Ana Pilato u rubrici Restorani i barovi od Ana Pilato

Tko je najbolji barista u Hrvatskoj?

P.S. Za one koji ne znaju, iako je to na talijanskom riječ za barmena, preko engleskog jezika u hrvatskom prijevodu barista je naziv posla u kojem se priprema (i poslužuje) piće pripremljeno na bazi kave.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Uoči Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada, Franck je u zagrebačkom Johann Francku proglasio pobjednike već tradicionalnog barističkog natjecanja. Finalno natjecanje u Zagrebu okupilo je 10 najboljih barista iz partnerskih ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske.

  1. Titulu ovogodišnjeg pobjednika odnio je Marko Ristić iz Pule (Bass bar), 
  2. dok je drugoplasirana Gabrijela Petrović, iz Splita (caffe Štacija),
  3. a treće mjesto zauzeo Kristijan Bandalo iz Zadra (Coffee and Cake Zadar).

Tri najbolja natjecatelja nagrađena su vrijednim specijaliziranim programima edukacija koje će im osigurati daljnje napredovanje i nadogradnju teorijskog i praktičnog znanja, kao i dodatnu specijalizaciju. 

U finalnom natjecanju testirala se sposobnost natjecatelja da u roku od petnaest minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, četiri cappuccina i četiri koktela na bazi kave s potpisom, tzv. „signature“ kokteli natjecatelja. Također, ocjenjivao se okus svakog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, te čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe. U ocjenjivanju natjecatelja stručni žiri se vodio pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

U sklopu barističkog natjecanja Franck je ove godine započeo i s provedbom novog programa „Franck Barista Coffee Inspiration“. Radi se o suradnji sa srednjim ugostiteljsko-turističkim školama i regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kroz posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike. Program je integrirao različite obrazovne module za profesionalne bariste osmišljene s ciljem da se mladim talentima zainteresiranim za barističko zvanje pruži dodatna podrška i kvalitetan temelj za daljnje usavršavanje i izgradnju uspješne karijere.

„Uz Franck barističku akademiju, ovaj obrazovni program za srednje ugostiteljsko-turističke škole još je jedan od načina na koji potičemo i podržavamo razvoj barističke scene ulaganjem u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata. Na ovaj način ujedno radimo na podizanju kvalitete espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, koji se poslužuju u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i regiji“, rekao je Hrvoje Tandara, rukovoditelj Trade
Marketinga u Francku. 

Program suradnje sa strukovnim, ugostiteljsko-turističkim školama, koje je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Franck planira dugoročno razvijati kako bi svi zainteresirani učenici dobili uvid u znanja i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u dinamičnom svijetu kave.

S ciljem promicanja i nagrađivanja izvrsnosti u ugostiteljstvu, Franck već treću godinu zaredom najboljim partnerskim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj dodjeljuje i prestižno priznanje Franck Barista Club koje gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu. Odabir najboljih ocjenjuje se metodom tajnih gostiju, a kriteriji po kojima se vode su kvaliteta i prezentacija espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, održavanje opreme i posluživanje gostiju.

Slična pitanja

1 odgovor 240 👀
2 odgovora 1.3k 👀
1 odgovor 344 👀
1 odgovor 220 👀
1 odgovor 753 👀
5 odgovora 456 👀
3 odgovora 758 👀
25.06.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Mislav69
4 odgovora 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...