🎂🎉 DANAS JE ZNATKOV 9. ROĐENDAN! 🎉🎂
635 pregleda
Ana Pilato u rubrici Poslovanje od Ana Pilato (6.3k bodova)

Koje dijelove mora sadržavati jedan poslovni dopis? Koja je struktura poslovnog dopisa? Što sve treba navoditi kad pišem poslovne dopise?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je poslovno pismo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Irina Malogorski od Irina Malogorski (629 bodova)
odabran od Ana Pilato
 
Najbolji odgovor

Poslovni dopis je važan oblik poslovne komunikacije, a koristi se u pisanoj komunikaciji između pojedinaca, tvrtki, državnih i drugih institucija, banaka i sl.

Dopis mora sadržavati određene dijelove, obzirom da je to prilično formalan oblik poslovne komunikacije, a uz to što mora sadržavati odrene dijelove, a koje ćemo dalje u tekstu nabrojati, mora biti jednostavan, razumljiv i gramatički ispravan, na što je posebno važno pripaziti.

A koji su to dijelovi koje moramo uvrstiti u svoj poslovni dopis?

 • Podaci o pošiljatelju

Vaše ime i prezime, adresu, poštanski broj i grad navedite u gornjem lijevom uglu papira (ukoliko pišete dopis za svoju tvrtku, navedite naravno naziv tvrtke i sjedište, poštanski broj i grad)

 • Podaci o primatelju

Ispod toga, ali u desnom dijelu papira navedite podatke o primatelju, ime i prezime i adresu, poštanski broj i grad, a ukoliko se radi o pravnoj osobi naziv, sjedište, poštanski broj i grad. Kada se radi o pravnoj osobi, važno je napisati puni naziv tvrtke (d.o.o., j.d.o.o.) ili puni naziv obrta, a kako se često radi o tome da je dopis namijenjen određenom odjelu unutar tvrtke navedite i taj određeni odjel ili pak ako je namijenjeno određenoj osobi navedite njeno ime i prezime i oznake n/p (na pažnju) ili n/r (na ruke).

 • Mjesto i datum

Ispod podataka o pošiljatelju i primatelju pišu se mjesto i datum, npr. Zagreb, 9. veljače 2021. godine

 • Oznake (broj, klasa i sl.) javljaju se u komunikaciji sa javnim ustanovama i državnim institucijama, te se pišu iznad predmeta dopisa
 • Predmet dopisa

Predmet dopisa je tema zbog koje se dopis šalje, a sastoji se od vrlo jednostavnog i skraćenog opisa te teme, npr. Predmet: Dostava tražene dokumentacije ili Predmet: Zahtjev za upis u registar

 • Sadržaj dopisa

Sadržaj dopisa uvijek započnite sa oslovljavanjem primatelja i to riječju „Poštovani“. Ukoliko znate kojoj točno osobi je dopis namijenjen, možete napisati npr. „Poštovani gospodine Horvat“.

Nakon oslovljavanja stavite zarez, te prijeđite u novi red i počnite pisati sam sadržaj dopisa.

Sadržaj dopisa mora biti jasan i sažet, a sastoji se od uvoda, središnjeg dijela u kojem kratko navedete ono zbog čega dopis pišete i zaključka.

 • Pozdrav

Završite pozdravom, a neki od primjera pozdrava koji možete upotrijebiti su: “S poštovanjem,”, “S osobitim štovanjem,”, “Srdačan pozdrav”.

 • Potpis

Ispod pozdrav navedite ime i prezime, te svoju titulu ukoliko predstavljate svoju tvrtku ili obrt te se svakako potpišite ručno iznad napisanog imena i prezimena.

 • Prilozi

Ako postoji prilog koji dostavljate uz dopis primatelju, svakako ga je potrebno navesti na dnu stranice, npr. „Prilog: Ugovor o poslovnoj suradnji“, a ukoliko ima više priloga, svakog od njih pojedinačno navedite, npr.

“Prilozi:

 1. Ugovor o poslovnoj suradnji
 2. Izvadak iz sudskog registra“

te navedite radi li se o izvorniku ili kopiji dokumenta.

I na kraju, još jednom provjerite je li sav tekst napisan gramatički ispravno, kako bi urednim i točno napisanim dopisom ostavili najbolji dojam kod primatelja.

 

Office - Virtualni administrativni asistentIrina Malogorski

Virtualni administrativni asistent

https://office.com.hr/

Slična pitanja

2 odgovora
Ana Pilato 03.02.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato (6.3k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 03.02.2021. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Ana Pilato (6.3k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 15.10. pitanje u rubrici Poslovanje od Nino Marić (11.0k bodova)
4 odgovora
Znatkica 12.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Znatkica (4.4k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...