353 pregleda
Ana Pilato u rubrici Poslovanje od Ana Pilato
uređen od Redakcija

S kakvim se izazovima susreću žene u poslovnom svijetu?

Nepredvidivo vrijeme kojem smo, nažalost, svjedoci više od godinu i pol dana mnogima je, posebno poslovne, prilike držalo na "pauzi". Je li sada pravo vrijeme za stisnuti "play" i napraviti korak naprijed? Što kada "play" treba stisnuti žena? Ista ona žena koja je u posljednje vrijeme možda više nego ikad aktualna tema u cijelome svijetu. No, kakva je pozicija žena u poslovnom svijetu? Je l' žena ženi zaista vuk? S kakvim se izazovima žene susreću na relaciji posao-obitelj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Elmira Majerić od Elmira Majerić

39 mi je godina. 17+ mi je godina radnog staža, a od toga zadnjih 10 godina radim na vodećim i strateškim pozicijama. Vodila sam timove od 5 - 100 ljudi kako kada kako gdje, sudjelovala sam vrlo često kao jedina žena manager na board mitinzima i ovo su crtice mog iskustva i izazova koji su me zatekli na putu. 

Po mom mišljenju u profesionalnom svijetu žena mora svaki put iznova dokazivati inteligenciju i svoje mjesto za stolom te (krvavo) zaraditi poštovanje svojih muških kolega koji je vječito podcjenjuju

Ako pričate s HRovcima, najčešće ćete čuti da ženama nedostaje asertivnosti i samopouzdanja kada se natječu na vodeće pozicije, no ta asertivnosti i samopouzdanje ako ju iskažete će vrlo često biti etiketirana od strane muških kolega ili kolektiva koji na to nije naviknuo, kao agresivnost, jer ste žena i od vas se ne očekuje da se tako ponašate.

Žene koje ne igraju po pravilima pješčanika.

Ako vas vrijeđaju "opušteni" razgovori za večerom s partnerima ili na večeri s kolegama, onda niste one of the boys. I niste, i ne, ne trebate biti, no imajte na umu da ste tada već postali izopačenik, prijetnja, nelojalan kolega, a ako ste prigovorili na grozne izjave koje oni nazivaju šalama, tada ste i osjetljivi. Teško ćete zaraditi drugi poziv na takav događaj jer ste teški za suradnju.

Kada kolegama ili kolektivu koji funkcionira na tom jednom visokom nivou diskriminacije žena na visokim pozicijama sjednete na ego tada uglavnom počinju suptilni, ali iznimno štetni oblici diskriminacije zbog kojih sve teže dolazite do utjecaja, ma koliko god visoko bili u tom trenutku.

+6 glasa
Ena Rajić od Ena Rajić
uređen od Ena Rajić
Imam 28 godina i friško sam u poduzetništvu (2+ godine) tako da nekog impozantnog iskustva  na kojeg bih se mogla referirati nemam. Moram priznati da sam u dosadašnjem radnom stažu uglavnom imala pozitivna iskustva, kako radeći za sebe - tako i za druge.

Dosad se nisam susretala s većim barijerama niti sam primjećivala znakove koji bi mi ukazivali na to da sam u poslovnom svijetu okarakterizirana kao manje vrijedna samo zato što sam žena. Međutim, na svojoj sam koži nešto češće osjetila zavist, podmuklost i podmetanje nogu od strane žena koje su bile u mojoj branši i to me, priznajem, zateklo.

Ipak, zahvalna sam jer se biram družiti i jer sam okružena ženama s kojima gradim čopor, a ne animozitet. No, unatoč tome ne nosim ružičaste naočale, vrlo dobro sam svjesna te svjedočim iskustvima brojnih žena koje su se nalazile u jako neugodnim situacijama u poslovnom kontekstu - počev od spolne diskriminacije do seksualnog uznemiravanja. :/

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

S kakvim se izazovima susreću žene u poslovnom svijetu saznajte na WOLF kongresu 2021!

Kad i kako su stisnule "play" i napravile korak naprijed, iz prve ruke saznajte od Aleksandre Dojčinović, Tatjane Jurić, Ane Radišić, Nike Turković, Jadranke Islamović i mnogih drugih gošći prvog WOLF Kongresa!

Odgovore na ova pitanja će, čini se baš u pravo vrijeme, odgovore donijeti prvi WOLF kongres 2021 (Women of Luminous Future) u organizaciji tvrtke DBAQ iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te partnerstvom s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) i CineStar Cinemas, kongres će se održati u Zagrebu, u prostorijama Kaptol Boutique Cinema, 1. i 2. listopada 2021. godine.

Ovaj projekt, kao jedinstveni događaj u Hrvatskoj i regiji, okupit će ambiciozne, poduzetne i kreativne osobe koje su svojim obrazovanjem, iskustvom, odricanjem, riskiranjem i požrtvovnošću izgradile uspješne karijere. Kroz razgovor i razne životne primjere, govornici će pojedincima predstaviti nedoumice, izazove koji su stizali putem, odluke koje su morale biti donesene i eventualne posljedice koje su ostavile.

Zanimljivu klasiku - panele i intervjue, organizator je nadogradio s "Pep Talks" kao motivacijskim speechevima i "Meet Express" kao simbiozu prvog intervjua i prvog spoja, odnosno direktan kontakt s predavačima i panelistima. Svaki dio programa bit će "pokriven" zanimljivim i jakim gostujućim imenima. Organizirani će biti sljedeći tematski paneli:

  • Mlade i uspješne
  • Poduzetništvo
  • Majke i karijera
  • Društvene mreže
  • Mediji
  • IT sektor

Na navedenima panelima gostovati će poznata imena kao što su Tatjana Jurić, Ana Radišić, Nika Turković, Rina Musić, Martiana Džepina, …

Sudionici će imati prilike prisustvovati i intervjuima s najuspješnijom hrvatskom modnom dizajnericom i nagrađivanom poduzetnicom Aleksandrom Dojčinović te izvršnom direktoricom i članicom uprave Blitz-CineStara - Jadrankom Islamović, koje će nakon razgovora o razvitku karijere, poslovnim usponima i padovima, biti na raspolaganju za sva pitanja prisutnih.

Na "Pep Talks" kratkim motivacijskim govorima vezanim uz odluke u karijeri, prepreke, izazove, izbore, obrazovanje, mijenjanje karijere, sudjelovati će Anita Letica, Danela Žagar, Milka Kosanović, Petra Jeričević, Mirna Matković

Tijekom "Meet Express" sudionicima će biti omogućeni petominutni "jedan na jedan" razgovori s nekim od uspješnih imena, zaposlenim u renomiranim tvrtkama.

Sve navedeno moderirat će Barbara Kolar, čije se ime također urezalo u hrvatsku poslovnu scenu, kao primjer dugogodišnje uspješne karijere.

Kongres i online platforma namijenjeni su svima koji žele napraviti balans između privatnog i poslovnog i motivirati se kako bi napravili važan korak u svojoj karijeri. Također je mjesto za povezivanje s osobama iz raznih sektora, unapređenju vlastitog poslovanja i djelovanja te na posljetku prihvaćanja drugih i njihovih izbora. 

  • Više o cijelom projektu, uključujući i detaljan program, može se pronaći na http://wolf.dbaq.hr/ , dok je kotizaciju moguće osigurati na klikom ovdje.
Ana Pilato 04.10.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato Kako je prošao WOLF KONGRES 2021?

Slična pitanja

1 odgovor
Ana Pilato 04.10.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
3 odgovora
1 odgovor
Darko Međimurec 01.07.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Darko Međimurec
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...