačionica i ljudima daju povratne informacije na temelju stavki koje odaberu. Također, ovakva ogledala pomažu prodavačima govoreći im koji se proizvodi dobro prodaju i omogućuju im da pametnije organiziraju sustav popusta za pojedine artikle u ponudi.

Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...